VIDEO Mølbys hammer gav 86-legenderne en sidste chance

Danmark møder tirsdag Tjekkiet i en venskabskamp, og de to nationer har faktisk en rig historie sammen

Jan Mølby banker bolden i nettet mod Tjekkoslovakiet.

Bogen med den danske fodboldhistorie er tyk med mange gode og dårlige minder, men når den er læst igennem, vil der formentlig være sat en del mærker uden for kampe mellem Danmark og Tjekkiet eller Tjekkoslovakiet, som det hed indtil opdelingen i 1993.

Før opdelingen var Tjekkoslovakiet en af de nationer, Danmark aldrig kunne slå. Men siden har tingene ændret sig. Godt nok har Tjekkiet overhånden mod Danmark ved slutrunder, da det er blevet til to sejre, men Danmark har haft ret meget succes mod dem i kvalifikationskampe.

Den seneste gang de to hold mødtes var i 2013, hvor Danmark slog Tjekkiet 3-0 i VM-kvalifikationen. Desværre var det ikke nok til en billet til slutrunden.

Vi har kigget nærmere på nogle af de vigtigste kampe.

De tre vigtigste kampe

Danmark-Tjekkoslovakiet 1-1 – EM-kvalifikation 1987

Det var på daværende tidspunkt Danmarks onde ånd. Aldrig havde vi slået nationen, og kampen var meget afgørende for de danske chancer for deltagelse ved EM-slutrunden i 1988. Det legendariske VM 1986-hold stod foran et generationsskifte, men ville forsøge at kvalificere sig en sidste gang, før flere af dem havde tænkt sig at stoppe karrieren.

Danmark kunne med en uafgjort holde førerpositionen og selv afgøre deres fremtidige mulige for deltagelse ved slutrunden, så det var helt perfekt, da Jan Mølby bogstaveligt talt bankede bolden i nettet efter godt et kvarter.

Det endte med et uafgjort resultat, og i sidste ende var det faktisk Tjekkoslovakiet, som sendte Danmark til EM. De danske veteraner tabte nemlig til Wales, så i den sidste kamp kunne de rød-hvide kun krydse fingre for, at Tjekkoslovakiet, der ikke havde noget at spille for, kunne slå waliserne. Det gjorde de, og Danmark var klar til EM.

Jon Dahl Tomasson får det yderste af panden på bolden og sikrer sejren. (Foto: Lars Møller © Scanpix)

Danmark-Tjekkiet 2-1 – VM-kvalifikation 2001

Det var den første tid med Morten Olsen som landstræner og hans 4-2-3-1-system, hvor Ebbe Sand var helt fremme og Jon Dahl Tomasson lige bag ham, og det var lige netop den duo, der stod bag en af de mere vigtige sejre i Morten Olsens mangeårige periode.

Tjekkiet havde slået Danmark året forinden ved en miserabel EM-slutrunde, hvor de rød-hvide slet ikke fik scoret, men nu stod de to nationer direkte over for hinanden i kamp om VM-billetten.

Ebbe Sand bragte Danmark tidligt foran, men en tjekkisk udligning gjorde kampen spændende til det sidste. Inden for de sidste 10 dukker Jon Dahl Tomasson dog op, som han har gjort så mange gange i den periode, da han header sejren hjem på et frækt indlæg fra Martin Jørgensen. Danmark endte med at kvalificere sig og ryge ud til England i ottendedelsfinalen.

Jan Koller har netop bragt Tjekkiet foran kort efter pausen til stor ærgrelse for Thomas Gravesen og Jesper Grønkjær. (Foto: OLEG POPOV © Scanpix)

Tjekkiet-Danmark 3-0 – EM-kvartfinale 2004

Optimismen var høj. De rød-hvide fans var netop kommet fra en fantastisk oplevelse med de svenske fans efter en 2-2-kamp, hvor de skandinaviske brødrenationer sendte den italienske stormagt ud af slutrunden.

Man så mulighederne. Tjekkiet i kvartfinalen. Pludselig var semifinalen meget tæt på. 0-0 ved pausen. Muligheden var der. Men fra anden halvlegs start startede nedturen. Jan Koller og to gange Milan Baros sendte Danmark ud i mørket.

Det er stadig den dag i dag den seneste knock-out-kamp Danmark har spillet ved en slutrunde.

Kampen mod Tjekkiet starter 20.30, og du kan følge den i LIGA på P3 og på Kanal 5.

Facebook
Twitter