OVERBLIK Så er vejen banet for dansk-svensk playoff-brag

Tirsdag afgøres de sidste kvalifikationspuljer – og dermed Danmarks position i play off.

Danmark og Sverige har mødt hinanden mere end 100 gange tidligere. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © JENS NOERGAARD LARSEN)

Efter at have formøblet muligheden for direkte kvalifikation til EM i Frankrig, så skal det danske landshold krydse fingre for en god lodtrækning til play off-runden. Her mødes to hold på ude- og hjemmebane, og den samlede vinder går videre til EM 2016.

Blandt dem det nu ligger fast, at Danmark kan møde i playoff-kampene er ærkerivalen og naboen mod øst, Sverige, som vi igennem tiden har mødt mere end 100 gange. Også Norge ligner et hold, der skal igennem endnu en prøvelse for at komme med til EM. Men uanset hvem der kommer op af glasbowlen på søndag i Nyon, når det trækkes lod til playoff-kampene, så skal det nok blive spændende.

Her følger et overblik over stillingen i de puljerne med særlig fokus på de hold, der enten er klar eller stadig kan blive klar til playoff. Den bedste treer går direkte videre til EM – de øvrige otte treere mødes i play off-runden. Stillingerne i de forskellige puljer finder du her.

Gruppe A

Island og Tjekkiet er kvalificeret til EM.

Tyrkiet og Holland kan begge blive nummer tre – men Tyrkiet har de bedste kort på hånden idet uafgjort hjemme mod Island er nok til at sikre kvalifikationen.

Holland møder Tjekkiet på hjemmebane, og kampene spilles tirsdag aften klokken 20:45.

Gruppe B

Belgien og Wales er videre til EM.

Bosnien, Israel og Cypern kan alle nå tredjepladsen i gruppen. De har henholdsvis 14, 13 og 12 point. Bosnien møder Cypern på udebane og kan med en sejr spille sig videre – uanset hvordan det går Israel på udebane mod Belgien.

Disse kampe spilles også tirsdag klokken 20:45.

Gruppe C

Spanien og Slovakiet er kvalificeret til EM.

Ukraine sluttede som treer efter et nederlag i sidste runde til Spanien. Umiddelbart er det store land mod øst med den lange og stolte fodboldhistorie lidt af en skrækmodstander for Danmark.

De forsvarende europamestre fra Spanien er klar til titelforsvaret i Frankrig. (Foto: ANDER GILLENEA © Scanpix)

Gruppe D

Tyskland og Polen har spillet sig til EM.

Irland tog tredjepladsen, tre point foran Skotland.

Alle ti kampe i gruppen er spillet.

Gruppe E

England og Schweiz er allerede EM-klar.

Slovenien hentede en pligtsejr på 2-0 i San Marino og sikrede sig tredjepladsen i gruppen foran Estland. Formentlig det navn flest gerne ser trukket op af glasbowlen, når der trækkes lod på søndag.

Gruppe F

Nordirland og Rumænien er videre til EM.

Ungarn blev nummer tre i gruppen. Endnu kan regnestykket ikke gøres endelig op, men Ungarn ligner et godt bud på den bedste treer og dermed indehaveren af den sidste direkte kvalifikation til EM-slutrunden.

Gruppe G

Østrig og Rusland er kvalificeret til EM.

Sverige gjorde sit med en 2-0-sejr hjemme over Moldova, men da Rusland undgik at snuble mod Montenegro, må vort broderfolk også indstille sig på at skulle i playoff. Et muligt brag af et opgør, hvis vi trækker svensken, ligesom tanken om Zlatan Ibrahimovic på dansk jord altid varmer. Og så er det svenske landshold i en spillemæssig krise som det danske.

Zlatan og Sverige har ligesom Danmark haft gode muligheder for at sikre den direkte kvalifikation. Det ser dog ikke ud til at lykkes for svenskerne. (Foto: Michele Limina © Scanpix)

Gruppe H

Italien er kvalificeret til EM.

Norge og Kroatien kæmper om anden- og tredjepladsen. Det her er måske den tætteste afgørelse, idet Norge med to points forspring skal møde Italien på udebane. Lad os (lidt optimistisk måske) holde med nabolandet og tro på at de henter den krævede sejr og forsvarer føringen, så Kroatien ender i play off.

Kroatien er bedre end Norge indbyrdes, og mon ikke kroaterne selv slår Malta.

Kampene spilles tirsdag klokken 20:45.

Lodtrækningen til playoff-kampene foretages søndag den 18. oktober. Kampene spilles i november.

Facebook
Twitter