VIDEO Verdens bedste Elkjær: Gavflaben og målræven fylder 60

I anledning af fodboldspilleren Preben Elkjærs 60 års fødselsdag har vi samlet nogle af angriberens pletskud.

En af dansk fodbolds største personligheder runder et skarpt hjørne i dag.

Målscoreren og gavflaben Preben Elkjær, der i slutningen og 1970’erne og op igennem 1980’erne scorede og snakkede sig ind i danskernes hjerter, fylder 60 år i dag.

Preben Elkjær var en angriber af den gammeldags type – målfarlig, fysisk stærk, egoistisk og rap i replikken. Han var en kontroversiel spiller der sagde sin mening, og dette gav i starten af karrieren problemer for angriberen.

Preben Elkjær Larsen

Født d. 11/9-1957

Klubber:

- 1975: Frederiksberg Boldklub

1976: Vanløse IF

1977-1978: FC Köln

1978-1984: Lokeren

1984-1988: Hellas Verona

1988-1990: Vejle Boldkub

Træner:

1995-1996: Silkeborg IF

Hans første udlandsophold i FC Köln i Tyskland blev derfor ingen succes, og i stedet søgte Elkjær til Lokeren i Belgien. Her fejrede Frederiksberg-knægten store personlige triumfer og fik derfor af landstræner Sepp Piontek tilnavnet ’Chefen fra Lokeren’.

I 1984 skiftede Preben Elkjær Lokeren ud med Hellas Verona i den italienske serie A og allerede i oktober samme år trak Elkjær store overskrifter i Støvlelandet.

Verona mødte på hjemmebane Juventus og danskeren fik efter et solo-gennembrud sin ene støvle trådt af, da han driblede forbi den sidste forsvarer, inden han med et strømpeskud sendte bolden i nettet i 2-0-sejren.

Sæsonen endte med at Elkjær og Hellas Verona - for første og hidtil eneste gang i klubbens historie - ganske overraskende sikrede sig det italienske mesterskab.

Rød-hvid succes fra første fløjt

På det danske landshold scorede Preben Elkjær mål fra dag 1 - i debuten mod Finland i 1977 blev det således til 2 mål.

Elkjær slog for alvor sit navn fast ved EM-slutrunden i Frankrig i 1984, hvor han scorede to gange, men også endte med at blive dansk skurk.

Angriberen brændte nemlig som den eneste dansker fra ellevemeter-pletten, da han sendte det sidste danske spark langt over mål i semifinalen mod Spanien.

Af andre bemærkelsesværdige præstationer i rødt og hvidt kan nævnes VM-kvalifikationskampen mod Sovjetunionen i idrætsparken i 1985, hvor Elkjær med Danmarks to første mål var stærkt medvirkende til den nu legendariske 4-2-sejr.

Preben Elkjær ved poolkanten i sit daværende hjem i Bardolino ved Gardasøen. (Foto: Egon Engmann © Scanpix)

Ved VM-slutrunden i Mexico i 1986 blev det til fire mål af 'Hele Danmarks Preben' – bl.a. takket være et hattrick mod Uruguay – og Elkjær blev efterfølgende kåret til VM-turneringens tredjebedste spiller efter Diego Maradona og Harald ’Toni’ Schumacher.

Elkjær spillede sin 69. og sidste kamp for det danske landshold i 2-0-nederlaget til Vesttyskland under EM-slutrunden i 1988 og sluttede med en total på 38 mål i rødt og hvidt.

Preben Elkjær blev i 1983, 1984 og 1985 henholdsvis nummer fire, tre og to ved Ballon d’Or-uddelingen - hvor Europas bedste fodboldspillere blev kåret.

Efter at have indstillet sin aktive karriere var Preben Elkjær fra 1995 til 1996 træner for Silkeborg IF - uden den store succes.

Efterfølgende stod han i spidsen for den første danske sportskanal, og Elkjær har de sidste mange år ernæret sig som ekspert på Viasat i forbindelse med deres dækning af Champions League.

I videoen øverst i playeren kan du se flere af Elkjærs ikoniske mål.

Nyhedsbrev Tag dr.dk Sporten med dig

Få dagligt nyt fra DR Sporten.

Vælg mailingliste:

Vis alle nyhedsbreve