PODCAST Kommentatorerne Elkjær og Toft røg sig igennem EM-finalen

Der var både kæderygning og jubeludbrud, da Flemming Toft og Preben Elkjær kommenterede EM-finalen i 1992.

De danske spillere jubler efter scoringen til 2-0. (Foto: Palle hedemann © Scanpix)

To mænd tager et sidste hvæs af deres Prince-cigaretter, mens deres øjne er rettet mod det spil, der foregår otte meter længere nede på Nya Ullevi Stadion. Idet slutfløjtet i kampen lyder, kaster de begge cigaretskodderne med glød i ud fra pressepladserne, kigger på hinanden og siger nærmest i kor:

- Det er fandme løgn, det her!

Episoden finder sted en sommeraften i Göteborg i 1992, og Danmark har netop sikret sig europamesterskabet i fodbold ved at slå tyskerne i finalen. De to mænd er Flemming Toft og Preben Elkjær, som har kommenteret kampen på TV 2.

- Vi røg cirka 20 cigaretter hver under den finale, og det var ligesom det sidste pust, kan man sige, fortæller Flemming Toft i den nye podcast "Natten vi blev mestre".

Efter at have kastet cigaretterne fra sig, bryder jublen ud på de to danske kommentatorpladser. Flemming Toft husker stadig, hvordan kommentatorerne fra alle de andre europæiske lande gloede på dem efter kampen, som om de ikke forstod, hvordan sådan et lille land kunne vinde EM. Det forstod de sådan set heller ikke selv.

Overtog hotelfesten

- Da spillerne løber deres første æresrunde, som de heldigvis løber mange af, skæver de op til os for ligesom at markere en fælles glæde og stolthed over deres præstation: 'Hallo, se lige, hvad vi gjorde her, det havde I ikke regnet med.' De var godt klar over, at vi slet, slet ikke troede på det.

Da Flemming og Preben endelig kan få lov til at holde fri fra arbejde, pakker de deres ting sammen og vender tilbage til deres hotel, hvor flere fra pressen er samlet. Nu skal sejren fejres.

- Vi gav den en på tuden på det der hotel, hvor vi fuldstændig overtog magten. Jeg kan huske, at på et tidspunkt var det os, der stod bag baren og serverede for hinanden. Det var jo faktisk også os, der var europamestre.

Vil du høre mere om, hvordan Flemming Toft fejrede EM-sejren, så kan du høre podcasten “Natten vi blev mestre”, hvor du blandt andet også kan få John Faxe Jensens fortælling om Kronprinsens besøg i omklædningsrummet og historien om, hvorfor nogle koldingensere festede i trøjer med det forkerte kampresultat. Hør Podcasten her.

Facebook
Twitter