Landstræner frygter for udbrændte spillere: 'Historisk hårdt' program venter før EM

80 kampe på et år uden pause er slet ikke urealistisk. Spillerforeningen er bekymret.

Kasper Hjulmand er bekymret over det hårde program, der venter spillerne i det kommende år. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

12 måneders fodbold uden pause og måske 70-80 kampe i benene.

Det kan snildt være virkeligheden for en nøglespiller som Christian Eriksen, når Danmark 12. juni næste år møder Finland i første EM-kamp i Parken.

Et års uafbrudt fodbold på grund af den ufrivillige coronapause i marts, april og maj lyder mere som opskriften på trætte og feriesultne spillere end opskriften på klare hoveder og sprudlende friske fodboldben, når sæsonen skal toppe ved EM.

- Det er et historisk hårdt program, siger landstræner Kasper Hjulmand.

Han samler sit landshold i både september, oktober og november med i alt otte landskampe på programmet, hvilket også er flere end normalt på grund af udskudte landskampe fra foråret.

- Allerede til vores første samling i september vil det være meget forskelligt, hvilken kampform spillerne møder op i. Nogle få vil have kørt hele vejen igennem, hvis de har spillet Champions League eller Europa League i august, enkelte har måske spillet en enkelt kamp, og langt de fleste vil være i opstartsfasen.

- Derefter venter ekstremt mange kampe på få måneder for både klub- og landshold. Det er et historisk hårdt program, som slutter med en slutrunde, hvor man godt kan være bekymret for, at enkelte spillere vil være udbrændte. Alt i alt står spillerne over for et år med ekstremt mange kampe, siger Kasper Hjulmand til DR Sporten.

Topspillere under pres

Grunden skal naturligvis findes i coronapausen, der har skubbet afslutningen på 2019/20-sæsonen, så den løber direkte over i 2020/21-sæsonen, der for landsholdsspillernes vedkommende slutter med EM. Hvorefter næste sæson for mange klubber og spilleres vedkommende i øvrigt begynder med det samme.

Det hårde og komprimerede år påvirker i særlig grad topspillerne, der spiller de afgørende kampe for både landshold og klubber, som når frem til europæiske finaler og hjemlige finaler. Men på mange niveauer bliver næste sæson hård.

- Spillerne møder et vanvittigt hårdt og komprimeret program, og vi kan godt frygte de sundhedsmæssige konsekvenser af det. Det er vigtigt, at spillerne får de pauser, der skal til for at kunne præstere og lade batterierne op, siger administrativ chef i Spillerforeningen Michael Sahl Hansen.

- Vi er selvfølgelig godt klar over, at det her er ekstraordinære omstændigheder, hvor alle skal give lidt, men vi håber virkelig, at alle interessenter er indstillet på at passe godt på spillerne. Dette år bliver ikke kun fysisk hårdt for spillerne, men også mentalt hårdt. Det ville være løgn at sige, at vi ikke er bekymrede, siger Sahl Hansen endvidere.

Det hårde program skal håndteres rigtigt

Spørgsmålet er så, om landstræner Kasper Hjulmand egentlig foretrækker, at spillere som Christian Eriksen i italienske Inter, Martin Braithwaite i spanske Barcelona og Thomas Delaney i tyske Dortmund ikke bliver blandt de stamspillere, der skrives på holdkortet hver gang.

- Jeg håber selvfølgelig, at spillerne bliver stamspillere på deres klubhold. Det er vigtigt. Men jeg tror, at både klubber og landshold vil benytte flere spillere. Undersøgelser har også vist, at de klubber, der når længst i Champions League, roterer tre-fire-fem spillere fra kamp til kamp, siger Kasper Hjulmand og uddyber:

- Man kan ikke klare sig igennem ved at benytte de samme 11-12 spillere på klubholdene, og jeg tror, det bliver et skærpet konkurrenceparameter det næste år. Det samme gælder landsholdsfodbolden, som i de fleste terminer får lagt en ekstra kamp ind.

- Så vi skal være skarpe på det, vi kalder 'load management' - at vi har styr på spillernes belastning, så vi rammer spillernes form rigtigt og giver dem pause på det rigtige tidspunkt, siger landstræneren.

DBU har til den kommende sæson ansat ny fysisk træner, spanieren Ismael Camenforte López, der blandt andet skal fokusere på netop dette i samarbejde med klubberne.

- Vi som forbund står klar til at samarbejde med klubberne, så vi sammen kan få mest ud af spillerne. Vi har en fælles interesse i, at spillerne ikke bliver overbelastet. Det er op til os alle at beskytte spillerne.

Christian Eriksen og Inter har udsigt til et meget komprimeret og historisk hårdt program. (Foto: DANIELE MASCOLO © Scanpix)

- Vores sundhedsstab har allerede et rigtig godt forhold til de fleste klubber, men vi har ansat en ny fysisk træner og udvidet hans rolle, så vi forhåbentlig kan dele endnu flere data med klubberne, siger Kasper Hjulmand og fortsætter:

- Der er ikke noget krav om det samarbejde, men vi stiller os i hvert fald til rådighed. I dag bliver alt jo målt og vejet, så klubberne kan være fuldstændig klar over, hvad der foregår, og hvor hårdt spillerne har trænet, når de er hjemme med landsholdet. Det bliver en af hans opgaver, siger Hjulmand.

Christian Eriksen er en af de danske spillere, der vil kunne være hårdest mærket, når EM begynder, fordi hans klub Inter netop nu spiller de sidste kampe i ligaen og i august skal spille de afgørende kampe i Europa League. Hvorefter næste sæson begynder umiddelbart efter.

Op mod 80 kampe på et år

I alt vil Inter skulle spille 14-17 kampe hen over sommeren i liga, pokal og Europa League, og næste sæson vil byde på cirka 50 klubkampe. Læg dertil efterårets otte landskampe og måske et tilsvarende eller lidt mindre antal landskampe i foråret, og så er 80 kampe på et år uden pause slet ikke urealistisk.

Det øger risikoen for skader og træthed – men kan også koste på niveauet til EM.

- Hvordan kan vi forvente, at spillerne efter så mange kampe på 12 måneder står godt rustet til en slutrunde? Denne mængde af kampe uden at få en pause kan godt betyde noget, siger Kasper Hjulmand.

- Vi skal også huske, at det her selvfølgelig er ekstreme omstændigheder. Der er ingen, der har bestilt coronavirussen, og alle gør, hvad de kan, for at vi i fællesskab som branche kan komme godt videre. Vi skal blot gøre, hvad vi kan for at beskytte dem, der er aktive – spillerne, siger landstræneren.

Facebook
Twitter