LISTE I Ronaldo og Messis skygge: Her er de forbigåede Ballon d’Or-nominerede

De seneste ti år har Cristiano Ronaldo og Lionel Messi nappet fem Ballon d’Or-trofæer hver. Men hvilke spillere har været lige ved og næsten?

I aften uddeles det præstigefulde Ballon d’Or-trofæ, som tildeles til den bedste fodboldspiller i verden i kalenderåret 2018.

For første gang i snart ti år går spændingen ikke på, om prisen enten skal tilfalde Cristiano Ronaldo eller Lionel Messi - i stedet hedder favoritterne Luka Modric, Kylian Mbappé og Antoine Griezmann.

Og det må siges at være usædvanligt.

Siden 2008 har Ronaldo og Messi nemlig vundet fem priser hver, mens nogle af klodens andre dygtige fodboldspillere har måttet se til fra en plads i skyggen. Men hvem har været lige ved og næsten? Hvem kunne have svælget sig i hæder, hvis blot de var født i en æra uden Barcelonas lille driblekonge eller muskelbundtet fra Madeira?

Her er listen over de sidste ti års forbigåede Ballon d’Or-nominerede:

2008 – Cristiano Ronaldo – Lionel Messi – Fernando Torres

Fernando Torres havde sin bedste tid i engelsk fodbold i Liverpool. (Foto: Nigel Roddis)

Fernando Torres var på toppen af sin karriere I 2008. Med et fabelagtigt antrit og hurtig afvikling af sine skud blev han hurtigt en af de helt store helte i Liverpool i den sidste del af 00’erne.

2009 – Lionel Messi – Cristiano Ronaldo - Xavi

Xavi, til venstre, sammen med Victor Valdes og Champions League-trofæet. REUTERS/Albert Gea (SPAIN SPORT SOCCER) (Foto: ALBERT GEA)

Midtbanestrategen Xavi hjalp FC Barcelona frem til triumf i Champions League og blev flere steder hyldet som den bedste midtbanespiller i verden. Xavi diskede op med 20 assist i La Liga og syv i Champions League, men som det så ofte er med oplæggeren, er det afslutteren, der stjæler rampelyset, og Xavi måtte se Ballon d’Or-trofæet gå til sin holdkammerat Messi.

2010 – Lionel Messi – Andrés Iniesta – Xavi

Iniesta fejrer sin afgørende scoring i VM-finalen 2010. REUTERS/Jerry Lampen (SOUTH AFRICA - Tags: SPORT SOCCER WORLD CUP) (Foto: Jerry lampen)

For første gang siden 2008 var Cristiano Ronaldo ikke blandt de tre øverste på Ballon d’Or-’skamlen’. I stedet måtte han se sig slået af en trio af Barcelona-spillere, der alle som én også havde en strålende sæson.

Barcelona genvandt La Liga-titlen for andet år i træk, og på vejen blev Real Madrid blandt andet ydmyget med en 5-0-lussing på Camp Nou. Samme år vandt Spanien VM-slutrunden, hvor Iniesta scorede det afgørende mål i finalen.

2011 – Lionel Messi – Cristiano Ronaldo – Xavi

Messi vandt Ballon d’Or for tredje år i træk. Ronaldo var tilbage og pustede ham i nakken, mens Xavi endnu engang måtte se sin klubkammerat løbe med prisen. Xavi var ellers mere målfarlig end nogensinde i 2011, hvor han scorede ti mål i den spanske liga.

2012 – Lionel Messi – Cristiano Ronaldo – Andrés Iniesta

FC Barcelona blev slået ud i semifinalen i Champions League i det, der senere skulle vise sig at blive Pep Guardiolas sidste som træner i den catalanske klub.

Alligevel vandt Messi igen Ballon d’Or-prisen foran Cristiano Ronaldo, og denne gang med Iniesta på tredjepladsen.

2013 – Cristiano Ronaldo – Lionel Messi – Fransk Ribery

Frank Ribery og Bayern München vinder 'the treble' i 2013. REUTERS/Albert Gea (SPAIN - Tags: SPORT SOCCER) (Foto: ALBERT GEA)

Kigger man på stemmeprocenter, var 2013 det absolut tætteste år i nyere Ballon d’Or-historie. Cristiano Ronaldo vandt prisen med knap 28 procent af de afgivne stemmer, mens Messi fulgte efter med knap 25 procent efterfulgt af franske Franck Ribery, der modtog 23,36 procent.

Ribery var en helt afgørende brik på det Bayern München-mandskab, der vandt både den hjemlige pokalturnering, ligaen samt Champions League. Samme år blev han tildelt prisen som Europas bedste spiller, men Ballon d’Or gik altså til Cristiano Ronaldo, der med 69 mål i kalenderåret bestemt også gjorde sit til at blive bemærket af juryen.

2014 – Cristiano Ronaldo – Lionel Messi – Manuel Neuer

Bayern Münchens Manuel Neuer sammen med Messi og Ronaldo. REUTERS/Arnd Wiegmann (SWITZERLAND - Tags: SPORT SOCCER) (Foto: Arnd Wiegmann)

For andet år i træk måtte en Bayern München-spiller se sig overgået af Ronaldo og Messi. I denne omgang var det den tyske målmand Manuel Neuer, der var tæt på, men alligevel så langt fra. Som et lille plaster på såret kunne den blonde målmand dog glæde sig over titlen som årets spiller i Tyskland.

2015 – Lionel Messi – Cristiano ronaldo – Neymar

Neymar sammen med Suarez og Messi. REUTERS/Albert Gea (Foto: ALBERT GEA)

I 2015 optrådte brasilianske Neymar for første gang blandt de tre bedste i Ballon d’Or-prisuddelingen. I sæsonen 2014/15 var den brasilianske angriber en del af Barcelonas giftige ’MSN’-trio, bestående af Messi, Suarez og Neymar, der tilsammen sluttede sæsonen med 122 mål.

Samme sæson vandt Barcelona Champions League, hvor Neymar med ti mål delte topscorertitlen med Messi og Ronaldo.

2016 – Cristiano Ronaldo – Lionel Messi – Antoine Griezmann

Griezmann med sin karakteristiske jubel. REUTERS/Miguel Vidal (Foto: MIGUEL VIDAL)

Antoine Griezmann spillede en strålende sæson for sin spanske klub Atletico Madrid, der dog for anden gang på tre år måtte se sig slået i Champions League-finalen af ærkerivalerne fra Real Madrid. Griezmann rundede i samme år et skarpt hjørne og blev den blot anden franskmand til at score 100 mål i den bedste spanske række.

Cristiano Ronaldo genvandt imidlertid titlen efter at have overgivet den til Messi i en enkelt sæson. Ronaldos rolle i Portugals triumf ved Europamesterskaberne gjorde ham svær at komme udenom for Ballon d’Or-juryen.

2017 – Cristiano Ronaldo – Lionel Messi – Neymar

For anden gang måtte Neymar se sig slået af Cristiano Ronaldo og Lionel Messi. Brasilianeren scorede 19 mål i sin første sæson i den franske liga for Paris Saint-Germain, mens han leverede seks mål i Champions League.

Brasilianerens præstationer blegnede dog i forhold til Cristiano Ronaldo, der for sjette sæson i træk blev topscorer i Champions League, som han og Real Madrid vandt for tredje gang i træk.

Du kan få meget mere Ballon d'Or, når vi sender awardshowet fra kl. 20.50 på DR3.