PORTRÆT Fodboldnørd og talenternes troldmand skal være dansk landstræner

Få danske trænere får et pænere skudsmål end Kasper Hjulmand, men hvem er manden, som skal løfte dansk fodbold til nye højder?

(Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Passioneret. Menneskelig. Krævende. Dygtig. Afklaret. Dedikeret. Perfektionist.

Det kunne lyde som ord fra en jobannonce i en stor dansk virksomhed på jagt efter en ny og visionær administrerende direktør. Men ordene er øremærket Danmarks kommende landstræner, Kasper Hjulmand, i et lille portræt på hans tidligere klub FC Nordsjællands hjemmeside.

Han var i en lang årrække regnet som Danmarks største trænertalent, og spørger man Kasper Hjulmands forhenværende chef i Farum-klubben, administrerende direktør Søren Kristensen, er det en kapacitet, som sætter sig i trænersædet for det danske landshold.

- Han er et fantastisk menneske og en fantastisk træner. Han er fremragende på det fodboldfaglige område, men forstår også i høj grad at sætte sig ind i sine spilleres tilværelse. Det er ikke bare fodboldspillere, som skal fungere. Det er mennesker, siger han til DR Sporten.

Kasper Hjulmand er nærmest synonym med FC Nordsjælland og talentudvikling. Han blev forfremmet fra assistent til cheftræner i klubben i 2011 og vandt et sensationelt dansk mesterskab i sin første sæson.

Klubben etablerede sig under Kasper Hjulmand som et velspillende og offensivt hold, hvor der ikke blev skelet til fødselsdatoen: Var du god nok, var du også gammel nok. Og den tilgang er Søren Kristensen overbevist om også følger med ind i landsholdslejren.

- Han er af den overbevisning, at han tit tror, at han kan få mere ud af folk, end de måske selv tror. Han kommer til at klare det rigtig godt. Landstrænerjobbbet har stået højt på hans ønskeliste, og kombinationen med Morten Wieghorst kommer til at fungere perfekt.

Morten Olsen roser Hjulmands tydelighed

Kasper Hjulmand kommer til at fortsætte en DBU-tradition for at udskifte udenlandske landstrænere med danske.

Sepp Piontek blev til Richard Møller Nielsen, Bo Johansson blev til Morten Olsen og nu bliver Åge Hareide så til Hjulmand. Og spørger man en af forgængerne, er der ikke grund til at ryste på hånden over ansættelsen af den nye landstræner.

Morten Olsen oplevede selv at overtage landstrænerjobbet fra en udlænding, og han er positiv over ansættelsen af Kasper Hjulmand. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

- Det har jo ikke været nogen hemmelighed, at jeg synes, de to bedste trænere med dansk pas på markedet de sidste år har været Michael Laudrup og Kasper Hjulmand. Og de står jo også for noget af den samme fodbold. Det vigtigste i fodbold er altid, at du vinder kampen. Men måden, du forsøger at vinde, har også noget at sige, lyder det fra Morten Olsen.

Han er ikke meget for at sætte ord på Kasper Hjulmands trænerkvaliteter, og han ønsker heller ikke at svare på, hvorvidt den kommende landstræner adskiller sig fra Åge Hareide. Men Morten Olsen er alligevel ikke i tvivl om, at tydelighed er et nøgleord.

- Alle ved jo, hvad Kasper Hjulmand står for. Han har bevist sig i Superligaen i mange år og har også lige været uden for landets grænser for at snuse. Det er en mand med rutine, og som er meget tydelig i sit fodboldsprog. Han ved, hvad han vil, men er omvendt også fleksibel alt efter det materiale, han har til rådighed.

I FC Nordsjælland har man under Kasper Hjulmand udviklet og solgt unge spillere som Emre Mor, Marcus Ingvartsen, Mathias Jensen og Emiliano Marcondes, og evnen til at talentmaksimere bliver der ifølge Morten Olsen rig mulighed for at udnytte på landsholdet.

- Det materiale, der er tilgængelig i dansk fodbold lige nu, er utroligt talentfuldt. Så, hvad det angår, ser det rigtig godt ud. Både for Åge Hareide nu og for Kasper Hjulmand, når han tager over, siger Kasper Hjulmand.

Ifølge den administrerende direktør i FC Nordsjælland, Søren Kristensen, er Kasper Hjulmands menneskelige kvaliteter og visioner mindst ligeså afgørende som hans fodboldfaglige.

I 2018 tiltrådte han Unicefs præsidium i Danmark, mens han lagde vægt på sportens sociale ansvar, og på det punkt adskiller Kasper Hjulmand sig måske fra mange andre fodboldtrænere.

- Kasper Hjulmand er bevidst om, at fodbold kan bruges på en bredere platform i samfundet. Han har holdninger til, hvordan fodbold kan være med til at ændre verden omkring os, siger Sørten Kristensen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk