Ved EM i fodbold 2020 skulle København have været værtsby for det danske landsholds tre puljekampe samt en ottendedelsfinale.
Men tirsdag udsatte Det Europæiske Fodboldforbund, Uefa, EM til sommeren 2021 på grund af coronavirussets spredning i Europa.
Dansk Boldspil-Union, DBU, bakker op om beslutningen, men sår samtidig tvivl om, hvorvidt København og Danmark kan bevare sin værtsrolle og afholde EM-kampe i 2021.
Uefa og fodboldforbundene i de 12 lande, der var planlagt som værtsnationer, skal nu undersøge mulighederne for stadig at afvikle EM-kampene.
Det handler både om tilgængeligheden på stadions, men i lige så høj grad om pladser på hoteller og andre faciliteter. Først derefter kan Uefa endeligt afgøre, hvordan EM-slutrunden i 2021 kan afvikles.
- Vi har alle glædet os til at holde en kæmpe fodboldfest i København og i resten af Danmark, og vi vil gerne være med i 2021. Vi bliver dog nødt til at undersøge, hvad der er muligt, både i forhold til Parken, hoteller og resten af det kæmpe set-up, det er at afholde fire kampe i en EM-slutrunde, siger DBU’s formand Jesper Møller i en pressemeddelelse.
En af DBU’s tætteste samarbejdspartnere omkring EM 2020 er Københavns Kommune, som skulle lægge by og stadion til Danmarks værtskab.
Frank Jensen, overborgmester i Københavns Kommune, understreger, at det stadig er hans klare ambition at få EM til Danmark.
- Det er stadig min bestræbelse, at København er værtsby i 2021. Og jeg vil gøre, hvad jeg kan, for at det kan lykkes. Det er noget, vi nu skal ind og samarbejde med vores nærmeste partnere om. Først og fremmest DBU. Jeg har talt med Jesper Møller for få minutter siden, og vi er enige om, at vi begge vil gøre, hvad vi kan, siger Frank Jensen til DR Sporten.
- Jeg er sikker på, at jeg taler på alle københavneres og fodbold-Danmarks vegne, når jeg udtrykker en ærgrelse over, at vi ikke kan holde EM i Parken til sommer. Og jeg håber virkelig, at alle parter nu vil lægge sig i selen for at sikre, at Danmark fortsat skal være medvært for den her kæmpestore begivenhed.
Skal gå op med Tour de France
Det danske EM-værtskab i 2021 er dog ikke kun et spørgsmål om vilje. Det handler især om logistik, når et stort anlagt arrangement som EM skal skubbes et år frem i kalenderen.
Til næste sommer er det nemlig også planen, at jeg København skal være værtsby for tre etaper i Tour de France og det store internationale LGBTQ+-event World Pride.
Det er derfor ikke uden logistiske udfordringer i forhold til Københavns hotelkapacitet og infrastruktur at skulle finde plads i byen til EM 2021, fortæller Lars Lundov, direktør i Sport Event Danmark, som er medarrangør af danske EM-værtskab.
- Det er lidt af en opgave, der ligger foran os. Man skal nu undersøge, om der er den nødvendige tilgængelighed i København næste sommer til at huse både EM og Tour de France. Og det er jo noget af det, som skal afklares som det allerførste.
- Det er selvfølgelig ikke nogen ønskesituation, at de her to kæmpe begivenheder kommer til at ligge så tæt på hinanden, og lige nu og her har vi ikke et klart svar på, om det overhovedet kan lade sig gøre.
En turistbranche i knæ
Også økonomisk er det udskydelsen af EM en øvelse, der ikke er uden besvær, fortæller Frank Jensen.
- Det er alt for tidligt at sige noget om, hvilke effekter det får. Vi har vores budget for 2020, og det er meget af det budget, der kan overføres til 2021. Men hvordan det kan hænge sammen, skal vi se nærmere på nu.
- Jeg har forstået, at Uefa har afsat en stor økonomisk buffer for at kunne skubbe EM. Vi må i gang med at se på de kontrakter, vi har, og hvad de siger, og så skal vi selvfølgelig finde løsninger i fællesskab.
En udskydelse af EM 2020 til 2021 kan muligvis være forbundet med ekstra omkostninger for Frank Jensen og Københavns Kommune, hvis det skal lade sig gøre.
Men omvendt påpeger Frank Jensen også, at det også kan blive omkostningstungt for de mange medarrangører og aktører, der har forventet, at EM skulle lægge vejen forbi Danmark, hvis det ikke sker alligevel.
- Corona-krisen får fuldstændig vital, negativ konsekvens for hele turistbranchen i København, som er i knæ. Derfor er det selvfølgelig også min opgave som overborgmester, at vi skal have sat gang i turismen igen, når vi er på den anden side af corona-krisen.
- Her vil en stor begivenhed som EM være utrolig ærgerlig at undvære. Og omvendt vil det være meget kærkomment for de mange, mange tusinde mennesker, der arbejder i hotel- og restaurationsbranchen i København, hvis byen er EM-vært i 2021.