TIDSLINJE Bretton-Meyer blev aldrig en del af noget større

Claus Bretton-Meyer er færdig som direktør hos DBU efter en periode med mange op- og nedture.

November 2013 – Velkommen til DBU

Claus Bretton-Meyer bliver præsenteret som administrerende direktør i DBU med henblik på at styrke udviklingen af de det danske fodboldforbund fremadrettet. Specielt med fokus på drift, ledelse og økonomisk performance.

- Det fodboldfaglige er netop ikke blandt mine spidskompetencer, og det bliver derfor min opgave at sikre og støtte, at udviklingen af det sportslige know how fortsat bliver prioriteret højt i organisationen. Mine primære kompetencer skal i stedet udnyttes til at håndtere de udfordringer, DBU vil komme til at opleve i et mere bredt perspektiv de kommende år, forklarer Claus Bretton-Meyer i pressemeddelelsen.

Marts 2014 – Farvel til kommunikationschef

Claus Bretton-Meyer var knap mødt ind på kontoret i DBU til første arbejdsdag, før der blev renset ud. Blot en uge inde i sit nye job beslutter han at fyre den mangeårige kommunikationschef Lars Berendt, der havde været i organisationen siden 1991. Berendt har efterfølgende kritiseret håndteringen af fyringen.

- DBU ville udsende en pressemeddelelse, som de bad mig læse igennem. Dens indhold var ikke i overensstemmelse med sandheden. Der stod blandt andet, at Claus Bretton-Meyer og jeg skulle have holdt møde om min fremtid i organisationen, og han på den baggrund var kommet til den konklusion, at DBU ikke kunne indfri mine ambitioner samt, at parterne var enige om fratrædelsen, skriver Lars Berendt i sin bog ”En del af det største”.

September 2014 - En del af noget større

Noget af det mange formentlig vil huske Claus Bretton-Meyer for er budskabet "En del af noget større". Det er en kampagne, som DBU starter sammen med deres sponsorere, og det kommer til at stå på landsholdenes trøjer.

Claus Bretton-Meyer vil gøre landsholdet til "en del af noget større". (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

- Budskabet er et ønske om at fortælle om DBU's ansvar og betydning for det danske samfund – og samtidig invitere til debat og dialog om, hvordan DBU i endnu højere grad kan gøre en forskel i samfundet, forklarer Claus Bretton-Meyer,

Oktober 2014 – På kant med Morten Olsen

Claus Bretton-Meyer er blandt andet hentet ind til DBU for at få helt styr på økonomien. Det resulterer i adskillelige fyringer, og så beslutter den administrerende direktør også at spare ligalandsholdet væk. Det er noget, som den daværende landstræner Morten Olsen langt fra er tilfreds med.

- Vi må acceptere, at der skal spares. Men fodboldpolitikere, der træffer beslutningerne og skal prioritere, må tænke sig godt om. Hvad vil DBU med talentudviklingen, hvilken retning skal vi gå? Der skal måske prioriteres anderledes, sagde Morten Olsen dengang.

November 2014 – Lægger pres på Morten Olsen

Krigen fortsætter mellem de to parter. I et interview med Politiken lægger Claus Bretton-Meyer ikke skjul på, at landsholdets daværende landstræner gennem 14 år Morten Olsen sagtens kan gå hen og blive fyret. Det sker op til en meget vigtig EM-kvalifikationskamp mod Serbien.

- Det er helt afgørende, at vi kvalificerer os til EM. Det er vi nødt til. Med det potentiale, de muligheder, vi har, skal vi kvalificere os. Skulle vi mod forventning ikke komme i den situation, må vi kigge på tingene igen. Sådan er det jo, sagde han i interviewet.

Februar/marts 2015 – Første fodboldkonflikt

Der bliver forhandlet på livet løs mellem Spillerforeningen og DBU med Claus Bretton-Meyer, hvor sidstnævnte kræver, at spillerne går 17 procent ned i løn og skriver under på en individuel aftale. Det vil spillerne ikke, og venskabskampe mod Frankrig og USA er truet af aflysning.

Midt i konflikten vælger Morten Olsen at tage fusen på DBU og meddele, at han stopper, når EM-kvalifikationen og en eventuel slutrunde er ovre. Han giver først DBU besked kort før, han annoncerer det på pressemødet.

Få dage efter kommer Claus Bretton-Meyer, DBU og Spillerforeningen til enighed om en aftale i konflikten. Den er er dermed lukket. For en stund i hvert fald.

November 2015 – EM glipper

Danmark taber til Sverige i to playoffkampe, og på pressemødet efterfølgende takker Morten Olsen af som landstræner, og anfører Daniel Agger stopper også. Det er nu op til Claus Bretton-Meyer at finde en ny landstræner, men han er fortrøstningsfuld omkring opgaven.

- Vi startede med en bruttoliste på 40 emner, og de blev senere til ti. Lige nu er vi fortsat i dialog med tre-fire kandidater. Vi skal have en person med international trænererfaring, da vi kan se, at vi er udfordret, når vi spiller mod de bedste hold.

I december præsenterer Claus Bretton-Meyer på et pressemøde, at Åge Hareide er den nye danske landstræner.

November 2016 – Voldgiftssag stiller direktøren dårligt

Tre millioner tabte kroner for DBU er udfaldet af voldgiftssagen mellem dem og Spillerforeningen. Det omhandler blandt andet forsikringspenge og kommercielle indtægter. Situationen giver et dybt skår i forholdet mellem DBU og Spillerforeningen, og Claus Bretton-Meyer fortryder at have indgået aftalen i 2015.

- Hvis vi havde kendt denne afgørelse, så havde vi forhandlet aftalen videre, siger han.

August 2017 – De blomstrende kvinder

Trods fortsat uro mellem spillere og DBU, så kan man i august glæde sig over en meget succesfuld EM-slutrunde for kvindelandsholdet i Holland. Danmark vinder overraskende sølv, og kvindefodbold er stemplet ind i danskernes bevidsthed.

September/oktober/november 2017 – Nye problemer

Mens man en måned forinden oplever en kæmpe succes med kvindelandsholdet, så er billedet helt ændret en måned senere. Revanchekampen mod Holland fra EM-finalen bliver aflyst, og selvom en delaftale gør, at man kan afvikle VM-kvalifikationskampen mod Ungarn, så lurer der flere problemer forude.

I oktober sker det frygtede så. Danmark melder afbud til den vigtige VM-kvalifikationskamp mod Sverige, fordi parterne ikke kan blive enige. Danmark bliver taberdømt, og selvom man indgår en aftale i november, så er VM pludselig langt væk.

Alt imens kvalificerer herrerne sig til VM i Rusland med en 5-1-sejr over Irland i Dublin.

Juni/juli 2018 – VM-succes for herrerne

Danmark når til ottendedelsfinalen i Rusland og taber til de senere finalister Kroatien i straffesparkskonkurrencen. Det bedste danske resultat siden VM i 2002, og populariteten virker styrket.

August/september 2018 – Konflikt igen, igen

Men ligesom året forinden med kvindelandsholdet, så opstår der nye problemer for herrerne. Der skal en ny aftale på plads, og spillerne møder ikke på, før det sker. Da landsholdsspillerne ikke vil godtage aftalen tilbudt af DBU, udtager man et ”vikarlandshold” til venskabskampen mod Slovakiet. Krisen når verden rundt i nyhederne.

Til sidst ender det med, at Claus Bretton-Meyer og Spillerforeningens direktør Mads Øland sætter sig uden for døren og deltager dermed ikke i den afgørende forhandlinger. Magtkampen mellem de to parter bliver for stor. Imens når blandt andre DBU’s formand Jesper Møller til enighed med Spillerforeningen om en ny aftale. Danmark kan dermed stille i stærkeste opstilling mod Wales i Nations League.

December 2018 – Fyreseddel

Claus Bretton-Meyer bliver fyret af DBU efter små fem år på posten.

Facebook
Twitter