PODCAST Midt i EM-euforien: Jan solgte 500 t-shirts med forkert resultat

Da der ikke var flere tryk tilbage med finalekampens rigtige resultat, tog Jan Jacobsen en hurtig beslutning.

(Foto: Grafik: DR Sporten © Scanpix/Privatfoto)

Det er fredag den 26 juni 1992. Jan Jacobsen sidder med sine venner i en lille, tætpakket lejlighed inde i Koldings midte, da det umulige sker – Danmark slår Tyskland 2-0 i finalekampen om europamesterskabet i fodbold. Jublen bryder ud i samme sekund, som slutfløjtet lyder, og vennerne flyver op af stolene og kaster sig i armene på hinanden.

I løbet af de næste sekunder begynder flere og flere mennesker at samle sig på gaden nedenfor, mens de hopper og danser af glæde over sejren. Det er i dette øjeblik, at Jan må forlade festlighederne. Nu skal der arbejdes.

I sin halvbrandert styrter han ned i den sportsbutik, hvor han arbejder. Han har nemlig lavet en aftale med sin chef om at trykke t-shirts, hvis Danmark vinder finalen:

- Vi havde på forhånd fået lavet tre gange 500 tryk med tre forskellige resultater: 1-0, 2-0 og 2-1. Så håbede vi bare på, at et af dem ramte rigtigt, fortæller Jan Jacobsen i den nye podcast "Natten vi blev mestre".

T-shirtenes tryk består foruden resultatet af teksten ’Deutschland, Deutschland alles ist vorbei’ samt et billede af Dannebrog og det tyske flag. Og heldigvis rammer de plet med 2-0 og kan altså lave 500 t-shirts med dette resultat.

Nu skal trykket bare overføres til t-shirtsene, hvilket foregår manuelt med en trykmaskine. Og imens Jan trykker løs løber en kammerat ud og sælger de færdige t-shirts. De første 500 t-shirts med 2-0 trykket forsvinder på bare et par timer.

- Stemningen var jo sindssyg i Kolding midtby - bare på torvet var der 5.000 mennesker, og alt var en fest, alt var rødt og hvidt, så tænkte jeg, at det sgu kunne være ligemeget. Derfor begyndte jeg at trykke 2-1 t-shirts, det opdager folk ikke. Og de blev også alle sammen solgt, husker Jan Jacobsen.

Kolding tørlagt for øl

På tre-fire timer har Jan og hans kammerat solgt 1.000 t-shirts, og de beslutter sig for at indstille arbejdet. Der er ikke mere at sælge. Nu skal den have en over nakken. Festen fortsætter nede i byen midt i et stort kaos af glade mennesker. Klokken 02.15 er det ikke længere muligt at opdrive en øl, for alle cafeer og værtshuse melder udsolgt.

- Der var en 10.000-15.000 mennesker i byen den nat. Byen var støvsuget for øl. Så vi fortsatte med gin og lemon. Alt, hvad der kunne drikkes, røg ned. Det lignede en krig, da det begyndte at blive lyst. På vej hjem lå der flag overalt, tomme gasdåser fra horn, ølkrus, glemte hatte, og hist og pist lå folk og sov.

Om morgenen den 27. juni 1992 omkring klokken 07.00 går Jan Jacobsen i seng. Han skal trods alt op på arbejde klokken 10.00 dagen efter. Tilbage står mindet om en aften, hvor det danske fodboldlandshold gjorde det umulige, og hvor der blev skabt et særligt fællesskab, der fik både venskaber og kærlighed til at blomstre den nat mellem så mange fremmede mennesker midt inde i Koldings gågader.

Hvis du vil høre hele Jans historie og flere oplevelser fra natten, hvor fodboldlandsholdet blev europamestre, så kan du hente podcasten ’Natten vi blev mestre’. Her kan du blandt andet høre John Faxe Jensens fortælling om, hvordan Kronprins Frederik fejrede spillerne i omklædningsrummet, og du lytte med til Flemming Tofts historie om nervøsitetsrygning i kommentatorboksen. Hør podcasten her.

Nyhedsbrev Tag dr.dk Sporten med dig

Få dagligt nyt fra DR Sporten.

Vælg mailingliste:

Vis alle nyhedsbreve