Tre tydelige tegn på landsholdets fremtid: Er den danske EM-startopstilling til sommer allerede afgjort?

DR Sportens fodboldkommentator Andreas Kraul analyserer tre landsholds-tendenser, som peger frem mod sommerens EM.

DR Sportens fodboldkommentator Andreas Kraul mener, at landstræner Kasper Hjulmand er ved at have udset sig startopstillingen til Danmarks EM-kamp mod Finland til sommer. (Foto: ATEF SAFADI © Scanpix)

Hvilke 11 spillere får plads i startopstillingen, når Danmark den 12. juni tager hul på EM på hjemmebane?

Med over to måneder til det danske landsholds første EM-kamp mod Finland, kan det virke som en fjern fodboldfremtid – umiddelbart umulig at spå om.

Men i gårsdagens landskamp mod Israel, som Danmark vandt 2-0, så DR Sportens fodboldkommentator Andreas Kraul tydelige tegn på, at landstræner Kasper Hjulmand har fundet frem til sin foretrukne startopstilling.

Hjulmands 11 udvalgte til at starte kampen mod Israel, var de samme, som startede i Danmarks seneste landskamp i november mod Belgien.

Og selvom Andreas Kraul forventer flere rotationer i den kommende kamp mod Moldova på søndag, så mener han, at startopstillingen i går er et godt bud på, hvad der også bliver startopstilling til Danmarks åbningskamp til EM.

- Med forbehold for skader og uventede bænkepladser i deres klubber ligner det, at Hjulmand nu har klare førstevalg på alle positioner. Jeg er helt sikker på, at A-kæden er ved at forme sig.

Ifølge Andreas Kraul er der særligt tre tendenser i Kasper Hjulmands startopstilling som tyder på, at landstræneren er ved at have udset sig sine 11 foretrukne spillere:

1

Wass er inde i varmen: Backerne skal fremad

Danmarks Daniel Wass er tilbage i landsholdsvarmen efter flere år ude i kulden. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Under den tidligere landstræner Åge Hareide var Jens Stryger Larsen og Henrik Dalsgaard de to foretrukne på henholdsvis venstre- og højreback.

I Danmarks to seneste landskampe har Kasper Hjulmand i stedet valgt at bruge Joakim Mæhle og Daniel Wass fra start.

Wass der i næsten tre år, fra 2016 til 2019, ellers var helt ude i kulden på landsholdet, er nu helt inde i varmen hos Hjulmand.

Et markant stilskifte på backpositionerne, som Andreas Kraul mener, fortæller meget om Hjulmands planer for holdet frem mod sommerens EM.

- Stryger og Dalsgaard har mere fysik og defensiv styrke. Hjulmand har valgt at spille med Mæhle og Wass, som i stedet giver flere offensive muligheder i Danmarks opspil og chanceskabelse, siger Andreas Kraul.

- At Hjulmand vælger Wass’ afleveringsfod og skudkraft, viser klart, hvilken form for fodbold landstræneren vil have Danmark til at spille. Også til EM.

2

Guldstandard på midtbanen: Ingen grund til eksperimenter

Christian Eriksen, Thomas Delaney og Pierre-Emile Højbjerg udgør en sikker midtbane på landsholdet. (Foto: Toby Melville © Scanpix)

Mens Hjulmand har skiftet ud på backpositionerne ligner Kasper Schmeichel, Simon Kjær og Andreas Christensen en sikker trio som målmanden og midterforsvaret i Danmarks startopstilling, vurderer Andreas Kraul.

Det samme er tilfældet på midtbanen, hvor Pierre-Emile Højbjerg, Thomas Delaney og Christian Eriksen ifølge Andreas Kraul virker urørlige i startopstillingen.

- Man kunne godt have forestillet sig, at fodbolddrømmeren i Hjulmand ville have eksperimenteret på midtbanen med spillere som Mathias Jensen og Christian Nørgaard på grund af deres smørfødder. Men her har han uden tøven holdt fast i Højbjerg og Delaney, som er mere kendt for deres store arbejdspensum – defensivt såvel som offensivt, siger Andreas Kraul.

- Sammen med Eriksen er de bare de tre bedste midtbanespillere. Det er landsholdets pumpende hjerte. Og derfor har Hjulmand det ikke inde i overvejelserne at skifte ud i det maskinrum, som fungerer så godt.

3

Wind med medvind: Fremtidens mand har allerede bidt sig fast

Jonas Wind har fået en forrygende start som angriber på A-landsholdet. (Foto: ATEF SAFADI © Scanpix)

Tre mål i fem landskampe. Det er udbyttet for Jonas Wind på det danske landshold, siden han fik debut i efteråret.

I gårsdagens landskamp mod Israel startede han inde og blev både målscorer og assistmager. En rolle, der ifølge Kraul også meget sandsynligt kan tilfalde ham mod Finland, når Danmark sparker gang i EM på hjemmebane til sommer.

- I går var den største tvivl hos mig, om Hjulmand ville vælge Jonas Wind eller Kasper Dolberg i startopstillingen. Men Wind begynder mere og mere at ligne en fast starter, selvom han kun er 22 år og stadig ”kun” er Superliga-spiller, siger Andreas Kraul.

- Han er god til at komme i boksen. Og han er en fremragende afslutter. Men samtidig gør han også Bratihwaite og Yussuf Poulsen mere værdifulde for holdet. Han er god til at være forreste mand, men så søge lidt ned i banen, kombinere med Eriksen, trække forsvarsspillere til sig og skabe ubalance i bagkæden. Som så giver plads til Poulsen og Braithwaite.

- Det passer rigtig godt ind i Hjulmands system. Og han er førstevalget som spidsangriber, som det ser ud lige nu. Det ligner, at landstrænerne har fundet sin startende angrebstrio til EM.