Sepp støbte sprængladningen, der blev til Danish Dynamite: Men inden da 'troede vi jo ikke, vi kunne vinde'

I aften udkommer første episode af 'Danish Dynamite – Legenden om de bedste'. Serien tager dig med under huden på det mytiske danske landshold, der skabte folkeglæde i 80'erne.

Sepp Piontek var hovedarkitekten bag fodboldlandsholdets succes i 80'erne. Foto: Nf, Erik Holmberg og Jan Jørgensen © Ritzau Scanpix. Grafik Maria Eriksen Volthers

"Halli, halli, hallo, vi vinder i Mexico."

Johnny Reimar er iklædt et rød-hvidt jakkesæt, da han synger sangen i et tv-program i slutningen af 1985. Et halvt år senere er den blevet til en folkestemning.

Drengene i de bolsjefarvede hummeldragter er nemlig draget til Mexico, hvor de skal repræsentere Danmark ved fodboldlandsholdets første VM-slutrunde nogensinde.

Det er den slutrunde DR's nye tv-serie, 'Danish Dynamite – Legenden om de bedste', fortæller om. Og samtidig er det historien om, hvordan de danske dynamitdrenge formåede at tryllebinde fodboldelskere fra hele verden.

Hør Johnny Reimars fodboldshymne her, mens du læser videre:

Trænerskiftet, der ændrede mentaliteten

Godt nok er Danmark havnet i 'dødens pulje'. Modstanderne hedder Uruguay, Skotland og Vesttyskland. Men Danmarks hold er også temmelig slagkraftigt. Holdkortet til VM i 1986 tæller blandt andre Morten Olsen, Preben Elkjær, Michael Laudrup og Søren Lerby.

Men ti år inden VM-slutrunden er stemningen omkring holdet en lidt anden. I 1976 hedder landstræneren Kurt Nielsen. Han er en sjov og behagelig fyr, fortæller Allan Simonsen. Og selvom han beskrives som en mand, der både er vellidt blandt spillerne og har fuldkommen styr på det fodboldtekniske, så har han også et forholdsvis afslappet forhold til arbejdet som landstræner.

- Han var en hyggeonkel. Vi lavede ikke specielt meget. Hverken i forhold til træningen eller i forhold til det taktiske, siger Allan Simonsen.

  • Michael Laudrup har afdriblet forsvarsspillerne og målmanden og scorer Danmarks 3. mål i VM-kampen mod Uruguay. (Foto: Palle hedemann)
  • Fodboldlandsholdet besøger den danske kongelige familie på Fredensborg inden afgang til VM i Mexico 1986. På landsholdet ses bl.a. Allan Simonsen, Jens Jørn Bertelsen, Frank Arnesen, Jan Mølby, Ole Qvist, Lars Høegh, Jesper Olsen, Per Frimann, Klaus Busk, John Sivebæk, Ivan Nielsen, Kent Nielsen, Klaus Berggreen, Henrik Andersen, Michael Laudrup, Preben Elkjær, Morten Olsen, Søren Lerby og landstræner Sepp Piontek. (Foto: Palle hedemann)
  • Opvisningskamp i Idrætsparken. Det er en af Sepp Pionteks første kampe i spidsen for det danske landshold. (Foto: Ole Buntzen)
1 / 3

Men alt ændrede sig, da en tysk herre ved navn Sepp Piontek overtog roret på det danske landshold. Med sig tog han en disciplineret, hårdtarbejdende kultur. Spillerne stod derfor overfor lidt af et kulturchok.

Selvom trænerskiftet i første omgang var lidt af en omvæltning for Preben Elkjær og kompagni, så blev Sepp Piontek en stor succes.

- Han ændrede hele mentaliteten omkring dansk fodbold.

- Han var sådan en eksplosion i det danske samfund, da han kom ind og lige pludselig stillede krav og sagde, "tag jer selv mere seriøst", siger Preben Elkjær.

  • Fodboldlandsholdet indspiller sangen Re-Sepp-Ten i 1986, inden de tager til VM i Mexico. Med på sangen som rapper var også sportsjournalisten Gunnar NU Hansen. (Foto: NF)
  • "Jeg har lovet din manager at lære dig disciplin", siger landstræner Sepp Piontek til Preben Elkjær under træningen tirsdag den 14. oktober 1980, dagen inden VM-kvalkampen mod Grækenland. De to viste sig senere at få et tæt forhold. (Foto: Erik Holmberg)
  • Sepp Piontek træner landsholdet i fodbold 1983. (Foto: JAN JØRGENSEN)
  • Landsholdet præsenterer nye spilledragter. Fra venstre ses Sepp Piontek, Lars Olsen og Frank Arnesen. (Foto: KIM RUNE)
1 / 4

Netop den mentalitet var med til at danne fundamentet for de danske dynamit-drenges storhedstid i 80'erne. En storhedstid, der eskalerede ved VM i 1986, hvor det danske landshold var blandt verdens bedste.

Og netop den slutrunde er altså det tilbagevendende omdrejningspunkt i tv-serien 'Danish Dynamite – Legenden om de bedste', der udover mentalitetsskiftet også kommer ind på temaer som et tæt sammenhold og fællesskab med fans.

Du kan se det første af i alt fire afsnit af serien klokken 20 i aften på DR1.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk