Kommentar: Indkald Ståle som brandmand, DBU!

Danmark er nu så presset i VM-kvalen, at DBU bør overveje at skifte Olsen ud med Solbakken

Ståle Solbakken har lige præcis den vildskab og energi, som mangler på det danske fodboldlandshold. (Foto: Odd Andersen © Scanpix)

Morten Olsen har gjort meget godt for dansk fodbold, men hans trænerkarriere på landsholdet lakker mod enden. Det pinlige 0-4 nederlag til Armenien i aftes var et uventet lavpunkt i Olsens 13 år i spidsen for Danmarks bedste fodboldspillere.Det er blevet til deltagelse ved fire ud af seks mulige slutrunder under Olsens ledelse, men håbet om at kunne være med ved den første VM-slutrunde i Brasilien i over 60 år virker usandsynligt. Landstræneren havde på forhånd talt om, at Danmark skulle vinde de sidste fem kampe af kvalifikationen. Dét regnestykke gik i vasken allerede i første hug. Mod Armenien. Verdens nummer 89.Morten Olsen ville efterfølgende ikke forklare sammenbruddet. Han følte sig ikke i stand til at analysere, hvordan danskerne gang på gang blev overløbet af de to armenske spillere, som der var blevet talt så meget om: Yura Movsisyan og Henrikh Mkhitaryan.Olsen kan passende begynde sin analyse ved at kigge på sig selv. Var spillerne sat godt nok op? Havde han forklaret dem situationens alvor ordentligt? Hvor var den defensive struktur? Og hvorfor blev der ikke sat en prop i?

Olsens vildskab er forsvundetI gamle dage havde Morten Olsen stået i sit tekniske felt og pisket sine spillere frem. I aftes kastede jeg igen og igen et blik ned mod danskernes udskiftningsbænk for at se på Olsen. Han blev siddende. Lamslået. Under armenernes anden scoring fortrak han ikke en mine. Han lignede en mand, der forventede en flaske af den dyreste champagne og i stedet fik et glas vand. Uden isterninger og citronskive.Danmark har nu i den grad ryggen mod muren. Men hvis Tjekkiet og Bulgariens resultater flasker sig, så kan det i teorien lade sig gøre at havne på andenpladsen. Det kræver dog i første omgang, at danskerne begynder at spille meget bedre end mod Georgien og Armenien. Det kræver masser af energi og overbevisning at vende den negative stime. Spørgsmålet er om Morten Olsen stadig er i besiddelse af det?Derfor bør DBU bruge de kommende uger af sommerferien til at overveje, hvorvidt de kan hente frisk inspiration til efterårets fire sidste kvalifikationskampe. Morten Olsens kontrakt med fodboldunionen løber frem til sommeren næste år, men kunne man ikke lade ham gå før tid?Ståle som brandmandHvorfor ikke taste Ståle Solbakkens telefonnummer ind og give den arbejdsløse nordmand et opkald og et jobtilbud til de sidste fire kvalifikationskampe? Den legendariske FCK-træner blev ganske vist fyret i FC Köln og Wolverhampton, men han kender de danske spillere, han kender den danske kultur og så har han lige præcis den vildskab og entusiasme, som Morten Olsen ikke virker til at have overskud til længere. Så kan man efter den sidste VM-kvalifikationskamp bruge vinteren på at udpege en ny landstræner til de kommende år.Det er meget muligt, at Ståle Solbakken i sin FCK-tid sværgede mere til 4-4-2 end landsholdets foretrukne 4-2-3-1. Men er Danmark ikke i en situation nu, hvor brikkerne skal kastes op i luften på ny? Morten Olsen havde jo selv forberedt sine spillere på, at det fra nu af handlede mere om point – og så var metoden mere underordnet.Ironisk nok er det måske ikke på seniorsiden, at Morten Olsens i lang tid kyndige arbejde kommer mest til udtryk. Allerede nu blomstrer de danske ungdomsårgange med den nuværende U19-hold som det klareste eksempel. Og det er i høj grad Olsen, der har været med til at strukturere spilfilosofien på ungdomslandsholdene, som vi kan høste frugterne af i de kommende år.Lige nu og her gælder det dog VM i Brasilien. Og her ville det være mest passende, hvis DBU som det første kontaktede Ståle Solbakken med en forespørgsel om et akutjob på Danmarks landshold. Også selvom han ikke er dansker.Hvad mener du, DBU skal gøre? Giv din mening til kende herunder.

Facebook
Twitter