Tre nøgler til dansk sejr i Zagreb

DR Sportens fodboldkommentator Andreas Kraul giver her sine bud på, hvordan Danmark slår Kroatien.

Christian Eriksen ses her i aktion under det første Nations League-opgør mod Kroatien. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

Når Danmark i aften løber på banen på Maksimir Stadion i den kroatiske hovedstad Zagreb, er det en svær opgave, der venter.

De kroatiske viceverdensmestre har i årevis hørt til i toppen af europæisk fodbold, og har, som danskerne, en ambition om at vinde Nations League-gruppen.

Den førsteplads i gruppen kan danskerne tage i aften, mens kroaterne skal bruge en sejr eller uafgjort for at holde sig inde i kampen.

Skal danskerne trække sig sejrrigt ud af opgøret, har DR Sportens fodboldkommentator Andreas Kraul tre fokuspunkter til Hjulmands tropper.

1

Løs gåden Luka Modric

Luka Modric skal ikke have lov til at sætte sine holdkammerater i scene, hvis Danmark skal trække sig sejrrigt ud af opgøret, vurderer Andreas Kraul. (Foto: Antonio Bronic © Ritzau Scanpix)

Der er kun en konge i Zagreb, og han hedder Luka Modric.

Den kroatiske kaptajn er omdrejningspunkt og den vigtigste spiller på det kroatiske landshold. Selvom han har rundet de 37 år, skal man ikke afskrive den kroatiske spilfordeler, siger Andreas Kraul.

- Vi kommer nok ikke uden om ham. Vi skal finde ud af, hvordan vi holder ham mest muligt ude af opgøret, og forhindre at han styrer kampen, siger Andreas Kraul.

- Hvis man lykkes med at sætte ham ud af spillet, så er der altså meget, som er vundet.

Det så man eksempelvis i det seneste opgør mod Kroatien i juni, hvor det kroatiske landshold var som forandret, da Modric trådte ind på grønsværen i anden halvleg.

I aften spiller han med al sandsynlighed fra start, så det er essentielt, at danskerne tager sig i agt for den femdobbelte Champions League-vinder. Det er dog umuligt at lukke helt ned for den kroatiske midtbanespiller, så danskerne er nødt til at styre, hvor på banen de overlader ham bolden.

- Vi er nok nødsaget til at lade Kroatien have bolden lidt, og så skal vi bare sørge for at Luka Modric har den langt nede på banen. Det handler om, at han ikke skal blive den styrende faktor, siger DR's fodboldkommentator.

2

Defensiven skal være på plads

Forsvaret skal være på plads i aftenens kamp, for det bliver en målfattig kamp, hvor der ikke skal lukkes noget ind bag Schmeichel i målet. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

Det danske landshold har i 2022 scoret 11 mål i seks kampe og har været vant til at spille åbent og aggressivt. Men mod Kroatien skal danskerne være forsigtige med at åbne for meget op og i stedet fokusere på de defensive dyder, siger Andreas Kraul.

Heldigvis har Danmark et forsvar i europæisk topklasse, og ifølge DR's fodboldkommentator er det faktisk der, landsholdet står stærkest.

- Man kan næsten ikke kigge rundt i fodboldeuropa og se andre hold, der er så godt stillet på midterforsvarere, som Danmark er. Det er topklasse.

Hvis Danmark skal have en sejr i aften, er det altså vigtigt at Andreas Christensen, Simon Kjær og Joachim Andersen spiller en god kamp. Det er den bagkæde, Andreas Kraul regner med at se fra kampens start, og som gerne skal holde kroaterne fra fadet kampen igennem.

Og sætter man næsen op efter en målrig kamp, bliver man nok også skuffet, for det bliver næppe et skydetelt foran mål på Maksimir Stadion.

- Jeg kunne godt forestille mig, det blev lidt mere lukket. Det ender næppe 4-3, og jeg ser nogle fordele for Danmark i det defensive.

3

Individuelle præstationer bliver afgørende

Andreas Skov OIsen har vist målfarlighed i Club Brügge og det må han gerne tage med sig til Zagreb. (Foto: Luis Vieira © Associated Press)

Selvom der skal være fokus på det defensive, skal der jo være én, der sætter sidste fod på bolden, når den skal i mål. I mangel på en decideret brandvarm angriber kigger Andreas Kraul på den danske højreside, hvor Andreas Skov Olsen plejer at løbe rundt.

Den 22-årige højre wing har vist målfarlighed i sin belgiske klub, Club Brügge, hvor det er blevet til seks mål i denne sæson.

- Det kan give en dansk højreside, som er farlig. Især hvis det bliver en lidt lukket kamp, og vi afgiver styringen og står lavt. Så vil den højre side i den grad kunne komme afsted og gøre en forskel.

Men som altid, når man taler om landsholdet, er der en spiller, som fra midtbanen skal skabe kampen for danskerne. Det er Christian Eriksen, som er i gang med en god sæson i Manchester United.

- De har Modric, vi har Christian Eriksen. Han bliver manden der skal tage styringen og spille folk som Andreas Skov Olsen gode. Det bliver mere kontrabaseret, så det er sådan, jeg ser Danmark score i den her kamp, siger han.

- Vi skal lukrere på, at Kroatien er helt sindssyg gode på bolden, men absolut ikke europæisk topniveau, når de mister den.

Danmarks kamp i Kroatien spilles klokken 20.45 torsdag aften og kan følges på dr.dk, i radioen eller DR LYD i LIGA på P4 eller ses på TV 2.