Verdensstjernen med 'de tre øjne' burde ikke være så god, men han er umulig at stoppe

Luka Modric er altid to skridt foran sin modstander, så de danske landsholdspillere skal i torsdagens opgør fokusere på resten af Kroatien, siger Francis Dickoh.

Luka Modric blev kåret som verdens bedste fodboldspiller i 2018. (Foto: David Winter/Shutterstock © Scanpix. Collage: Maria Eriksen Volthers © David Winter/Shutterstock © Scanpix. Collage: Maria Eriksen Volthers)

Lægmuskler på størrelse med mursten og velsignet med tre øjne.

Det lyder muligvis som et fabeldyr, men sådan beskriver Jamie O’Hara og Darren Bent deres tidligere holdkammerat Luka Modric - den 37-årige midtbanekreatør fra Kroatien, der er 'umulig at tage bolden fra'.

Torsdag aften bliver det dog opgaven for Danmarks fodboldherrer, når landstræner Kasper Hjulmand og co. står over for det kroatiske fodboldlandshold i næstsidste spillerunde af Nations League.

Ved det sidste møde mod Kroatien tilbage i juni tabte danskerne 0-1, hvilket blandt andet skyldtes Luka Modric' entré i anden halvleg.

Real Madrid-spillerens ankomst gjorde arbejdsbetingelserne sværere, erkendte forsvarsspiller Joachim Andersen efterfølgende.

- Deres lille kreatør inde i midten styrer kampen, da han kommer ind, og vi får ikke fat i ham. Han er en verdensklassespiller. Som han dirigerer sit hold, kan man se, hvor stor en spiller han er, sagde han.

Youssef Toutouh glemmer aldrig, da han stod overfor Kroatiens lille gigant. Den tidligere FCK-spiller var med, da danskerne tog imod Real Madrid og Luka Modric i 2013. Kroaten scorede spaniernes første mål i 0-2-nederlaget og efterfølgende fik Toutouh et møgfald.

Youssef Toutouh startede på banen, da FCK spillede mod Real Madrid i Champions League i 2013. Og selv om spanierne havde verdensstjerner som Cristiano Ronaldo, Gareth Bale, Karim Benzema og Ilker Casillas på holdkortet, er det Luka Modric, som står klarest i hukommelsen for den 29-årige midtbanespiller. (Foto: Lars Møller © ©Lars M)

Ikke hurtig, men umulig at fange

- Sådan en oplevelse glemmer du sgu da ikke, siger Youssef Toutouh og griner.

Han spiller i dag for Nykøbing FC i 1. division, men Luka Modric gør stadig indtryk på den 29-årige midtbanemand.

Youssef Toutouh startede på banen for FCK i 2013. Med en simpel finte narrede Luka Modric københavnernes brasilianske midtbanespiller Claudemir, inden han bragede bolden i mål på et langskud.

- Ståle Solbakken (tidligere FCK-træner, red.) gav mig skældud, fordi han troede, det var mig, der vendte ryggen til. Men ærligt, der er ikke noget at gøre.

- Det er den bedste spiller, jeg nogensinde har stået overfor. Undervejs i kampen prøvede jeg at tage bolden fra ham, men det kunne jeg ikke. Han er ikke fysisk hurtig, men han er en af få spillere, som på grund af sin teknik er umulig at fange. Det går så stærkt med bolden, understreger Youssef Toutouh.

Nykøbing-spilleren kaster sig ud i en længere fortælling om, hvad der gør Modric særlig. Han stresser aldrig, laver sjældent fejl og har en eminent teknik. Til slut påpeger han endnu en gang, at kroaten står øverst på listen af de bedste modstandere i Toutouhs karriere.

- Spillede Lionel Messi og Cristiano Ronaldo ikke mere, snakkede vi om Modric, mener Youssef Toutouh.

DR Sportens fodboldekspert Francis Dichkoh er helt på linje med den tidligere FCK-profil, når han kalder Modric for en absolut verdensklassespiller.

- Teknisk er han så dygtig, at det er umuligt at bringe ham ud af fatning. Det gør, at han har et sublimt overblik og altid er to skridt foran sin modspiller. Og det betyder, at han ofte smadrer sin modstanders organisation, siger Francis Dickoh.

Luka Modric og Kroatien tabte VM-finalen i 2018 til Frankrig. Samme år vandt han prisen som verdens bedste fodboldspiller, Ballon d'Or, da han og klubben Real Madrid vandt Champions League. (Foto: Gabriel bouys © AFP or licensors)

Gammel vin med en frisk prop

For kort tid siden fyldte Luka Modric 37 år - en forholdsvis fremskreden fodboldalder.

Derfor er Francis Dickoh også imponeret over, at kroaten fortsat er en afgørende spiller for landshold såvel som sin spanske storklub.

- Real Madrid er kendt for at ville have den varmeste stjerne, men som med god vin bliver Modric bedre med alderen. Han er stadig frisk i hovedet, og han lader sig ikke styre af nogen, men er ham, der dikterer spillets tempo, påpeger Francis Dickoh.

Den tidligere fodboldspiller har ikke selv haft fornøjelsen af at møde Luka Modric i løbet af sin aktive karriere.

Det ændrer ikke på, at Francis Dickoh har masser af respekt for den 172 centimeter høje kroat. Fodboldspillet i dag er meget dynamisk og atletisk, men midtbanespilleren har trodset de moderne strømninger og i stedet tilpasset sig med afsæt i sin høje spilintelligens.

Luka Modric var tidligere i karrieren placeret langt fremme i offensiven, men er siden faldet mere tilbage på banen, hvorfra han arbejder stenhårdt i 'skyggerne'.

Og selv om han måske ikke er målscorer eller oplægger, har han ofte en fod med i et mål, forklarer Francis Dickoh.

Danmark kan godt glemme at stoppe Luka Modric. Men Pierre-Emile Højbjerg og co. skal i stedet forsøge at lukke ned for hans holdkammerater, mener Francis Dickoh. (Foto: Gregers Tycho © Ritzau)

Modric er umulig er lukke ned, men..

Derfor var det også fuldt fortjent, da Luka Modric i 2018 vandt prisen Balon d'Or og dermed blev kåret som verdens bedste fodboldspiller.

- Folk var lidt uenige om, hvorvidt det var fortjent, selv om han var fuldstændig forrygende ved VM i 2018 og årene før. Han har vundet Champions League fem gange med Real Madrid, og det er ikke en tilfældighed. Han kan altid påvirke en kamp, siger DR Sportens fodboldkommentator.

Luka Modric er med andre ord nærmest umulig at pille bolden fra, fortsætter Francis Dickoh.

Derfor bør landstræner Kasper Hjulmands strategi for aftenens kamp ikke handle om at stoppe midtbanespilleren.

I stedet skal danskerne forsøge at agere skyklapper for Luka Modric' 'tre øjne'.

- De, der skal gøre arbejdet færdigt og eksempelvis score målene, skal lukkes fuldstændig ned, så Luka Modric spiller i de områder, Danmark tillader, siger Francis Dickoh.

- Derved kan man måske påvirke Modric' og Kroatiens spil, fordi han så vil for meget som den ubestridte stjerne.

Danmarks kamp i Kroatien spilles klokken 20.45 torsdag aften og kan følges på dr.dk, i radioen eller DR LYD i LIGA på P4 eller ses på TV 2.