TOP 24 Frankrig er EM-slutrundens største favorit

DR Sportens Marco de los Reyes har rangeret de 24 hold ved fodbold-EM i Frankrig næste år.

Antonio Rüdiger fra Tyskland og Anthony Martial fra Frankrig i duel under lørdagens venskabskamp, som franskmændene vandt 2-0. (Foto: Etienne Laurent © Scanpix)

I aftes blev de sidste playoff-kampe forud for EM-slutrunden næste år spillet, og dermed er alle 24 deltagere nu plads. Og som bekendt er Danmark desværre ikke et af dem.

Herunder har jeg rangeret alle 24 EM-kvalificerede hold vurderet på deres muligheder for at få succes på de franske baner til sommer. Meget kan selvfølgelig nå at ændre sig, men jeg vil vurdere, at de fire øverste på listen er de klare favoritter, og mit bud på en europamester anno 2016 er Frankrig.

1. Frankrig Værtsnationen havde et godt hold ved VM i fjor, hvor endestationen blev en kvartfinale, som Tysklands senere verdensmestre vandt 1-0. Siden er Les Bleus kun blevet bedre, og holdet har et godt mix 0g mange store navne, der fortsat er sultne og på vej frem. Som eksempelvis Juventus-stjernen Paul Pogba, der kan blive slutrundens store profil

2. Tyskland Mange nye spillere er kommet til siden VM-triumfen i Brasilien, og derfor har niveauet også været meget svingende. Men i alle kæder er der fortsat verdensklassespillere, og den første EM-triumf siden 1996 er bestemt inden for rækkevidde.

3. Belgien Nåede en kvartfinale - tabte 0-1 til Argentina - ved VM i fjor uden at imponere. Siden er mange af spillerne blevet endnu bedre, og især Kevin de Bruyne og Eden Hazard bliver spændende at følge. Belgien har i mange år været stærkt på vej frem, og jeg tror, at den nuværende generation som landshold kulminerer i løbet af de kommende to-tre år.

4. Spanien Spanien er ikke i nærheden af niveauet fra triumferne ved VM i 2010 samt EM i 2008 og 2012. Det er især Xavi, der har været vanskelig at erstatte. Men bredden er fortsat enorm i den spanske trup.

5. Portugal Portugiserne har de seneste par år haft svært ved at leve op til forventninger. Men kører det for Christiano Ronaldo og et par af hans holdkammerater, er de farlige for alle hold. Ved EM i 2012 tabte Portugal først til Spanien i semifinalen efter straffesparkskonkurrence.

6. England Vandt som eneste hold samtlige sine EM-kvalifikationskampe. Alligevel rangerer England ikke blandt Europas allerbedste hold. Dertil er spillermaterialet ikke godt nok. Men god harmoni kan også bringe et hold med flere unge spillere forholdsvis langt.

Wayne Rooney er fortsat det største navn på det engelske landshold, hvor han fik sit gennembrud under EM i 2004. (Foto: Pierre-Philippe Marcou © Scanpix)

7. Italien Siden andenpladsen ved EM i 2012 har Italien haft svært ved at ramme det helt høje niveau. Støvlelandet har heller ikke helt så mange store spillere at vælge imellem som eksempelvis Tyskland og Spanien. Andrea Pirlo er fortsat med, men uden samme styrke som for få år siden.

8. Polen Robert Lewandowski har været Polens helt store navn de senere år, og hans mål alene kan bringe polakkerne langt. Men holdet har også et højt topniveau, som da Tyskland blev slået 4-2 i EM-kvalifikationen.

9. Kroatien Har nogle store navne, og især Luka Modric og Ivan Rakitic lyser op. Kroaterne var ved EM i 2012 uheldige med at komme i gruppe med Spanien og Italien. Så hård bliver lodtrækningen næppe denne gang.

10. Østrig Endnu et hold med en enkelt spiller, der trækker et meget stort læs. Her er der tale om David Alaba, der er venstre back eller midterforsvarer hos Bayern München, men som optræder som begavet midtbanespiller på landsholdet.

David Alaba og hans østrigske holdkammerater vandt overraskende deres gruppe foran Rusland og Sverige. (Foto: MICHAEL DALDER © Scanpix)

11. Rusland Nok det europæiske hold, der generelt har skuffet mest de seneste 20-25 år. Hvis ser bort fra en semifinaleplads ved EM i 2008, har russerne nærmest gang på gang underpræsteret. Derfor er forventningerne heller ikke helt så store længere.

12. Tjekkiet Et hold, der ikke skaber de store overskrifter, men som alligevel vandt sin gruppe. Tjekkiet har heller ikke længere så mange store navne som i 1990'erne og det efterfølgende årti. Men målmand Petr Cech er selvfølgelig stadig et fyrtårm på mere end en måde.

13. Tyrkiet Har været en sovende kæmpe siden de gode år i sidste årti, hvor det blev til bronze ved VM i 2002 og EM 2008. Tyrkiet har et spændende hold, og specielt spillere som Hakan Calhanoglu og Arda Turan kan blive store profiler.

14. Schweiz Et glimrende, men på mange måder anonymt hold. I Xherdan Shaqiri har holdet dog en bærende kraft, der kan meget på egen hånd. Klubmæssigt har han dog haft det svært de senere år, og efter et ophold i Bayern München og Inter er han nu i Stoke.

15. Sverige Det er primært Zlatan Ibrahimovic, der gør, at Sverige er placeret her. Svenskernes hold var bedre end Danmark over to kampe, men det er et ret middelmådigt hold - hvis man altså lige ser bort fra Nordens bedste spiller nogensinde.

Gareth Bale (til højre) ses her i aktion for sin spanske klub Real Madrid i en ligakamp mod Sevilla. (Foto: Paco Puentes © Scanpix)

16. Wales Er for første gang siden VM i 1958 med ved en slutrunde, og det skyldes især Gareth Bale, der kan vanvittigt meget på egen hånd. Men i Aaron Ramsey fra Arsenal har Wales også en anden spiller af høj klasse.

17. Island Det bliver spændende at se islændingene ved deres første slutrunde. Kollektivet er stærkt, og i Gylfi Sigurdsson har vulkanøen en fremragende spiller. Der er masser af energi på holdet, men spørgsmålet er, hvor langt de individuelle kvaliteter rækker.

18. Ukraine Har i mine øjne underpræsteret i mange år. Og kom først til EM efter en samlet playoff-sejr over Slovenien. Men med spillere som Andriy Yarmolenko og Yevhen Konoplyanka har Ukraine et hold, der med lidt medvind kan klare sig godt i Frankrig. Uden medvind kan det til gengæld blive rigtig kedeligt.

19. Rumænien Et hold på vej frem efter en periode uden de store resultater. Kan som i Hagi-dagene i 1990'erne spille hurtigt og offensivt, men mangler i dag store spillere, der kan løfte holdet helt op blandt de bedste nationer.

20. Slovakiet Imponerede med en 2-1-sejr over Spanien i efteråret 2014 og gik på andenpladsen efter spanierne direkte videre til EM for næsten af Ukraine. Har aldrig været med ved EM, men kom i 1/8-finalerne ved VM i 2010.

Ungarns 39-årige målmand Gabor Kiraly er især kendt for at spille i grå joggingbukser. (Foto: laszlo Balogh © Scanpix)

21. Ungarn Vandt begge playoff-kampe mod Norge og er nu med ved den første slutrunde siden 1986. Men holdet har ikke et eneste navn af høj international klasse. Men ungarerne har en stor fortid, de kan se tilbage på; VM-finaler i 1938 og 1954, hvor Ferenc Puskas var verdens hidtil største fodboldspiller.

22. Nordirland Blev overraskende vinder af en gruppe, hvor Grækenland skuffede fælt. Nordirland har i dag ingen store navne, men derimod et kollektiv - dog med en del begrænsninger.

23. Irland Det var flot, at Irland kunne besejre Bosnien-Hercegovina i playoff-runden, men jeg synes alligevel, at irerne har et ret ordinært hold.

24. Albanien Ja, Danmark mødte jo albanerne to gange i kvalifikationen - uden at kunne vinde. Albanien har et udmærket kollektiv og en defensiv, der er OK. Men jeg har svært ved at se, at de kommer til at vinde en kamp.

Har du kommentarer til listen eller dit eget bud på en top 24, så skriv herunder!

Facebook
Twitter