OVERBLIK Indviklet VM-plads, pokal-prestige og økonomiske fordele: Det betyder Nations League-triumf for Danmark

Danmark kan med en sejr over Belgien kvalificere sig til Nations League-slutspillet.

Det danske landshold kæmper i aften om hæder, ære og mulighed for en VM-billet, når der i aften spilles gruppefinale i Nations League mod Belgien. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Nations League? Er det ikke bare en opgraderet version af landsholdets venskabskampe?

Både-og. Da Det Europæiske Fodboldforbund, Uefa, i 2018 lod det første Nations League løbe af stablen, var det for at eliminere mange af landsholdenes til tider meningsløse venskabskampe, for i stedet at erstatte dem med kampe, hvor der er noget at spille for.

Betydningsfulde venskabskampe med en gulerod i enden.

Derfor kan aftenens kamp mod Belgien faktisk få stor betydning for det danske landshold. To point adskiller de to hold Nations League-gruppen, og Danmark kan derfor med en sejr sikre førstepladsen og kvalificere sig til Nation League-slutspillet.

Ja. Nations League er en indviklet sag, og Danmark er bestemt ikke sikret en VM-plads i 2020, hvis det ender med et trofæløft til sidst. Forvirret? Det er helt forståeligt, men nedenstående burde gøre dig bare en smule klogere på betydningen af landsholdets Nations League-bekendtskab.

Den indviklede VM-plads

Sådan så det ud, da det danske landshold for et år siden kvalificerede sig til EM i fodbold, der er udskudt til næste sommer. Nu gælder det snart kvalifikationen til VM i 2022. (Foto: Lars Poulsen © Ritzau Scanpix)

Én af gulerødderne ved Nations League, der afholdes hvert andet år, er, at der EM- og VM-billetter på spil. Men hvor den seneste udgave af Nations League gav hele fire landshold pladser ved den kommende EM-slutrunde til sommer, så er der kun to VM 2022-billetter at spille om i det nuværende Nations League. Og det er endda ikke givet på forhånd, at det er en direkte adgang.

Og nu gælder det om at følge med.

Kvalifikationen frem mod VM i Qatar i 2022 bliver tætpakket og løber fra marts til november 2021. Vinderne af de ti kvalifikationsgrupper kvalificerer sig direkte til VM og efterlader tre billetter til de resterende europæiske hold, da der i alt er 13 pladser at spille om i Europa.

De sidste tre pladser skal findes blandt de ti andenpladser i VM-kvalifikationsgrupperne og de to bedst rangerede gruppevindere i Nations League. Der er altså hele 20 hold fra VM-kvalifikationen, der potentielt ikke kommer i betragtning, da de hold allerede er enten direkte kvalificeret til VM eller kvalificeret til 'omspillet' via en andenplads i kvalifikationsgruppen.

Så selv med en tredjeplads i VM-kvalifikationsgruppen giver det højst sandsynligt Danmark mulighed for at få endnu et skud til en VM-billet, hvis landsholdet altså i aften vinder over Belgien.

Danmarks rolle i Nations League

Danmark sikrede sig ved det seneste Nations League oprykning til det bedste lag - A-laget. Her kæmper 16 landshold i fire gruppe om i alt fire pladser ved Nations League-slutspillet. Danmark er i gruppe to med England, Belgien og Island. (Foto: Robin van Lonkhuijsen © AFP/Ritzau Scanpix)

De 55 europæiske landshold er fordelt i fire lag i Nations League. 16 hold kæmper sammen med Danmark i det bedste lag - A-laget - og er fordelt i fire grupper. Resten af landsholdene er fordelt i lag B, C og D.

Foruden lag A, hvis hold kæmper om en plads i Nations League-slutspillet, skal der i alle lag findes en oprykker i hver gruppe. I alle lag foruden det nederste lag D, skal der i grupperne endvidere findes en nedrykker.

Allerede nu kan landsholdet med en sikret andenplads i gruppen se frem mod endnu et Nations League i A-laget om to år. Og det har bestemt sine fordele.

På papiret bliver Danmark i gruppen parret med tre af de 16 bedste hold i Europa. Det giver landsholdet mulighed for mellem VM-/EM-slutrunder og kvalifikationer at blive sportsligt matchet med hold fra den øverste hylde. Se bare dette års udgave med England og Belgien.

Derudover kan landsholdet - på den anden side af corona selvfølgelig - se frem til fyldte tribuner og dertilhørende økonomisk indtjening, når nationer som Frankrig, Tyskland og Spanien lægger vejen forbi.

Hør Pierre-Emile Højbjerg fortælle, om hvordan en betydningsfuld kamp som aftenens kamp mod Belgien kan have betydning for den kommende EM-slutrunde til sommer.

Prestige, pokal og penge

Vinder Danmark over Belgien, kan landsholdet se frem til slutspillet i Nations League, som i den seneste udgave blev vundet af Portugal. (Foto: Carl Recine © Scanpix)

Og så er der selvfølgelig prestigen i at løfte en pokal, som det danske landshold gjorde efter finalen ved King Fahd Cup-triumfen i 1995. Eller det der europamesterskab i 1992.

Danmark deltog på baggrund af EM-triumfen i 1992 ved King Fahd Cup (senere Confederations Cup, red.) i 1995, der samlede mestrene var de kontinentale turneringer såsom EM og Copa America. Danmark vandt over Argentina i finalen. (Foto: BENT K. RASMUSSEN © Ritzau Scanpix)

Vinder Danmark aftenens kamp mod Belgien står den på Nations League-slutspil til oktober 2021. Landsholdet får derfor mulighed for at blive det kun andet hold til at vinde Nations League-turneringen, efter Portugal vandt den første udgave i sommeren 2019.

Økonomisk er det heller ikke helt uden betydning, hvis landsholdet sikrer første pladsen i gruppen. Holdene i A-laget har modtaget små 17 millioner for at deltage ved Nations League, og det er det samme millionbeløb, som holdene får ved at vinde gruppen.

Dermed kan DBU som minimum sikre sig 33,5 millioner kroner ved en gruppesejr. Derudover kommer præmiepengene ved slutspillet, som ved seneste Nations League var yderligere 18,5 til 44,5 millioner kroner. Således indbragte Portugals sejr i sommeren 2019 i alt svimlende 78 millioner kroner.

Frankrig og Spanien er allerede sikret en plads i slutspillet og kan få selskab af Italien, Holland eller Polen fra gruppe 1 og Danmark eller Belgien fra gruppe 2.

Danmark og Belgien spiller i aften klokken 20.45. Kampen kan følges på tv på Kanal 5, på dr.dk samt i LIGA på P3.

Facebook
Twitter