INTERVIEW Tysk landsholdslegende: Danmark vandt fortjent i '92

Andreas Brehme kalder Tysklands slutrunde for dårlig, men roser John Faxes flotte mål.

Den 26. juni er det 25 år siden, at det danske fodboldlandshold vandt EM i Sverige. 92-heltene besejrede de forsvarende verdensmestre, Tyskland, med 2-0 i finalen på Nya Ullevi; en stor præstation, som få havde forudset.

Danmark havde nemlig slet ikke kvalificeret sig til slutrunden, men kom med på et afbud, da der udbrød krig i Jugoslavien, som derfor ikke fik lov at deltage. Hu hej blev de danske spillere kaldt hjem fra ferie og skulle pludselig præstere mod store fodboldnationer.

Det gik over al forventning for landstræner Richard Møller Nielsens tropper, og efter tre gruppekampe og en semifinale stod Danmark pludselig i finalen mod favoritterne fra Tyskland. Den tyske anfører og verdensstjerne Andreas Brehme husker tilbage på et EM, der bestemt ikke gik efter planen for vores naboer mod syd.

- Jeg må med det samme sige, at det var en meget dårlig slutrunde. Altså fra vores side. Vi måtte desværre undvære to meget vigtige spillere. Både Lothar Matthäus og Rudi Völler var skadede. Det betyder ikke, at vi af den grund spillede dårligt. Men de var bare to vigtige spillere. Vi havde dog ikke vundet kampen mod Danmark af den grund. For danskerne kom jo først med til slutrunden sidenhen. De blev hentet ind fra ferie og spillede en fantastisk slutrunde. Og alt i alt var det fortjent, at de blev europamestre, siger Andreas Brehme til DR knap 25 år efter finalen.

Var der frispark?

Kampen den sommeraften i 1992 står lysende klart i mange danskeres hukommelse, og det samme gør flere gyldne situationer fra opgøret. Efter 18 minutter bragte John Faxe Jensen Danmark foran med 1-0, men kort før scoringen var der en hændelse, som er blevet diskuteret vidt og bredt siden: tyskernes venstreback Andreas Brehme blev tacklet meget hårdt og mistede bolden, hvorefter danskerne kunne spille John Faxe, som scorede et brag af en kasse.

Var der frispark på Brehme? Burde målet slet ikke have været anerkendt? Den tyske hovedperson selv vil ikke skabe polemik om målet, selvom han erkender, at han måske godt kunne have fået et frispark af den schweiziske dommer Bruno Galler.

- Jeg tror, at den kom ind fra min venstreside. Jeg ved slet ikke, hvem det var. Man kunne godt have fløjtet frispark til mig. Men det er ikke for at beklage mig. Når dommeren ikke fløjter, så er det sådan. Og ham Jensen ramte bolden rigtigt godt og gjorde det til 1-0. Så er der ikke så meget at diskutere. Det var et flot mål.

- Var der frispark? Han kunne helt sikkert godt have fløjtet. Men ikke nødvendigvis. Og han gjorde det ikke. Derfor var det et flot mål, siger Andreas Brehme.

Ingen havde troet på dansk sejr

At Danmark endte med at vinde kampen og dermed europamesterskabet skabte vild eufori hjemme i Danmark. At vi skulle gå hele vejen til finalen og sågar vinde den, havde ingen troet muligt. Men alt kan ske i fodbold, bemærker den legendariske tyske fodboldstjerne.

- Hvis nogen inden EM havde sagt, at danskerne ville komme fra ferie og blive kaldt til som deltager og så præstere sådan en slutrunde, så havde ingen troet på det. Men i fodbold er alt muligt, siger Andreas Brehme.

I anledning af 25-års jubilæet for triumfen sendte DR2 igår temalørdag om den sommer, hvor hele Danmark gik på gaden med Dannebrog som europamestre i fodbold. Her kan du se dokumentaren ’Tabernes fortælling’ med flere af de danske modstandere fra 1992.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter