Kraul om VM: Sådan får vi en drømme-sommer

Andreas Kraul mener, at Danmark har klassen til at avancere fra gruppespillet til VM.

Danmark er klar til VM i Rusland. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

- Vi er med til VM.

DR Sportens fodboldkommentator Andreas Kraul kan stadig ikke få armene ned og smager på sætningen et par gange, inden han fortsætter:

- Det, som er fantastisk nu, er, at alt i de kommende syv måneder bliver en fantastisk forberedelse til VM. Det havde været trist at spille venskabskampe, som ingen betydning havde.

- Nu handler det om at få sammensat den rette trup og at få spidset holdet til, så det kan toppe i juni. Alene dét bliver en fantastisk proces at følge med i for fodbolddanmark og for Åge Hareide og spillerne, siger Andreas Kraul.

Et fantastisk VM ville være, at det bliver en sommerdrøm med en kvartfinale.

Andreas Kraul

Den proces starter allerede i dag og bliver seriøs, for Danmark skal ikke til VM i Rusland bare for at være med. Holdet har kvalitet til at skabe gode resultater i Rusland, mener Kraul.

- Selv om det altid er de store hold, der vinder ved et VM, er der også altid muligheder for nogle af de mindre lande for at få et VM-eventyr. Vi husker mange Costa Rica fra VM i 2014, og hvordan de endte med at komme ud i straffesparkskonkurrence i en kvartfinale, siger Kraul.

- Dermed ikke sagt at Danmark kommet til at opleve det samme. Men jeg ser ikke noget til hinder for, at Danmark ikke kan få et godt VM, siger Andreas Kraul og giver opskriften på et succesfuldt VM.

- Der er mange ingredienser til stede, der gør, at Danmark sagtens kan få et godt VM, siger Andreas Kraul og uddyber:

- Der skal være en god lodtrækning; det finder vi ud af 1. december, siger han og fortsætter:

- Så skal der være et sammentømret hold med en god struktur; det har Danmark vist ved at spille 11 kampe uden at tabe.

- Og så skal man som minimum have én topspiller og helst gerne en verdensklassespiller; Danmark har en verdensklassespiller i Eriksen og flere topspillere på vigtige positioner som målmandspositionen, siger Kraul.

En drømme-sommer

Men hvad ville være et godt VM for Danmark?

- Vi kan sætte en overligger, der siger, at det bedste, Danmark har prøvet ved et VM, er en kvartfinale ved VM i 1998. Jeg vil sige, at et godt VM for Danmark ville være at gå videre fra gruppen, siger han.

- Landsholdet skal rejse til VM med det erklærede mål at gå videre fra puljen. Det er svært for et land som Danmark at skulle vinde tre-fire kampe efter et puljespil, men en ottendedelsfinale kan være målet, og så kan det være bonus derfra.

- Et godt VM ville være at gå videre fra puljen. Et fantastisk VM ville være, at det bliver en sommerdrøm, hvor vi får en uges tid ekstra med en kvartfinale også, siger Andreas Kraul.

Her er det Jakob Poulsen og Lars Jacobsen efter nederlaget til Japan ved VM i 2010. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Ved seneste VM-slutrunde i 2010 klarede Danmarks sig ikke videre fra gruppen. Men i forhold til dengang er der en vis friskhed over holdet i dag, mener fodboldkommentatoren.

- Hvis man sammenligner med Danmarks seneste VM-slutrunde i 2010, var det et ældre hold. Gennemsnitsalderen er yngre nu, der er mere friskhed over holdet end i 2010. Og det er vigtigt.

- Jeg har en god fornemmelse omkring holdet, men jeg er ikke overoptimistisk. Det er et hold, der har haft nogle gode toppe og fantastiske kampe mod Polen og Irland, men de har også vist, at det har haft vanskeligheder, så der vil komme udsving, siger han.

Drømme- og skrækpulje

VM-succes handler meget om, hvilken lodtrækning Danmark får. I morgen bliver det afgjort, hvilket lag holdet bliver seedet i, og 1. december trækkes der lod til grupperne.

- Som det ser ud nu, kan vi gå fra at have en pulje, der hedder: Rusland, Danmark, Iran og Panama, til en pulje, der hedder: Brasilien, Danmark, Spanien og Nigeria, siger Kraul.

- Der er vanvittigt forskel på mulighederne i de to puljer. Det bliver bare vildt spændende allerede 1. december til lodtrækningen.

DR har fået unik adgang til landsholdet under genrejsningsperioden efter flere missede slutrundekvalifikationer.

Journalist Niels Christian Jung har fulgt holdet bag facaden i kampen om en plads ved VM i Rusland 2018. Du kan følge op- og nedturen for holdet over tre afsnit i dokumentarserien 'Vi er landsholdet'.

Sidste afsnit af tre sendes på DR1 mandag d. 27/11 kl. 20.45. Du kan se de to første afsnit her.

Nyhedsbrev Tag dr.dk Sporten med dig

Få dagligt nyt fra DR Sporten.

Vælg mailingliste:

Vis alle nyhedsbreve