Joachim Andersen mærker kaos og pres i storklub: Jeg skal vænne mig til svinere

Danmarks dyreste fodboldspiller har allerede prøvet at få fyret sin træner i Olympique Lyon.

Selvom de sydlige lande i Europa ikke har haft samme kolde temperaturer, som vi har oplevet herhjemme i den seneste uge, er fyringssæsonen alligevel gået i gang i de store fodboldklubber.

I Italien nåede AC Milans nye træner, Marco Giampaulo, blot syv kampe i spidsen for den skrantende gigant, før han blev smidt på porten i forgårs. Og i Frankrig sagde Olympique Lyon i mandags farvel til sin nye træner, Sylvinho, efter ni kampe.

Sidstnævnte klub er stedet, hvor Danmarks dyreste fodboldspiller har hjemme. Joachim Andersen skiftede i sommer fra Sampdoria til Lyon for op mod 224 millioner kroner, afhængig af bonusbetalinger.

Nu er Joachim Andersen kommet til en klub, der sukker efter et nyt mesterskab, som man ikke har vundet siden 2008 efter syv titler på stribe.

Han har med det samme mærket, hvordan livet i den franske storklub er anderledes, end han har været vant til i sine tidligere klubber FC Twente fra Holland og Sampdoria fra Italien. Det har den hurtige fyring af Sylvinho tydeligt understreget.

- Med al respekt for FC Twente og Sampdoria så var forventninger ikke, at vi skulle vinde alle kampe, men sådan er det i Lyon. Hvis ikke vi vinder, får man en sviner eller to med på vejen, så det skal man vænne sig til. Det er et andet pres at stå over for, erkender Joachim Andersen.

Anden dynamik i storklubber

Efter ni runder af den franske liga befinder Lyon sig på 14. pladsen med hele 12 point op til den førsteplads, som de gerne skal bejle til. I hvert fald her i begyndelsen af sæsonen.

Men efter en god start på sæsonen med en målscore på 9-0 efter to kampe har den tidligere mesterklub ikke vundet i de efterfølgende syv kampe i ligaen. Derfor kommer fyringen af Sylvinho heller ikke bag på Joachim Andersen.

- Det er ikke det første sted, hvor min træner bliver fyret. Jeg prøvede det to gange i Twente, så det er ikke helt nyt for mig. I starten skaber det altid kaos og forvirring, men forhåbentlig kommer der en ny træner på plads inden for de næste par dage, siger den 23-årige forsvarsspiller.

Netop erfaring med trænerfyringer er en vigtig ballast, når man skifter til en prominent klub, fortæller assisterende landstræner Jon Dahl Tomasson, der fra 2002 til 2005 optrådte for AC Milan.

- Dagligdagen kan ændre sig meget hurtigt i en storklub, og den dynamik skal man lære at tackle. Især den italienske liga er dynamit. Den er præget af kaos, og stressniveauet er ualmindelig højt hos folk – selv i de helt små klubber, siger Jon Dahl Tomasson.

- Så den del har Joachim Andersen allerede oplevet fra sin tid i Sampdoria, og han er en klog fyr. Man skal sørge for at holde fokus på det, som man har indflydelse på, og ikke alle de ydre faktorer, fortsætter Jon Dahl Tomasson.

Fortrøstningfuld dansker

Selvom det er et stort skridt op ad karrierestigen, som Joachim Andersen har taget med skiftet fra Sampdoria til Olympique Lyon, har han fået meget kamptræning i det franske.

Af de 11 kampe, som Lyon har spillet i Ligue 1 og Champions League, har danskeren fået fuld spilletid i ni af opgørene. Med det samme har han bevist sit talent og værd på holdet.

Derfor er han heller ikke urolig for, at trænerfyringen kommer til at påvirke hans rolle på holdet.

- Jeg har en stor tro på mig selv, og jeg synes, at jeg er god nok til at være i Lyon. Det var ikke på grund af træneren, at jeg skiftede til Lyon. Jeg talte med klubben, allerede inden de havde ansat Sylvinho i sommer, fortæller Joachim Andersen, der højst sandsynligt kan forvente en plads på bænken, når Danmark møder Schweiz i EM-kvalifikationen på lørdag.

Joachim Andersen i aktion under dagens træning med landsholdet. Anfører Simon Kjær, Andreas Christensen og Mathias "Zanka" Jørgensen står formentlig foran ham i køen til spilletid mod Schweiz.

Indtil videre har Lyons assisterende træner overtaget træningen, indtil en permanent løsning er på plads. Den kommende uge med landsholdsfodbold gør, at Lyons næste kamp først er om 10 dage.

Nok har Joachim Andersen stukket hovedet ind i storklubbernes hvepserede, men han er langt fra blevet skræmt af oplevelsen.

- Personligt tror jeg ikke, at det betyder så meget, hvilken træner jeg har. Hvis du er god nok, skal du nok komme til at spille, lyder det fortrøstningfuldt fra Joachim Andersen.

Danmark spiller lørdag mod Schweiz med kampstart kl. 18.00. Kampen kan ses direkte på Kanal 5, følges på dr.dk/sporten eller høres i Liga på P3.