Verdens vildeste cv? Georgisk fodboldlegende er nu blevet magtfuld politiker

Kakha Kaladze vandt Champions League to gange med AC Milan. Nu er han borgmester i Tbilisi.

Champions League-vinder. Minister. Borgmester. Ejer af en restaurant med Michelin-stjerne. Indblandet i en bizar kidnapningssag. Og med eget frimærke.

Det er ikke få ting, som den tidligere georgiske fodboldstjerne Kakha Kaladze kan skrive på sit cv.

Og langt de fleste af Georgiens landsholdsspillere drømmer med garanti om at få en karriere, der er bare halvt så imponerende, når de i aften træder ind på græsplænen for at spille landskamp mod Danmark.

For den alsidige forsvarsspiller har ikke bare været med til at tegne fodboldhistorien i den østeuropæiske republik. Han har også været med til at tegne det politiske landskab i landet de senere år.

Allerede som ung markerede Kaladze sig som et stort fodboldtalent, og tidligt blev han solgt til den ukrainske storklub Dynamo Kyiv, hvor han blev en del af en succesfuld trup, som blandt andet nåede helt frem til semifinalen i Champions League i 1999.

Det gjorde ham i 2001 til den dyreste georgiske fodboldspiller nogensinde, da AC Milan hev den store tegnebog frem og betalte over 100 millioner kroner for ham.

Og det var altså en fornuftig investering, mener Kaladzes tidligere holdkammerat i AC Milan Thomas Helveg.

- Han var en fodboldspiller, der kunne lidt af det hele. Hans styrke var alsidigheden. Vi havde et stærkt hold dengang, og pladserne var ofte besat, men da han kunne spille forskellige steder, så gjorde han sig selv en tjeneste. Derfor blev han til sidst stamspiller på holdet, selvom han blev flyttet rundt på de forskellige positioner, siger han.

Kakha Kaladze jubler her i AC Milan-trøjen. Han nåede også at spille 83 landskampe for Georgien. (Foto: STEFANO RELLANDINI © Scanpix)

To gange var Kaladze med til at vinde Champions League-trofæet til AC Milan.

Efter den anden triumf var defensivspilleren med det krøllede hår så populær, at der blev lavet et frimærke med hans ansigt på i Georgien.

Kidnapning, løsesum og drab

Med popularitet følger som regel både gode og kedelig ting. Det måtte Kaladze sande i 2001, da hans bror blev kidnappet hjemme i Georgien.

En ulykkelig sag, der gjorde indtryk på georgierens daværende holdkammerat i AC Milan Thomas Helveg.

- Vi snakkede ikke om det i omklædningsrummet, for vi havde ikke lyst til at prikke til bikuben. Hvis han havde lyst til at snakke om det, så gjorde vi det selvfølgelig. Men der var meget få ting, han havde lyst til at dele med specielt mange af holdkammeraterne, siger han og fortsætter.

- Der var psykologer tilknyttet til klubben, og jeg kunne forestille mig, at han brugte en del tid hos dem. Og så fik han frihed til at rejse hjem, når han havde brug for det.

Men selvom de lokale medier kunne berette, at familien Kaladze betalte løsesummen på fire millioner danske kroner, blev lillebror Levan Kaladze først fundet, da han var død.

Kakha Kaladzes mor fanget i et ulykkeligt øjeblik, da det står klart, at Levan Kaladze er død. (Foto: STRINGER/RUSSIA © Scanpix)

To mænd er sidenhen blevet dømt for kidnapningen. Kakha Kaladze valgte at opkalde sin førstefødte søn efter den afdøde bror, Levan.

Minister og borgmester

Kidnapningen virkede både overlagt og planlagt. Men selvom det næppe kan konkluderes, at den foregik som en direkte konsekvens af Kakha Kaladzes succes på fodboldbanen, så har det med overvejende sandsynlig spillet en rolle i kidnappernes valg af offer, da forsvarsspilleren allerede i 2001 var en yderst populær skikkelse i hjemlandet.

Den popularitet har Kaladze valgt at bygge videre på efter karrieren, da han gik ind i politik og i 2012 blev valgt ind i Georgiens parlament og udpeget som energiminister.

Det mødte dog stor kritik fra NGO’en Transparency international Georgia, der arbejder for at bekæmpe korruption i landet.

Kaladze ejede nemlig også 45 procent af aktierne i Georgia Hydropower Construction Company, som leverer strøm gennem vandkraft.

Det fik Kaladze til at sælge sine aktier i firmaet.

Kakha Kaladze blev også udnævnt som vicepræsident, da han blev valgt i parlamentet i 2012. (Foto: DAVID MDZINARISHVILI © Scanpix)

Fem år senere trådte han også tilbage som energiminister for i stedet at jagte en stol på borgmesterkontoret i Georgiens hovedstad, Tbilisi.

Om Kaladze vandt kommunalvalget og efterfølgende kunne løfte borgmesterkæden over hovedet?

Svaret er naturligvis ja.

For Kakha Kaladze er fortsat nationalskjald i den tidligere sovjetrepublik, selvom det er syv år siden, han stoppede den aktive karriere som fodboldspiller.

I aften kan du se, om den nye generation af georgiske fodboldspillere har potentiale til at gøre Kaladzes karriere efter, når Georgien møder Danmark i EM-kvalifikationen.

Opgøret kan følges på Kanal 5 og direkte i LIGA på P3. Kampen begynder 18.00.

Facebook
Twitter