VIDEO VM-lodtrækningen fra helvede: Da alt gik galt i Spanien

Det er svært ikke at have ondt af de børn, der uforvarende blev involveret i den største lodtrækningsskandale i VM-historien i 1982 i Spanien.

Fredag eftermiddag er der lodtrækning til VM i Rusland, hvor millioner af mennesker rundt om i verden vil sidde klar foran tv-skærmene med fingrene krydset for en god lodtrækning for deres fodboldhelte.

De russiske VM-værter har gennemført flere generalprøver og der er ikke rapporteret om problemer, der kan gøre fredagens store event til andet end nervepirrende spændende.

Det er dog ikke altid, at det går helt efter bogen.

Det viser skrækeksemplet forud for VM i 1982, hvor Spanien var værter for turneringen og dermed også lodtrækningen.

Her gik det grueligt galt i et ellers lækkert lodtrækningssetup, hvor de små kugler med landenes navne var udformet som den forrygende VM-bold Tanga og placeret i tombolalignende stålkonstruktioner.

Blatters første store bommert

En flok unge drenge var sat til at håndtere Tanga-kuglerne, men de endte midt i katastrofalt forløb, hvor nogle af holdene blev placeret i de forkerte puljer.

Derfor måtte nogle af kuglerne tilbage ind i tombolaerne, men også her det galt, da kuglerne begyndte at gå fra hinanden, mens nogle af 'tombolatromlerne' også begyndte at sætte sig fast.

Der kom dog styr på sagerne, holdene blev fordelt og Italien endte med at vinde turneringen efter finalesejr over Vesttyskland.

Den kiksede lodtrækning var en pinlig sag for de spanske værter og det internationale fodboldforbund (Fifa) og den på det tidspunkt nytiltrådte generalsekretær Sepp Blatter, der dog senere i karrieren skulle løbe ind i lidt større problemer end en mislykket lodtrækning.

Du kan se DR Sportens indslag fra miseren i 1982 i klippet øverst.

Fredagens lodtrækning til VM i Rusland kan du se direkte på DR1 fra klokken 15:45. Du kan også følge lodtrækningen her på dr.dk/sporten.

Facebook
Twitter