Rasmus Højlund viser målnæse i Italien, men er ydmyg om startplads for Danmark

20-årige Rasmus Højlund var ikke med til VM, men drømmer om at spille en rolle fra start i EM-kvalifikationen.

Rasmus Højlund kan torsdag spille sin tredje landskamp. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

I fredags blev Rasmus Højlund matchvinder for sin italienske klub Atalanta. Mandag mødte han så ind i den danske landsholdslejr.

Med syv sæsonmål fra den bedste italienske række i bagagen bejler han til en startplads som dansk frontangriber, når der torsdag tages hul på EM-kvalifikationen i et udsolgt Parken.

Her møder Danmark finnerne i den første af 10 kvalkampe, og det vil ifølge Rasmus Højlund være "en drengedrøm" at få spilletid i det opgør.

- Jeg håber da på, at jeg kan komme på banen. Vi må se, om det kan lade sig gøre. Det er ikke mig, der tager de beslutninger, siger Rasmus Højlund, der har spillet to landskampe for Danmark.

Det ser ud til, at den danske landstræner Kasper Hjulmand har fire valgmuligheder til angriberpositionen: Rasmus Højlund, Jonas Wind, Martin Braithwaite og Marcus Ingvartsen.

De to sidstnævnte har godt nok scoret et enkelt ligamål mere end Højlund i denne sæson, men omtalen i Italien er ikke til at tage fejl af.

Her bliver den 20-årige dansker rost til skyerne som et naturtalent og en træningsrobot, der er jagtet af det halve af Europas topklubber.

Skader og manglende mål i dansk offensiv

Rasmus Højlund var ikke med til VM-slutrunden i Qatar, hvor den danske offensiv skød med løst krudt.

Ingen af de danske angribere formåede at score i de tre gruppekampe. Det eneste danske VM-mål blev scoret af forsvarsspiller Andreas Christensen, hvilket understregede, at ingen har gjort krav på pladsen som dansk frontangriber.

Rasmus Højlund ved ikke helt, hvordan han skal forholde sig til netop det. Ifølge ham er der rigtig mange gode spillere til nierpositionen.

- Det er meget et øjebliksbillede. Men jeg håber på, at jeg kan få så meget spilletid som overhovedet muligt. Jeg vil gøre mit bedste, siger Højlund.

Han er dog godt klar over, at han er med landsholdet af en grund.

- Jeg føler, at jeg har gjort et rigtig godt stykke arbejde hjemme i klubben, og nu håber jeg, at jeg kan tage det med videre her og vise, hvad det er, jeg er lavet af, siger Rasmus Højlund.

Rasmus Højlund sikrede fredag Atalanta en sejr over Empoli med sin scoring til 2-1. Atalanta indtager sjettepladsen i Serie A. (Foto: © MICHELE MARAVIGLIA, Ritzau Scanpix)

Yussuf Poulsen, Andreas Cornelius og Kasper Dolberg, der alle har gjort sig i det danske angreb, er ikke udtaget til de kommende EM-kvalifikationskampe.

Dolberg har pådraget sig en hjernerystelse, Cornelius er netop vendt tilbage fra en skadesperiode, mens Yussuf Poulsens sporadiske indhop for tyske RB Leipzig ikke har været nok til en udtagelse.

'En god fremtid i Rasmus'

Landstræner Kasper Hjulmand er ikke meget for at røbe, hvordan han ser hierarkiet i det danske angreb. Mulighederne er flere, typerne er forskellige.

Er Rasmus Højlund den nier, som Danmark har sukket efter?

- Det må vi se. Det er i hvert fald spændende at se hans udvikling, siger Kasper Hjulmand.

- Han har en masse kvaliteter, og han er en gut, som i sin personlighed har nogle utroligt gode forudsætninger for at blive endnu bedre. Han er villig til at træne hårdt, han er meget nysgerrig på at blive bedre, men han har en del ting i sit spil, som han skal forbedre.

Rasmus Højlund ser frem til at snakke med landstræneren på tomandshånd om angriberens rolle på landsholdet. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)
Rasmus Højlund ser frem til at snakke med landstræneren på tomandshånd om angriberens rolle på landsholdet. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Landstræneren forklarer, at der er forskel på at spille med en type som Rasmus Højlund modsat eksempelvis Jonas Wind, der søger mere ned i banen.

- Når Rasmus spiller, truer han oftere den sidste linje. Han er ekstremt hurtig og en god presspiller. Så det er lidt anderledes, og der skal man selvfølgelig tænke sig om. Hvordan får man det til at gå op bedst muligt? Der er lidt forskel, alt efter hvem vi vælger af de her angribere.

- Vi tror på dem alle sammen, og så er det op til Rasmus, når han får muligheden, at vise, at det er ham (der skal spille, red.). Men vi tror på ham, og vi tror på, at der er en god fremtid i Rasmus, siger Kasper Hjulmand.

Følg Danmarks kamp mod Finland direkte i DR LYD eller på P4 klokken 20.45 torsdag. Kampen dækkes også live på dr.dk og vises på TV 2.