Mirakelmageren Schmeichel og Laursens overtidsscoring: Får disse 5 magiske landskampe selskab af endnu en i aften?

Danmark kan i aften sikre sig VM-billetten, og der er derfor lagt op til endnu en af de helt store landsholdsaftener i Parken.

Landsholdet har flere gange tidligere givet det danske fodboldpublikum magiske aftener i nationalarenaen. I aften kan der potentielt vente endnu en.

Der er vist ikke mange her i landet, der føler, at fodboldherrerne har skuffet på det seneste.

Landsholdet har igen samlet danskerne, spiller forrygende fodbold og nærmest prenter den ene præstation efter den anden ind i vores hukommelse.

Og lige netop hukommelsen er, den vi nu skal have fat i.

For aftenens kamp mod Østrig er ikke bare en almindelig fodboldlandskamp. Nej, det er samtidig også den første matchbold i jagten på en billet til VM-slutrunden i 2022.

Og derfor er der også lagt op til endnu en aften, der meget vel kan skrive sig ind i rækken af store landsholdsaftener i nationalarenaen, hvor lægterne nærmest har selvantændt, og hvor alt andet end fodbolden er blevet glemt for en stund.

Nedenfor har vi samlet fem bud på nyere tids kvalifikationskampe i Parken, der stadig den dag i dag står skarpt i hukommelsen.

1

Laursens 'last-minute'

Martin Laursen (th.) sikrer med sin scoring i dyb, dyb overtid 2-2 mod Rumænien, der sender Danmark til EM i Portugal i 2004. (Foto: MORTEN JUHL)

Vi starter med at spole tiden tilbage til en septemberaften i 2003.

Danmark er i problemer. Store problemer endda. Nede med 2-1 i EM-kvalifikationskampen på eget græs mod Rumænien, og derfor også på vej ud i EM-mørket.

Men så.

Kampuret siger næsten 95 spillede minutter, da Niclas Jensen – for Gud ved hvilken gang – går mod baglinjen og med venstrebenet slår kuglen ind i feltet.

Martin Laursen er manden, der får taget den ned med låret, inden han i nærmest samme bevægelse får sendt bolden over stregen og de godt 40.000 tilskuere i Parken i ekstase.

Første landskampsmål af Laursen, og utvivlsomt det vigtigste i karrieren, der blev suppleret af endnu et fire år senere i en 4-0-sejr over Liechtenstein. Men som mod Rumænien sørgede for, at førstepladsen blev beholdt for snuden af Norge, der sidenhen endte i et playoff-nederlag til Spanien.

I stedet bookede Danmark EM-billetten og kunne sommeren efter blandt andet spille lige op med Italien ved slutrunden i Portugal.

2

’Skyd dog bare, Jakob’

Jakob Poulsen bliver matchvinder med sin scoring til 1-0 mod Sverige, der samtidig sender Danmark til VM i Sydafrika i 2010. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Så tager vi et hop frem i tiden. Forbi et par glippede og - set med danske briller - magiforladte slutrunder i både 2006 og 2008.

Nu skal det være. Danmark skal igen med til en slutrunde. VM i Sydafrika. Og billetten kan komme i hus med en sejr i egen hule mod de blågule ærkefjender og naboer fra Sverige.

Og ligesom med Martin Laursen skal vi her også have fat i en mand, der sender sig selv på tavlen for første gang i nationaldragten.

Jakob Poulsen tager sagen i egen hånd fra distancen og sikrer med et langskudsdrøn tre af de mest lunende point.

For en ting er betydningen i et VM-perspektiv. En anden ting er betydningen af, at de kom mod lige netop Sverige.

Og ja. Lad os da bare høre, hvordan det lød, da den vestjyske midtbanespiller høvlede læderet i nettet. Andreas Kraul kommenterer nedenfor.

0:00
3

Krohn ”det’ bare” Dehli

Michael Krohn-Dehli sørger for dansk drømmestart, inden Nicklas Bendtner sørger for dobbelt op, og så var EM-billetten i hus, og Danmark kunne rejse til Polen og Ukraine i 2012. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Selv om vi så småt nærmer os juletid, er det ikke endnu tid til at hilse på Oluf Sand og et afsnit af 'The Julekalender'.

I stedet skal vi ti år tilbage i tiden til endnu en af de aftener, hvor Fodbolddanmark sprudlede både på og udenfor banen.

37.000 tilskuere i Parken er godt klar over, at Morten Olsens drenge kan kvalificere sig til den anden slutrunde i træk.

Denne gang går turen til Polen og Ukraine, men det kræver altså i første omgang lige, at Portugal med verdensstjernen Cristiano Ronaldo på holdkortet kan overvindes.

Men det kan de. Michael Krohn-Dehli åbner ballet med et - lad os bare kalde det heldigt, men ikke desto mindre - dejligt 1-0-mål kort inde i opgøret, inden Nicklas Bendtner sørger for 2-0 i anden halvleg.

Og så betyder det ikke så meget, at Ronaldo hakker bolden op i krogen direkte på frispark kort før tid. For Danmark vinder 2-1 og sparker sig til EM-slutrunden i 2012.

Hør nedenfor, hvordan det lød, da Krohn-Dehli efter bare 12 minutter sparkede Danmark på EM-kurs.

0:00
4

Den polske ydmygelse

Med en 4-0-sejr over Polen - blandt andet efter mål af Andreas Cornelius - var Danmark igen med i kampen om VM-billetterne til slurunden i Rusland i 2018. (Foto: Jens Dresling © 3)

'Det er en fødsel, vi er ved at se her!'

Ordene kommer fra medkommentator Kenneth Møller Pedersen, efter at Christian Eriksen har sparket Danmark foran med 4-0 og dermed sat punktum i en decideret nedsabling af de polske forhåndsfavoritter.

For den her aften i Parken i september 2017 går Danmark ikke bare på vandet. De ejer det, og Lewandowski og kompagni bliver udstillet, som de formentlig aldrig har følt sig udstillet før.

Parken er på kogepunktet hele vejen igennem, spillet er fantastisk, og sejren betyder samtidig, at drømmen om VM i Rusland igen lever godt et års tid efter, at holdet på samme græstæppe har tabt 1-0 til Montenegro og lignet et hold, der ikke var i nærheden af slutrunden i det østlige Europa.

Hør begejstringen, mærk stemningen og fornem magien med kommenteringen af Christian Eriksens 4-0-mål nedenfor.

0:00
5

Mirakelmageren Schmeichel

Kasper Schmeichel med en af flere vilde redninger, der var med til at sikre 1-0-sejren over Schweiz i jagten på billetten til EM-slutrunden på hjemmebane. (Foto: Jens Dresling)

Kasper Schmeichel har pr. dags dato stadig ikke scoret for det danske fodboldlandshold.

Det er der i sig selv ikke noget utroligt i, men med tanke på at 18 forskellige spillere indtil nu er kommet på tavlen for landsholdet i 2021, er vi måske ved at være der, hvor Schmeichel er næste mand i rækken.

Med det sagt leverer han for præcis to år siden - 12. oktober 2019 - en præstation, der velsagtens kan måle sig med et hattrick.

Mod Schweiz sørger Yussuf Poulsen for en 1-0-sejr over Schweiz, men det er et større mirakel og en af de vildeste målmandspræstationers skyld, at nullet bliver holdt.

Ikke bare én. Heller ikke to. Ej heller tre. Nej, FIRE af de absolut største redninger hiver Kasper Schmeichel op af hatten og sørger dermed for, at Danmark med en efterfølgende sejr over Gibraltar og et enkelt point i Irland booker billetten til den EM-slutrunde, der skulle vise sig at blive en af de mest historiske set med danske briller.

For vi skal ikke mange måneder tilbage for at finde EM 2020 - afholdt i 2021 - hvor hele tre kampe med dansk deltagelse blev afviklet i Parken, og hvor Danmark sidenhen nåede helt til semifinalen.

Og mens vi tænker tilbage på en vild fodboldsommer, kan vi nedenfor lige tage turen tilbage til den aften i Parken, hvor Kasper Schmeichel reelt udgjorde en menneskelig mur mod Schweiz.

0:00

Spørgsmålet er så bare, om tirsdag aften bliver endnu en af de historiske. Og om Danmark får den sejr, der skal til, hvis VM-billetten allerede skal i hus i aften.

Danmark-Østrig har kampstart klokken 20.45 og kan høres direkte i LIGA på P3 eller ses på Kanal 5.

Facebook
Twitter