Mere landsholds-uro: Spillere chartrede selv fly hjem fra Rumænien

Fodboldlandsholdet rejste ikke samlet hjem fra den seneste kamp i VM-kvalifikationen på udebane i rumænske Cluj i slutningen af marts.

Mathias 'Zanka' Jørgensen, Peter Ankersen og Andreas Cornelius var en de spillere, som ikke var tilfredse med DBU's rejseplan og derfor rejste for egen regning.

En håndfuld spillere – heriblandt Mathias ’Zanka’ Jørgensen, Peter Ankersen og Andreas Cornelius – var ikke tilfredse med den rejseplan, Dansk Boldspil-Union (DBU) præsenterede for dem, og valgte i stedet for egen regning at privatchartre et fly til hjemtransporten.

Derfor landede de første spillere med base i Danmark og det nordlige Tyskland allerede i Københavns Lufthavn klokken 02.47 natten mellem den 26. og 27. marts – under seks timer efter kampens afslutning, mens den resterende delegation med blandt andre landstræner Åge Hareide, en række DBU-ansatte samt spillere som William Kvist (FCK) og reservemålmand Frederik Rønnow fra Brøndby først satte fødderne på dansk grund 15 timer senere.

Det skete med rutefly fra Lufthansa med en mellemlanding i München på vej hjem.

De tre FCK-spillere på privatflyet har ikke ønsket at udtale sig om den alternative hjemrejse, men FC København bekræfter, at Mathias Jørgensen og Andreas Cornelius mødte ind til behandling på klubbens anlæg om morgenen dagen efter kampen.

Det er ikke unormalt, at landsholdets spillere flyver hjem hver for sig, eftersom de skal hjem til deres respektive klubber rundt om i Europa, men det sker normalt med fly betalt enten af DBU eller den pågældende klub, og normalt rejser alle spillerne med base i Danmark hjem sammen.

DBU stod da også tilbage med en håndfuld ubrugte billetter og dermed tomme sæder på Lufthansa-flyene fra Cluj til København via München.

Mads Øland, direktør i Spillerforeningen og talsmand for landsholdsspillerne, undrer sig over at situationen overhovedet er opstået.

- Det er et eksempel på, at spillerne gerne vil optimere tingene omkring sig og har haft brug for at komme hurtigere hjem end DBU kunne arrangere. Og så har de taget action på det på den måde. Det har de heldigvis haft mulighed for.

Men er det ikke en mærkelig situation, at nogen spillere tager hjem før de andre?

- Jo det er det. Og det burde slet ikke være nødvendigt. Det burde være DBU, der havde arrangeret noget, som var tilfredsstillende tidsmæssigt og praktisk i forhold til de aktiviteter, man skal lave i sin klub efterfølgende. Det har ikke været tilfældet her, og så har spillerne været nødt til at agere, siger Mads Øland.

DBU: Op til spillerne selv

DR Sporten erfarer, at landstræner Åge Hareide undervejs i landsholdssamlingen blev orienteret om spillernes planer og sagde ja til, at de måtte rejse hjem på egen hånd.

Privatflyet fra Cluj er endnu et eksempel i en række episoder, hvor spillere på fodboldlandsholdet ikke har været tilfredse med forholdene; i dette tilfælde, at de skulle bruge en hel dag midt i sæsonen på at rejse i stedet for at kunne restituere og modtage behandling.

Landsholdets næste kamp i VM-kvalifikationen er på udebane i Kasakhstan. Her har DBU selv valgt at privatchartre en maskine frem og tilbage til Almaty for hele truppen.

Fra DBU's side mener man, at det må være op til spillerne selv, hvis de ikke er tilfredse med de generelle rejseplaner for landsholdet.

- Det er op til spillerne selv, hvordan de vil rejse, så længe det er noget, vi godkender. Det her har været et usædvanligt forløb med, at der er nogle, der valgte at tage hjem på en anden måde. Vi arbejder altid med at lave den bedst mulige rejse til spillerne, så de kan forberede sig til kampene og restituere godt bagefter. Men det skal også gøres på en måde, så det hænger sammen økonomisk for DBU. Her havde vi altså vurderet, at der blev rejst med rutefly ned til kampen i Cluj, og at vi også kunne gøre det hjem, forklarer Jakob Høyer.

- Jeg vil sige, at en fagforening mener, at det at chartre et privatfly til mellem en halv og halvanden millioner kroner er det vigtigste med den økonomi, som DBU har. Det kommer lidt bag på mig, siger Jakob Høyer.

Artiklen er opdateret kl 18.15 med en kommentar fra DBU.

Få overblik over landholdets rejseplan til og fra Rumænien herunder

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk