OVERBLIK Den er ikke hjemme endnu: Sådan kommer Danmark til EM

Schweiz’ sejr over Irland i går sætter Åge Hareides mandskab under pres inden de sidste to kampe i EM-kvalifikationen.

(Foto: GEORGIOS KEFALAS)

Da Yussuf Poulsen lørdag aften sendte Parken i ekstase og bankede sejrsmålet ind til 1-0 mod de stærke schweizere, var der nok mange hjemme i stuerne, der regnede med, at det mål var nok til at booke billetten til EM.

Men tingene kan bestemt stadig gå galt. For med Schweiz’ 2-0 sejr over Irland tirsdag aften er Åge Hareides tropper presset til at levere i de sidste to kampe for at ende som en af de to øverste i gruppe D og dermed sikre sig en plads ved EM.

Danmark kan dog gå ind til de sidste to kvalifikationskampe med stor selvtillid.

De rød-hvide har nemlig ikke tabt en betydende kamp i ordinær tid siden nederlaget til Montenegro i Parken for godt tre år siden.

Vi har taget et kig på, hvilke scenarier Danmark står over for i de sidste to kampe mod Gibraltar og Irland.

Danmark får mindst uafgjort mod Gibraltar og mindst uafgjort mod Irland

Danmark kan juble over den første EM-billet siden 2012, hvis det lykkes at tage point mod Gibraltar og Irland. (Foto: GEORGIOS KEFALAS © Scanpix)

Taber Danmark ikke i de næste to kampe, så er sagen klar. Så står den på EM næste år.

Dermed vil Danmark nå op på mindst 14 point, og det kan Irland ikke leve op til.

Om Christian Eriksen og co. så ender som nummer et eller to i gruppen afhænger af, hvordan Schweiz klarer sagerne i deres to kampe mod Georgien og Gibraltar.

Danmark taber til Gibraltar og vinder over Irland

Åge Hareide kommer nok ikke til at være glad for et nederlag til Gibraltar, men med en sejr over Irland bliver katastrofen afværget. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Alt kan ske i fodbold, men man skal være ualmindelig pessimistisk for at tro på, at den imponerende danske sejrsstime bliver brudt hjemme i Parken af de semiprofessionelle spillere fra miniputnationen Gibraltar.

Men sådan tænkte Brøndbys sejrsvante stjerner nok også, da de i 1987 tog turen til Skagen for at møde byens jyllandsseriehold i pokalturneringen, og de fleste husker nok, hvordan det gik galt dengang.

Heldigvis kan Danmark stadig redde sig til EM med et nederlag mod Gibraltar. Det kræver dog en sejr over Irland i Dublin.

Danmark taber til Gibraltar og spiller uafgjort mod Irland - dog ikke 0-0

Yussuf Poulsen og co. skal op og score nogle mål mod Irland, hvis det mod forventning skulle ende med et nederlag til Gibraltar. Danmark skal nemlig have point, og kampen må ikke ende 0-0. (Foto: GEORGIOS KEFALAS © Scanpix)

Ender de sidste to kampe med et nederlag til Gibraltar og et enkelt point mod Irland, så er vejen mod EM stadigvæk banet for det danske hold.

Det kræver dog bare, at kampen ikke ender 0-0. I det tilfælde vil Irland nemlig være bedre end Danmark indbyrdes.

Danmark får mindst uafgjort mod Gibraltar og taber til Irland

Det ville være en kæmpe skuffelse for det danske herrelandshold, hvis kvalifikationen til EM skulle svigte på trods af mange flotte præstationer. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Ja, så simpelt er det faktisk at misse EM-billetten i denne omgang.

En sejr over Gibraltar og et nederlag på udebane til Irland er nemlig nok til, at irerne går forbi Danmark og henviser de rød-hvide til det, der ligner en tredjeplads i puljen.

Danmark taber til Gibraltar og spiller 0-0 mod Irland

Åge Hareides tropper skal levere i de sidste to kampe, hvis EM-billetten skal i hus. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Et ganske usandsynligt scenarie med et nederlag til det upåagtede mandskab fra klippeøen og et målløst opgør i Dublin vil også sende irerne forbi Danmark på en bedre målscore i de indbyrdes kampe.

Dermed skal danskerne håbe på at have heldet med sig i gruppens andre kampe for at sikre sig en plads ved EM.

Plan B: Schweiz får gummiben i deres sidste to kampe

Schweiz har ikke haft en optimal EM-kvalifikation, men de ligger alligevel lunt i svinget til at kvalificere sig. (Foto: GEORGIOS KEFALAS © Scanpix)

Indtil nu har vi kun kigget på duellen med Irland i denne gennemgang, men der er også et tredje hold, der kan drille danskerne og irerne.

Alt tyder nemlig på, at Schweiz vinder deres sidste to kampe mod Georgien og Gibraltar.

Den sværeste kamp er naturligvis mod Georgien, som Danmark ikke kunne få hul på, da de gæstede georgierne sidste måned.

Schweizerne har dog fordelen af at møde Georgien på hjemmebane, hvor georgierne traditionelt har det rigtig svært.

Et schweizisk pointtab mod Georgien vil dog være nok til, at Danmark kan nøjes med en sejr over Gibraltar for at snuppe EM-billetten – uanset hvordan det skulle gå danskerne mod Irland.

Plan C: Danmark kvalificerer sig gennem Nations League

Kasper Schmeichel skal fortsætte storformen i Nations League, hvis Danmark misser den direkte kvalifikation til EM. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Skulle alt gå galt, så har Danmark faktisk stadig en chance for at komme med til EM næste år.

Danskerne vandt tidligere på året deres pulje i Nations League, og derfor har holdet muligheden for at kvalificere sig ved at vinde turneringens Liga B.

Det kræver en sejr i semifinale og finale i slutspillet, der afholdes i marts næste år.