Landsholdsback har taget gigantskridt siden Sønderjyske: Tænker tit på, ’hvor heldig jeg har været’

Alexander Bah har, godt to år efter han forlod Superligaen, etableret sig i toppen af europæisk fodbold.

Alexander Bah er startet inde i samtlige Champions League-kampe for Benfica i denne sæson. Klubben er med blandt de sidste otte i turneringen. (Foto: © Imago/Ritzau Scanpix)

For godt to år siden var Alexander Bah på kontrakt i Sønderjyske.

Med den tjekkiske klub Slavia Prag som springbræt er den danske landsholdsspiller nu at finde i Lissabon som fast mand for storklubben Benfica, for hvem han i april skal spille Champions League-kvartfinaler.

Inden da står den på landskampe for Danmark, når EM-kvalifikationen skydes i gang mod Finland torsdag i Parken.

- Det er gået stærkt, erkender Alexander Bah.

- Jeg sidder tit derhjemme og kigger ud i haven og tænker på, hvor heldig jeg har været.

I videoen herunder kan du se og høre Alexander Bah sætte ord på sin egen udvikling.

Den store udvikling skyldes ifølge hovedpersonen selv, at han har truffet de rigtige beslutninger siden tiden i Sønderjyske. Og arbejdet hårdt, selvfølgelig.

- Slavia Prag hjalp mig utroligt meget til det næste skridt. Jeg havde et par muligheder, da jeg var i Slavia, og da Benfica kom på banen, så var der ikke så meget at rafle om, siger Alexander Bah.

Nærmest en religion

Alexander Bah er startet inde i samtlige otte Champions League-kampe og har været på banen i 23 af Benficas 25 ligakampe i denne sæson. I alt er det blevet til et mål og seks assists på tværs af de to turneringer.

Med egne ord har han altså gang i en "fin første sæson" i den portugiske storklub.

- Da jeg skiftede, drømte jeg om at vinde mesterskabet med Benfica og nå langt i Champions League. Vi er utrolig godt på vej, men der er stadig en masse arbejde, der skal gøres færdigt, og så må vi se, om jeg har nogle andre drømme næste sæson, siger Alexander Bah.

Bah og Benfica vandt samlet 7-1 over belgiske Club Brugge i Champions Leagues ottendedelsfinaler. (Foto: © Pedro Nunes, Ritzau Scanpix)
Bah og Benfica vandt samlet 7-1 over belgiske Club Brugge i Champions Leagues ottendedelsfinaler. (Foto: © Pedro Nunes, Ritzau Scanpix)

I ligaen fører Benfica rækken med 10 point ned til forfølgerne, mens Inter venter i kvartfinalerne i Champions League.

Er du blevet overrasket over, hvor stor en klub Benfica er?

- Ja, helt sindssygt. Jeg bliver overrasket, næsten hver gang jeg træder ind på vores stadion, for der sidder bare 60-65.000, og det er nærmest en religion for dem.

- De er simpelthen så passionerede, og man kan mærke, at det nærmest er hele deres hverdag, der går på Benfica. Det er svært at beskrive størrelsen på klubben, siger 25-årige Bah.

Større rolle på landsholdet?

Da Kasper Hjulmand i første omgang udtog sin trup til denne uges EM-kvalifikationskampe, tydede meget på, at Alexander Bah stod først i køen til den danske højreback. Siden er Rasmus Nissen Kristensen og Jens Stryger Larsen blevet efterudtaget, og konkurrencen skærpet.

Under VM var Rasmus Nissen Kristensen førstevalg på positionen, og Alexander Bah måtte nøjes med en halvleg mod Australien og et enkelt minut mod Frankrig.

Alexander Bah spillede anden halvleg i kampen mod Australien, der blev Danmarks sidste ved VM i Qatar. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)
Alexander Bah spillede anden halvleg i kampen mod Australien, der blev Danmarks sidste ved VM i Qatar. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Benfica-backen er dog optimistisk, når det kommer til spilletid i torsdagens kamp mod Finland og søndagens mod Kazakhstan.

- Mine muligheder er fine. Det er noget, man skal tale med træneren om, men jeg er glad for at være med, og det er en anerkendelse af det arbejde, jeg har gjort i Benfica, hvor det går rigtig godt.

- Selvfølgelig vil man gerne spille, bringe sine kvaliteter i spil og vise hele Danmark, hvad man går og arbejder hårdt på hver dag, siger Alexander Bah.

Følg Danmarks kamp mod Finland direkte klokken 20.45 torsdag i DR LYD eller på P4. Opgøret vises på TV 2.