Kraul: 'Danmark møder Schweiz på det helt rigtige tidspunkt'

Solbeskinnet alpeidyl, et gunstigt kampprogram og schweiziske skader er godt nyt for Danmark, der åbner EM-kvalifikationen i Basel.

Det danske landshold har haft væsentligt mere tid til at lade op til kampen end modstanderen, Schweiz. (Foto: VALDRIN XHEMAJ © Scanpix)

Det er to af verdens bedste fodboldlandshold, som tirsdag mødes i EM-kvalifikationspulje D på St. Jakob-Park i Basel.

Umiddelbart kan den påstand have en anelse skærende rumklang over sig, når det så handler om Schweiz og Danmark, og sandt er det da også nok, at opgøret næppe bliver mødt med samme internationale bevågenhed, som for eksempel Holland – Tyskland gjorde det søndag aften.

Der er simpelthen ikke ret meget sexet fodboldlir over netop det schweiziske eller danske landshold lige nu.

Sandheden er imidlertid, at både schweizerne og Åge Hareides mandskab de seneste sæsoner har præsteret bedre og ikke mindst mere stabilt end for eksempel netop Tyskland og Holland.

Ved VM i Rusland for under et år siden var såvel Schweiz og Danmark blandt de 16 bedste i ottendedelsfinalerne – og meget tæt på at nå endnu længere, og på den øjeblikkelige verdensrangliste er holdene rangeret som henholdsvis nummer otte og 10.

Bortset fra måske lige Christian Eriksen er det bare ikke de helt lysende stjerner på fodboldhimlen, der har bragt de to hold til toppen af ranglisten. De to holds styrker ligger derimod i høj grad i stabiliteten. Såvel Schweiz som Danmark har de seneste år været to af de allersværeste nationer at vinde over og score imod.

Schweiz vandt ni ud af 10 kampe i deres VM-kvalifikation, tabte knebent til Sverige i ottendedelsfinalen i Rusland, for derefter at vinde deres Nations League-pulje i A-laget efter blandt andet hjemmesejr over de belgiske VM-bronzevindere.

Ja, og det danske hold kommer som bekendt med en serie på 25 kampe og mere end to år uden nederlag (ikke medregnet vikarlandsholdet).

Får vi så et festfyrværkeri af en målrig fodboldkamp i Basel? Næppe, eftersom begge holds styrker ligger i organisationen og kollektivet. Styrker, som for både Schweiz' og Danmarks vedkommende er opbygget gennem flere år med en fast stamme af spillere på stort set samtlige positioner.

Det giver forventninger om en intens og meget lige kamp uden en åbenlys favorit, men efter at have rejst rundt med det danske hold i en uges tid via Kosovo til St. Gallen og nu Basel er der en række positive forhold, der taler for chancen for et godt dansk resultat:

Det danske hold har haft en perfekt opladning til kampen

Pierre-Emile Højbjerg udlignede i dommerens overtid mod Kosovo til resultatet 2-2. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Det kan måske lyde lidt underligt, når sidste uges testkamp var en sløj omgang kosovosuppe med uafgjort 2-2 på en scoring i tillægstiden, men testkampe er nu engang fodboldens svar på rejechips (luftige uden substans).

Og siden slutfløjtet har alt – selv vejret - været med Åge Hareide.

Holdet har siden fredag trænet på en glimrende græsbane i St. Gallen med bjerge i baggrunden, forårssol og 16-17 grader i luften. Og også fodboldspillere smiler bare mere i solskin. Alpeidyllen har faktisk været så udtalt, at det ikke havde været overraskende, hvis von Trapp-børnene var dukket op til træningen.

Samtidig har den tidlige kamp torsdag i Pristina givet ro på forberedelserne og tid til detaljer med fire hele træningsdage, hvorimod schweizerne reelt kun har haft en enkelt, efter at holdet lørdag vandt med 2-0 på udebane over Georgien efterfulgt af en fire timer lang natlig flyrejse hjem - endda fra en anden tidszone.

Det er ikke en altafgørende eller fysiologisk kæmpe fordel for Danmark, men det kan give nogle få vigtige procenter i et forventet meget tæt opgør.

Schweiz mangler profiler

Xherdan Shaqiri er ikke med mod Danmark. (Foto: Stefan Wermuth © Scanpix)

Danmark har i modsætning til Schweiz alle mand klar til kampen med såvel Simon Kjær og Christian Eriksen på holdkortet, efter at begge missede landskampe i efteråret. Til sammenligning må Schweiz undvære de to skadede offensivspillere Haris Seferovic fra Benfica og lille Xherdan Shaqiri fra Liverpool.

Derudover blev forsvarsspilleren Fabian Schär slået bevidstløs i schweizernes kamp i Georgien og kan ikke være med mod Danmark. Alle tre har været essentielle spillere, og især fraværet af Shaqiri var tydeligt, da Schweiz hentede deres pligtsejr på 2-0 ude over Georgien. Holdet var solidt og komprimeret, men savnede kreativitet – og kom først foran, da de i 2. halvleg gik over til en mere simpel og direkte stil med lange bolde op mod Breel Embolo fra Schalke o4.

Schweizerne er sårbare

Yussuf Yurary Poulsen kan blive et afgørende våben for Danmark mod Schweiz. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Schweiz viste i Georgien sårbarhed over for direkte spil mod dem, når de havde tabt bolden. Det var georgierne ikke dygtige nok til at udnytte, men netop denne del af spillet er en af det nuværende danske holds største styrker med især Christian Eriksen, Yussuf Poulsen og Martin Braithwaite, der er lynhurtige til at opfange og udnytte situationer umiddelbart efter bolderobringer. Det så vi mod Wales i efteråret og tidligere mod Irland, Polen og Peru.

Med andre ord er der en række positive elementer, som taler for dansk succes i Schweiz, men der er selvfølgelig også problematiske punkter, der kan tale imod Hareides hold:

Afhængig af Eriksen

Christian Eriksen er Danmarks offensive omdrejningspunkt. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Danmark er voldsomt afhængig af Christian Eriksen. Ja, det er faktisk skræmmende at se tallene for, hvor mange mål han er involveret i – og hvor svært det er for landsholdet at score, når han ikke er på banen eller bliver holdt for meget ude af kampene. De statistikker er den schweiziske landstræner, Vladimir Petkovic, selvfølgelig 100 procent på højde med, så meget energi vil blive brugt på at stække Eriksen. Det har andre imidlertid også forsøgt uden held.

Få mål fra angrebet

Nicolai Jørgensen er inde i en måltørke på landsholdet. (Foto: VALDRIN XHEMAJ © Scanpix)

Positionen som forreste angriber har voldt problemer for Danmark i en længere periode. Nicolai Jørgensen har været Åge Hareides foretrukne på pladsen og ligger også til at skulle spille mod schweizerne.

Forwarden fra Feyenoord har imidlertid kun scoret én gang for Danmark i sine seneste 12 landskampe, og testkampen i Kosovo var heller ikke god for selvtilliden. Omvendt viste Jørgensen i efteråret, at han på udebane mod Wales trods en tilsvarende svær periode i Holland kunne levere på den store scene med en fornem scoring.

Problemer på backerne

Højrebenede Jens Stryger Larsen har længe spillet venstre back for Danmark. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Der er problemer på de danske back-pladser. I venstre side spiller stort set fast en højrebenet spiller ’ude af position’ (senest Peter Ankersen og tidligere Jens Stryger Larsen), hvilket giver nogle begrænsninger i opspillet, som dygtige modstandere kan udnytte.

Derudover kom et hold som Kosovo i torsdag bekymrende let igennem på begge kanter over for såvel Henrik Dalsgaard som Jens Stryger Larsen i den danske højre side.

EM-kvalifikationskampen mellem Schweiz og Danmark bliver spillet i aften med kick off 20.45 i Basel. Kampen sendes direkte i LIGA på P3 og sendes i tv på Kanal 5.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter