Målscoren er afgørende

Målscoren er afgørende, hvis flere hold har lige mange point, men det kan også ende med lodtrækning.

Mål er afgørende i fodbold, og det er også tilfældet i tilfælde af pointlighed. Er målforskellen den samme, er det flest scorede mål, der tæller. (Foto: Pedro Ugarte © Scanpix)

VM er nået til tredje og sidste spillerunde i gruppespillet og dermed også den endelige afgørelse af hvilke 16 af de 32 lande, som går videre til ottendedelsfinalerne og knock out fasen, og hvilke 16 nationer, der må rejse hjem fra Sydafrika efter deres tre indledende kampe.

Umiddelbart kan det virke let: Det er jo bare de to hold i gruppen med flest point, der går videre. Tre point for sejre, ét point for uafgjorte og nul point for nederlag. Hvor svært kan det være?

Men helt så simpelt er det ikke, for hvad gør man, hvis to eller flere hold har lige mange point? Lad os derfor for en god ordens skyld slå fast, hvordan placeringerne i VM-grupperne afgøres. Hvis to hold står lige med hensyn til én prioritet, går man videre til den næste på listen og ser, om der kan findes en afgørelse ad den vej.

Målforskellen

a) det største antal point i alle (tre) kampe b) den bedste målDIFFERENCE (målforskel) i ALLE KAMPE c) det højeste antal SCOREDE MÅL i ALLE KAMPE

Hvis to eller flere hold stadig står lige, adskiller man holdene ud fra følgende kriterier.

d) det største antal point i kampen(e) INDBYRDES mellem de berørte hold e) den bedste måldifference INDBYRDES mellem de berørte hold f) det højeste antal mål INDBYRDES mellem de berørte hold. g) lodtrækning

Den korte version er altså, at det samlede målregnskab er vigtigere end indbyrdes kamp.

Fem uafgjorte

Umiddelbart kunne det virke, som om det er ren teori, at man kan komme i en situation, hvor der er brug for lodtrækning. Men det er ikke desto mindre sket et par gange i løbet af VM-historien. Ved VM 1990 var man endda meget tæt på den groteske situation, at det blev nødvendigt med lodtrækning i gruppe F mellem SAMTLIGE FIRE HOLD!

Gruppen bestod af England, Holland, Irland og Egypten. Resultaterne af de fire første kampe blev i rækkefølge: England-Irland 1-1, Holland-Egypten 1-1, England-Holland 0-0 og Irland-Egypten 0-0. Dermed havde alle fire hold 2 point og en målscore på 1-1 inden sidste spilledag (hvor kampene blev spillet samtidig). Der var heller ingen indbyrdes kampe at afgøre det på, da alle fire kampe jo var endt uafgjort.

På sidste spilledag endte Holland-Irland 1-1, mens England vandt 1-0 over Egypten på et mål en halv time før tid. Men egypterne havde flere chancer for at udligne, og var det sket, så havde alle hold stadig stået helt lige, da gruppen var færdigspillet. 3 point og en målscore på 2-2 til alle. Nu fik England med sin sejr over Egypten gruppens førsteplads, mens Egypten fik fjerde-/sidstepladsen og røg ud af VM.

Irland heldig

Selv om både andenpladsen og tredjepladsen i gruppen gik videre i turneringen, så blev der trukket lod mellem Holland og Irland om hvem, der skulle have andenpladsen, da det havde betydning for hvilken modstander, de hver især ville få i ottendedelsfinalen.

Irland blev ved lodtrækningen nr. 2 i gruppen, hvilket ikke var helt tosset, idet irerne så fik Rumænien som modstander (som de senere vandt over). Holland blev gennem lodtrækningen til gengæld nr. 3 i gruppen og skulle derfor møde de senere verdensmestre fra Vesttyskland. Det blev en kedelig affære for Holland, der både tabte kampen 1-2 og desuden fik smidt Frank Rijkaard ud, da han spyttede på Rudi Völler.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk