TV2 og Politiken dropper Brian Laudrup efter omdiskuteret Dubai-reklamevideo

Brian Laudrup medvirkede i en reklame for Visit Dubai som optakt til VM i Qatar, hvorfor TV2 og Politiken ophæver samarbejdet med fodboldeksperten.

TV 2 stopper samarbejdet med Brian Laudrup øjeblikkeligt, og han er således ikke på sidelinjen, når Danmark møder Kroatien og Frankrig i Nations League. (Foto: Stuart Wallace/Shutterstock © Copyright (c) 2021 Shutterstock. No use without permission.)

Som aktiv fodboldekvilibrist tog Brian Laudrup ofte den rette beslutning. Som ekspertkommentator driblede den 53-årige dansker fredag ind i en blindgyde.

Den tidligere landsholdsspiller har sålededs medvirket i en video for Visit Dubai som et reklamefremstød for VM i Qatar senere på året. Men den slags går ikke, når man skal kommentere sportsbegivenheden for TV 2.

Det siger TV 2's sportschef, Frederik Lauesen, i en artikel på TV 2, hvori det fremgår, at Brian Laudrup derfor heller ikke er på sidelinjen, når det danske herrelandshold møder Frankrig og Kroatien i Nations League i næste uge.

- Vi er sammen med Brian Laudrup blevet enige om at stoppe samarbejdet, fordi det ikke er foreneligt med den kampagne, han deltager i lige nu, siger Frederik Lauesen.

Både Qatar og De Forenede Arabiske Emirater, som Dubai ligger i, har fået kritik for at være på kant med menneskerettighederne.

Dagbladet Politiken har af samme årsag som TV 2 valgt at stoppe sin udgivelse af fodboldpodcasten, Brian og Bolden, med Brian Laudrup som vært.

- I en situation, hvor han reklamerer for VM i Qatar via Visit Dubai, er det for uforeneligt med vores standarder for kritisk og uafhængig journalistik, siger chefredaktør Amalie Kestler til Politiken.

DR Sporten har i skrivende stund forgæves forsøgt at få en kommentar fra Brian Laudrup.

Brian Laudrup var med til at vinde dansk EM-guld i 1992, og den tidligere landsholdsspiller har stadig en stor stjerne i sportsverdenen. Den vil Dubai gerne bruge til at promovere VM i Qatar, mener Stanis Elsborg. (Foto: imago sportfotodienst via www.im © imago images/Colorsport)

'Laudrup har misforstået præmissen'

Fredag forklarede Brian Laudrup sin medvirken i reklamefremstødet for Dubai i et skrifteligt svar til mediet BT.

- Hvert år er der flere tusind danskere, som drager til Dubai, og mange virksomheder samarbejder desuden med Emiraterne. Dertil kan en fodboldslutrunde noget særligt, og man lærer mere af at være sammen end at tage afstand til hinanden, forklarer Brian Laudrup.

- Som de fleste i vores del af verden, synes jeg selvfølgelig også, at vi mennesker skal behandle hinanden ordentligt - ingen tvivl om det. Til slut vil jeg sige, at jeg støtter fodbolden mere end noget andet, skriver han til BT.

Men Brian Laudrup har misforstået selve præmissen for diskussionen omkring VM i Qatar. Det mener Stanis Elsborg, der er senioranalytiker for Play the Game, en organisation under Idrættens Analyseinstitut, der forsøger at hæve idrættens etiske standarder.

For ja, det er rigtigt, at mange turister tager til Dubai for at opleve den arabiske kulturhistorie, der ifølge Stanis Elsborg har meget at tilbyde.

Men ved at medvirke i en reklamevideo for Visit Dubai er Brian Laudrup med til at "pynte Emiraterne med lånte fjer".

- Autoritære regimer som De Forenede Arabiske Emirater, Kina og Rusland har gennem flere år set sit snit til at bruge sportens positive værdier til at skabe en anden fortælling om sig selv som et ferieparadis i stedet for den om overtrædelser af menneskerettigheder, forklarer Stanis Elsborg i P1 Morgen.

- Derfor køber jeg ikke præmissen om, at man er fri for at drive en forkert historiefortælling, fordi nogen tager på ferie i Dubai og andre har handelsaftaler med nationen.

Brian Laudrup skulle have brugt sin position som rollemodel til at italesætte problematikkerne ved VM i Qatar, siger Stanis Elsborg og hentyder blandt andet til de migrantarbejdere, som døde under stadionbyggerierne forud for slutrunden. (Foto: HASSAN AMMAR © Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.)

At sportsvaske et blakket ry

Ifølge senioranalytikeren fra Play the Game bliver Brian Laudrup derved en aktiv del af Dubai og Qatars brug af såkaldt sportswashing. En strategi, som dels handler om at sportsvaske et blakket ry, og dels handler om at tjene penge på andet end salget af olie.

- De seneste 15 år er autoritære stater i stigende grad begyndt at bruge sport som et værktøj og har sat sig massivt på magten i idrætseliten, uddyber Stanis Elsborg.

Det betyder blandt andet, at Qatar, Dubai og Rusland med succes har investeret milliarder i at tiltrække internationale sportsbegivenheder og bliver en del af bestyrelsen i de store idrætsorganer.

- Det er et stort problem. De autoritære stater kommer med et helt andet værdisæt og udfordrer de værdier, som idrætten står på, påpeger han.

- Brian Laudrup skulle have brugt sin position som rollemodel til at italesætte, hvad der også er af problematikker ved dette VM i fodbold i stedet for, at han er med til at drive en forkert fortælling.

Lørdag 17. sep. 2022