Lars Høgh er død: 'Et stort, stort menneske med et varmt hjerte har forladt os'

Den tidligere fodboldspiller Lars Høgh sov stille ind onsdag aften.

Den tidligere fodboldmålmand Lars Høgh er onsdag død efter længere tids kræftsygdom. (Foto: © Erik Luntang/Ritzau Scanpix)

I dag er en dag, vi vidste ville komme. Men det er en trist dag at miste en rigtig god ven.

Ordene er fra Allan Poulsen. Den tidligere OB- og landsholdsmassør vågnede ligesom resten af Danmark op til nyheden om Lars Høghs død.

Den fynske målmandslegende sov stille ind onsdag aften med sin hustru Tine Høgh ved sin side. 62 år gammel. I tiden efter er han blev mindet og hyldet af nære venner, kollegaer, tidligere klubber og tilhængere.

Ikke blot for sine evner som målmand, men også som menneske.

Allan Poulsen vil både huske Lars Høgh som kollega og som ven. Sammen delte de dagligdag i OB gennem mange år. Målvogteren var et af de mest givende og hjælpsomme mennesker, erindrer Allan Poulsen.

- Han stoppede altid op, når han mødte min gamle mor på 95 år og tog en snak med hende, selvom han ikke behøvede at gøre det. Sådan var Lars, fortæller han.

- Han var samlingspunktet på vores hold. Så det er et stort, stort menneske med et varmt hjerte, der har forladt os i dag.

Her kan du se et udvalg af Lars Høghs redninger fra VM-kampen mod Vesttyskland i 1986.

Der er mange mindeværdige præstationer i Lars Høghs karriere. I 23 år var han en fast stamme i Superligaklubben OB. Han spillede hele sin karriere for det fynske mandskab, hvor han trak i trøjen 817 gange.

Han vandt det danske mesterskab tre gange og blev fem gange kåret som Danmarks bedste målmand. Der var dog især én præstation, som voksede i himlen.

Det går under navnet Miraklet i Madrid. For 27 år siden, den 6. december 1994, lod Lars Høgh sig ikke vælte, selvom den spanske stormagt, Real Madrid, prustede og prustede.

Spanierne vandt det første opgør på Fyn med 3-2, hvorfor OB var tvunget til en sejr på udebane. Her sad Real Madrid atter tungt på kampen, men lige lidt hjalp det.

Lars Høgh hev den ene spektakulære redning frem efter den anden og var altafgørende i 2-0-sejren på Santiago Bernabeu.

Den samlede sejr på 4-3 over spanierne i Uefa Cuppen er siden blevet kaldt mageløs, sensationel og historisk. Lars Høgh var central for fortællingen, der for altid vil være en af de største præstationer i dansk fodbold.

  • Lars Høgh og Ole Quist i lufthavnen på vej hjem fra VM i Mexico i 1986. (Foto: © Finn Frandsen/Politiken/Ritzau S)
  • Lars Høgh til træning med landsholdet. (Foto: © Bent K Rasmussen/Ritzau Scanpix)
  • Lars Høghs testimonialkamp på Odense Stadion. Preben Elkjær og Lars Høgh side om side. (Foto: © Lars Skaaning/Ritzau Scanpix)
  • En yngre Lars Høgh. (Foto: © Erik Luntang/Ritzau Scanpix)
  • Lars Høgh udgav i november bogen "Der er antal på alt" om sine år i dansk fodbold. (Foto: © Birgitte Carol Heiberg, Birgitte Carol Heiberg)
  • Lys og blomster ved Lars Høghs mur foran Odense Stadion. (Foto: © Privatfoto / Brian Larsen)
1 / 6

Lige så central blev han ikke for det danske landshold, om end han som målmandstræner siden har spillet en stor rolle i udviklingen af fremtidens talenter.

Han fik sin debut for Danmark i 1983, men det blev blot til otte A-landskampe. Det skyldes især hård konkurrence fra Peter Schmeichel og Troels Rasmussen. Sidstnævnte var udpeget som målvogter ved VM i Mexico i 1986. Men i sidste gruppekamp pegede den daværende landstræner Sepp Piontek på Lars Høgh.

Danmark mødte Vesttyskland. Lars Høgh stod overfor nogle af verdens absolut bedste spillere, men heller ikke de kunne passere målvogtere. Han holdt blandt andet stjerneangriberen Karl-Heinz Rummenigge fra at score i en dansk 2-0-sejr.

Præstationen var så god, at han fik genvalget i ottendedelsfinalen mod Spanien. Danmark tabte ganske vist 1-5, men Lars Høgh kunne ikke klandres for nogen målene.

Og selvom han ikke er i nærheden af nogen kamprekorder i landsholdsdragten, står han alligevel højt på listen hos danskerne. En af dem, som oplevede Lars Høgh på tæt hold og fra distancen er Brian Larsen. Han er tidligere formand for OB's fanklub. Lars Høgh er synonym med den fynske klub.

- Hvad har han ikke betydet? Han er en legende og vil altid være en legende. Også i vores hjerter. Han betyder alt for os, siger Brian Larsen.

Efter sin aktive karriere fortsatte Lars Høgh i fodboldverdenen. Først som sportsdirektør i OB. Siden som målmandstræner i FC Nordsjælland, AaB, Viborg, Brøndby og OB. Og frem til sin død for det danske herrelandshold.

Her delte han ud af sin erfaring, sine gode råd og sit humør og optimisme. Til førsteholdmålmænd som Kasper Schmeichel, men også til reserverne og kollegaer.

I klippet herunder kan du se Lars Høgh sætte ord på, hvordan han havde det i sin sidste tid.

I 2018 fik Lars Høgh konstateret kræft i bugspytskirtlen. Nogle måneder senere vendte han tilbage til sit arbejde som målmandstræner.

For nyligt blev han optaget i Dansk Boldspil-Unions (DBU) Fodboldens Hall of Fame. Han har en særlig status i dansk fodbold, og landstræner Kasper Hjulmand kalder Lars Høgh for en af de bedste mennesker, han har mødt.

- Kærlig, omsorgsfuld, optimistisk, livsglad, nysgerrig, legende, ærlig og generøs. For mig en kæmpe inspiration og et forbillede, skriver Kasper Hjulmand LinkedIn.

Han bliver også hyldet af den danske kaptajn, Simon Kjær, på Twitter.

- Lars Høgh, du er et af de mennesker, der har inspireret mig mest! Altid et fundament for, hvad det danske landshold står for både på og uden for banen. Tak for alle vores snakke. Har nydt hvert et sekund sammen med dig. Stolt af at kunne kalde dig min ven. Tak for alt, Lars.

Kasper Hjulmand og Simon Kjær er ligesom mange andre stolte over at have kendt Lars Høgh personligt eller observeret ham på afstand. Dels fordi han var en sublim målmand. Dels fordi han excellerede som menneske.

For Lars Høgh var til stede. Uanset om du selv er gammel nok til at have dine egne minder om ham, eller om fortællingen om manden, målvogteren eller miraklet er givet videre som et minde.

OB holder ét minuts stilhed før dagens træning til minde om Lars Høgh.