Kraul: Landsholdet har brug for et skud Pierre Emile

Tre døgn efter 1-1 mod Irland er der brug for ny energi og optimisme på fodboldlandsholdet, mener DR Sportens Andreas Kraul.

Andreas Kraul ser gerne flere ændringer i den danske startopstilling mandag aften. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Det mandlige danske fodboldlandshold er i gang med en historisk god stime.

27 kampe i træk uden nederlag er landstræner Åge Hareide og spillerne nu oppe på, hvilket faktisk er lidt vanvittigt at tænke på.

Ikke siden 0-1 kampen mod Montenegro i oktober 2016 har Danmark tabt i ordinær tid (fratrukket vikarlandskampen i Slovakiet), hvilket giver 972 ubesejrede dage. En særdeles flot præstation.

Alligevel er stemningen fra omgivelserne ikke på nogen måde euforisk. Langt fra faktisk.

Stemningen har været bedre på det danske landshold. (Foto: Lee Smith © Scanpix)

Syv ud af de seneste 10 kampe er endt uafgjort, og over en håndfuld 0-0 kampe inden for de seneste år har ligeledes svækket den positive stemning, hvilket også var tilfældet fredag aften, da 1-1 mod Irland unægtelig føltes som et nederlag, selv om stimen som ubesejret ikke blev brudt.

Festen udeblev igen. Afslutningerne var upræcise, og fornemmelsen var, at det danske hold savnede noget vildskab, noget ild i øjnene.

Højbjerg gjorde en forskel

Det kom med Pierre Emile Højbjerg, da han i anden halvleg blev sendt på banen.

Rank ryg og ind i feltet, hvilket førte til det mål, som med lidt held kunne have skaffet tre point, hvis ikke Shane Duffy havde headet udligningen til resultatet 1-1 i nettet.

Samtidig er nu 23-årige Højbjerg modnet enormt i de seneste år, hvor han blandt andet også har haft en længere periode ude i landsholdskulden under Åge Hareide og af samme årsag ikke var med til VM-slutrunden i Rusland.

Den ungdommelige Napoleon-attitude med ønske om at kontrollere og diktere hele banen ene mand er væk, og oftest bruger Pierre Emile nu sine mange kræfter bedre og med større omtanke. Færre berøringer, flere korte afleveringer, men større indflydelse og flere afgørende aktioner. Som for eksempel løbet i feltet og hovedstødet mod irerne.

Det har – siger Højbjerg selv – hjulpet ham at blive far, finde noget ro og i øvrigt få og tage en masse ansvar i engelske Southampton.

På landsholdet er han blevet skiftet ind fra bænken i de seneste tre landskampe i træk.

Det gav et udlignende mål til 2-2 i tillægstiden mod Kosovo, en andel i at vende det truende nederlag i Schweiz til uafgjort 3-3 samt altså scoringen mod Irland.

Nu virker det logisk og rigtigt at bringe Højbjerg i spil fra start mod Georgien i kampen mandag aften, som slet og ret skal vindes.

Et pointtab her vil gøre de resterende kampe i EM-kvalifikationen til udelukkende finaler med krav om sejr, og selvfølgelig skal georgierne kunne besejres hjemme.

Fremad fra start

Bolden skal imidlertid i kassen, og derfor har Danmark brug for ikke bare kvalitet, men også energi, optimisme og godt gammeldags tur i den.

Der er er ikke råd til at bruge hverken en halvleg eller time på at hænge med hovedet og sparke lidt i jorden. Bolden og spillerne skal i feltet, der skal sparkes på mål og de georgiske spillere skal sættes under massivt pres, så de begår fejl.

Derfor er Pierre Emile Højbjerg også den første oplagte ændring i startopstillingen, mest oplagt i stedet for Lasse Schöne eller alternativt Thomas Delaney.

Førstnævnte er et godt kreativt anker på den bagerste del af midtbanen, men kan nok undværes i en forventet dansk domineret kamp på eget græs, mens Delaney virkede rusten, slidt og ukoncentreret mod irerne.

Ham kan Højbjerg også erstatte en til en på ’8’er positionen’.

Angriberbytte kan komme på tale

Derudover byder andre sig også til fra bænken.

Kasper Dolberg leverede et hæderligt indhop og kunne ligne en oplagt afløser for den selvtillidsforladte Nicolai Jørgensen.

Men løsningen kunne også være at bruge Yussuf Poulsen som forreste rambuk, og så bringe Superligaens kronede kanonkonge i spil.

Robert Skov har ikke spillet et eneste minut for det danske landshold tidligere, men han har hele sæsonen ikke bestilt andet end at hakke kasser ind fra distancen mod lavt stående hold i Parken, og reelt er der kvalitetsmæssigt ikke stor forskel på Georgien og for eksempel OB eller Randers.

Georgiernes keeper står for eksempel til daglig i 3. Bundesliga, mens spillerne ellers optræder hovedsageligt i Polen, Kasakhstan og de lavere rækker rundt om i Europas fodboldmæssige afkroge. Ja, og faktisk i netop Randers FC og Esbjerg.

Randers FC's Saba Lobjanidze er med i Georgiens trup. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Skovs skudkraft kombineret med Yussuf Poulsens fysik og Braithwaites fart kunne være et godt trekløver, og så byder såvel Peter Ankersen som Riza Durmisi sig i øvrigt også til på hver sin back med mere offensivt udtryk end Henrik Dalsgaard og Jens Stryger Larsen, der dog begge spillede udmærket mod Irland.

Det bliver spændende at se Åge Hareides opstilling, når den bliver offentliggjort en time inden kick off.

Han har ikke råd til at tage fejl. At være ubesejret er dejligt, men der er brug for en sejr mandag aften.

Der er brug for masser af energi og optimisme. Der er brug for Pierre Emile.

EM-kvalifikationskampen mellem Danmark og Georgien bliver spillet mandag aften med kick off 20.45 i Parken. Kampen sendes direkte i LIGA på P3 uden musik eller andre afbrydelser. Opgøret sendes i tv på Kanal 5.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk