OVERBLIK Sådan kommer Danmark til EM

Uafgjort mod Irland i aften sender Danmark til EM næste år.

Det danske landshold kan i aften sikre sig billetten til næste års EM-slutrunde, der blandt andet skal spilles i København. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Mandag aften spiller det danske fodboldlandshold sin sidste kamp i EM-kvalifikationen, hvor Danmarks videre EM-skæbne skal afgøres.

Det bliver nemlig i Dublin, at det afgøres, om Danmark kommer med til EM-slutrunden næste år. De to bedste hold i puljen kvalificerer sig direkte til slutrunden, og det står klart, at det enten bliver Danmark, Irland eller Schweiz, der trækker nitten.

Danmark har dog gode muligheder for at undgå det. DR Sporten har kigget nærmere på de mulige scenarier forud for det sidste opgør i EM-kvalifikationen.

1

Danmark vinder over Irland

I 2017 gjorde Christian Eriksen det onde ved Irland ved score hattrick, da Danmark spillede sig til VM. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Hvis Christian Eriksen og co. vinder opgøret mod Irland, er der ikke nogen diskussion. Danmark er sikret en førsteplads i puljen med 18 point.

2

Danmark får uafgjort mod Irland

Danmark kan juble over den første EM-billet siden 2012, hvis det lykkes at tage point mod Irland. (Foto: GEORGIOS KEFALAS © Scanpix)

Hvis Danmark spiller uafgjort mod Irland, er dette resultat også nok til at sikre danskerne en plads til EM til sommer. Danmark får dermed 16 point, og det kan Irland ikke leve op til.

Om Danmark så ender som nummer et eller to i gruppen afhænger af, hvordan Schweiz klarer sig mod Gibraltar.

3

Danmark taber med et enkelt mål til Irland og Schweiz smider point mod Gibraltar

Schweiz har ikke haft en optimal EM-kvalifikation, men de ligger alligevel lunt i svinget til at kvalificere sig. (Foto: GEORGIOS KEFALAS © Scanpix)

Alt tyder på, at Schweiz vinder sin sidste gruppekamp mod Gibraltar.

Men hvis det mod forventning skulle blive til et schweizisk pointtab i kampen, kan Danmark tåle at tabe til Irland med et enkelt mål.

4

Danmark taber til Irland, og Schweiz får uafgjort mod Gibraltar

Yussuf Poulsen og Danmark misser EM-kvalifikationen i denne omgang, hvis Schweiz vinder, og Irland slår danskerne med mere end et mål i aften. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Så har vi et scenarie, hvor alle tre hold har 15 point. Ved pointlighed kvalificerer holdene sig efter indbyrdes opgør, og hvis Irland vinder med mere end et mål i aften, så trækker Danmark sorteper og misser EM-kvalifikationen.

5

Danmark taber til Irland og Schweiz vinder over Gibraltar

Det ville være en kæmpe skuffelse for det danske herrelandshold, hvis kvalifikationen til EM skulle svigte. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Ja, så simpelt er det faktisk at misse EM-billetten i denne omgang.

Hvis Danmark taber, og Schweiz vinder, så kommer Danmark ikke med til EM i denne omgang. Et nederlag på udebane til Irland er nemlig nok til, at irerne går forbi Danmark og henviser de rød-hvide til en tredjeplads i puljen.

Irland vil nemlig nå op på 15 point ligesom de danske fodboldherrer, og de ryger dermed til EM, da de med en sejr over Danmark vil være bedst i de indbyrdes opgør. Den først kamp i Parken endte nemlig 1-1.

6

Plan B: Danmark kvalificerer sig gennem Nations League

Kasper Schmeichel skal fortsætte storformen i Nations League, hvis Danmark misser den direkte kvalifikation til EM. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Skulle alt gå galt, så har Danmark faktisk stadig en chance for at komme med til EM næste år.

Danskerne vandt tidligere på året deres pulje i Nations League, og derfor har holdet muligheden for at kvalificere sig ved at vinde turneringens Liga B.

Det kræver en sejr i semifinale og finale i slutspillet, der afholdes i marts næste år.

Danmark møder Irland klokken 20.45 – kampen kan følges i LIGA på P3 og på Kanal 5.