Officielt: Åge Hareide er Danmarks nye landstræner

Norske Åge Hareide bliver ny dansk landstræner. Nordmanden har skrevet kontrakt med DBU for de næste to år med mulighed for forlængelse i yderligere to år.

Åge Hariede afløser Morten Olsen som dansk landstræner. (Foto: Gerard Julien © Scanpix)

I 1985 hjalp han Danmark til VM i Mexico i 1986, da han som spiller for det norske landshold med en fejlslagen tilbagelægning i Oslo satte Danmark i gang med målscoringen i kvalifikationskampen, der endte 5-1 til Danmark. Nu skal Åge Hareide som ny dansk landstræner hjælpe Danmark til VM i Rusland i 2018.

Rygterne talte nemlig sandt. Det blev Åge Hareide, der fra marts næste år afløser Morten Olsen som dansk landstræner. Han er netop blevet præsenteret på et pressemøde i Parken, og den 62-årige nordmand skal stå i spidsen for det danske landshold i de næste to år med mulighed for forlængelse i yderligere to år. Hans første opgave bliver altså at føre det danske landshold succesfuldt gennem kvalifikationsturneringen til VM i 2018 i Rusland.

Dermed vender Åge Hareide tilbage til Danmark, hvor han tidligere været cheftræner på Vestegnen. Hareide trænede Brøndby fra 2000 til 2002, klubben vandt mesterskabet det sidste år, men Hareide havde inden da forladt klubben med en måned tilbage af sæsonen på grund af sygdom i familien.

Vundet mesterskaber

Danmarks nye cheftræner har haft relativ stor succes i sin tid som klubtræner. Han har vundet mesterskaber med de svenske klubber Helsingborgs IF og Malmö FF, som han også har ført til to CL-gruppespil, med norske Rosenborg og altså med Brøndby i Danmark. Ud over disse klubber har han stået i spidsen for Molde, Örgryte og Viking.

Som landstræner har Åge Hareide dog ikke oplevet succes – endnu. I 2008 måtte han trække sig som norsk landstræner efter fem år på posten, hvor han ikke formåede at føre Norge til to slutrunder i træk. Og med en dårlig start på den tredje kvalifikationsturnering, til VM i 2010, fandt han ingen anden udvej end at stoppe som landstræner for Norge.

At Åge Hareide skulle ende som fodboldspiller lå ikke ligefrem i kortene i hjemmet i byen Ulsteinvik i Hareidlandet. Som søn af en sømand var det ikke meget fodbold, der blev snakket i hjemmet, hvor også broderen drog til søs. Men Åge viste tidligt evner på en fodboldbane, og efter at have uddannet sig til revisor blev han professionel i Molde.

Karrieren på grønsværen førte ham til Manchester City og Norwich, inden han vendte tilbage til Molde for at afslutte sin karriere. En karriere, der indbefattede 10 år på det norske landshold, som han nåede 50 kampe og fem scoringer for, inden han påbegyndte sin trænerkarriere.

En fantastisk fyr

Og det har været en trænerkarriere, hvor Åge Hareide har vist sig som en kompromissøgende, pragmatisk træner, der tilpasser sit system til de spillere, han har til rådighed. Lars Olsen var assistenttræner for Hareide under Brøndby-tiden, og han peger netop på nordmandens pragmatiske tilgang som hans primære styrke.

- Han er en fantastisk fyr uden for banen, og som træner er han meget udadvendt og en stor motivator. Sådan som jeg opfatter ham, er han ændringsparat og er meget fleksibel. Det var han også i Brøndby, da jeg var sammen med ham, siger Lars Olsen til DR og fortsætter:

- Da han kom til Brøndby, havde han lige været i Helsingborg, og før det var han stor tilhænger af Rosenborgs træner-legende, Nils Arne Eggen, der spillede 4-3-3. Det system startede han med i Brøndby, men ændrede det undervejs til 4-4-2 med stor succes. I dag spiller han ofte 4-4-2 eller 4-3-3, men på en anderledes måde end Danmark har gjort. Han spiller mere direkte end bare passivt pasningsspil, siger Lars Olsen.

Også i Malmö FF er der kun roser til den norske træner. Her fra klubbens store stjerne, anfører Markus Rosenberg:

- Han har vist i kvalifikationerne (Champions League red.), at han har, hvad der skal til i de store kampe. Hvis vi underpræsterede i den første kamp, vendte vi det i den anden og afgørende. Han er ret dygtig til at få spillerne til at tro på tingene, siger Rosenberg til VG.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter