Kasper Hjulmand om VM i Qatar: 'Spillerne skal ikke tages som gidsler'

På et pressemøde onsdag slog landstræneren fast, at det ikke er spillernes opgave at tage stilling til debatten om VM-værterne.

I aftes blev 1-0-sejren over Østrig og kvalifikationen til VM i 2022 fejret på behørig vis med vilde jubelscener i Parken.

I dag var det så tid til at se fremad. Og til at tale om det omdiskuterede VM-værtskab i Qatar.

Ved dagens pressemøde understregede landstræner Kasper Hjulmand, at det er ærgerligt, at Qatar er blevet udvalgt som vært for verdensmesterskaberne.

Den 49-årige landstræner føler dog, at han og spillerne står meget alene med dagsordenen, fordi der ikke er så mange nationer, som er kvalificeret endnu.

- DBU vil gerne række ud til andre fodboldforbund, så man kan blive en lidt større stemme, men det virker ikke til at være noget, som ret mange går op i lige nu. Ikke ud over os, sagde Kasper Hjulmand.

Ørkenstaten Qatar har mødt voldsom kritik, lige siden det internationale fodboldforbund, FIFA, tildelte nationen VM-værtskabet i 2010. Kritikken er især taget til i takt med, at menneskerettighedsorganisationer som Amnesty og Humans Rights Watch har udgivet rapporter om forholdene, som de mange migrantarbejdere i landet lever under, mens de bygger de spritnye fodboldstadioner.

Herrelandsholdet får taget holdfoto kort før VM-kvalifikationskampen mod Moldova. Spillerne var iført en særlig trøje for at markere deres protest mod forholdene i Qatar før VM-kvalifikationskampen mod Moldova i marts 2021. (Foto: © Bo Amstrup, Bo Amstrup / Ritzau Scanpix)

Ikke en opgave for spillerne

Landsholdet har tidligere markeret sig i debatten ved at bære en protesttrøje forud for en kamp mod Moldova i VM-kvalifikationen i marts. De 11 spillere i startopstillingen havde til den obligatoriske holdfotografering iført sig en rød trøje uden DBU-logo og med teksten 'Football supports change' trykt på brystet. På dansk: 'Fodbold støtter forandringer'.

Kasper Hjulmand ville ikke svare på, hvad landsholdet konkret vil gøre for at støtte migrantarbejderne i Qatar. Ifølge Kasper Hjulmand skal det spørgsmål henvendes til DBU's direktør, Jakob Jensen.

- Det er jo hverken mig eller spillerne, der taler direkte ind i det politiske. Vi har ikke kontakten med FIFA og arrangører. Vi er fodboldspillere og fodboldtrænere, forklarede Kasper Hjulmand.

- Men de aktive skal ikke tages som gidsler, så spillerne skal ikke være dem, der pludselig skal tage stilling til en masse ting.

Dansk Boldspil Union, DBU, besøgte både i 2016 og 2019 Qatar for at se på tilstandene på nærmeste hold, og det er forbundets opfattelse, at der er områder med 'en lille smule fremdrift og forbedringer'.

Den danske landstræner har til hensigt at tale med relevante personer og derved danne sig et overblik over den nuværende situation. Derfor har Kasper Hjulmand heller ikke besluttet, om han inden VM tager til Qatar for at inspicere forholdene på egen hånd.

- Jeg er ikke kommet dertil, for jeg har været dybt optaget af at komme hertil. Jeg vil virkelig gerne sætte mig bedre ind i tingene, før jeg reelt forholder mig til det.

Kasper Hjulmand afviser, at VM's placering i Qatar skulle have lagt en dæmper på kvalifikationsfesten efter sejren over Østrig.

- I går tænkte vi på alt det slid, der ligger bag sejren. Alle de års slid og slæb, som alle er gået igennem for at nå dertil, hvor vi er. Så i går var det bare fedt, og vi tog det hele ind, sagde den danske landstræner.

Herunder kan du høre kulturminister Ame Halsboe-Jørgensen fortælle om sit syn på VM-værtsskabet.

'Selvfølgelig skal Danmark til VM'

Tidligere på dagen var kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) kaldt til samråd for at svare på, om regeringen vil tage initiativ til en ny national idrætsstrategi i kølvandet på debatten om fodbold-VM i Qatar.

- Jeg mener ikke, at en idrætsstrategi skal formuleres fra min hånd og med mig for bordenden. Men jeg bistår idrætsorganisationerne med alt, hvad jeg kan i det arbejde, sagde Ane Halsboe-Jørgensen.

- Vores atleter skal ikke tages som gidsler i et udenrigspolitisk spil. Selvfølgelig skal vores landshold til VM.

Kulturministeren var i Parken tirsdag, da Danmark sikrede sig en plads ved VM i 2022, og efterfølgende lagde hun ikke skjul på kritikken af Qatars værtskab.

- Jeg ville ønske, at det lå et andet sted, og jeg ville ønske, at omstændighederne var nogle andre.

- Vi skal helt sikkert forholde os til omstændighederne omkring landet og for eksempel migrantarbejdere, men vi skal også have lov til at glæde os over at have et landshold, der har kvalificeret sig på flotteste vis, sagde Ane Halsboe-Jørgensen.