Magtkampen mellem Uefa og udbryderklubberne fortsætter: Trio holder stædigt fast i projektet

Fodboldklubberne Real Madrid, Juventus og FC Barcelona holder stadig fast i tankerne om en udbryderliga.

Chelsea-fansene var nogle af de første til at protestere offentligt. Det gjorde de kort tid inden, Super League gik i opløsning. (Foto: Stephen Chung © Ritzau Scanpix)

Først var de 12 europæiske topklubber, der ville starte en udbryderliga. Så lagde Det Europæiske Fodboldforbund, Uefa, pres på med trusler og store ord, og så var projektet efter kun to døgn reduceret til tre klubber: Juventus, Real Madrid og Barcelona.

Planerne for udbryderligaen, European Super League, var tilbage i april simple. Klubberne ville stifte en eksklusiv liga for de største klubber i Europa for at bryde med Uefas velkendte klubturneringer Champions League og Europa League.

Du kan få et overblik over de hektiske døgn i europæisk fodbold i tidslinjen herunder:

Det lykkedes ikke, korthuset væltede og de ni klubber, der fulgte Uefas retning, har nu alle undskyldt.

Udover fodboldforbundets påvirkning har også fanprotester i især de britiske klubber sat skub i, at Premier League har varslet om nye regler mod nye piratligaer.

Det samme gjorde Uefa fredag i samarbejde med de ni klubber, som brød med udbryderligaen.

Efter klubbernes undskyldning, som Uefa nu har godtaget, bliver de alle lukket ind i varmen igen, men er samtidig ramt af en række forpligtelser udover hver at skulle betale, hvad der svarer til fem procent af indtægterne på en sæson i europæisk fodbold.

Udpluk af forpligtelserne i aftalen, som de ni klubber har underskrevet:

  • Klubberne skal sammen donere 15 millioner euro til velgørende fodboldprojekter i Europa og Storbritannien.

  • Klubberne kan se frem til en bøde på 100 millioner euro, hvis de igen skulle planlægge at starte en udbryderliga i stil med European Super League.

  • Klubberne forpligter sig til at deltage i de af Uefas turneringer, som holdene kvalificerer sig til.

  • Klubberne skal betale en bøde på 50 millioner euro, hvis de bryder én ud af de i alt otte forpligtelser i aftalen.

Uefa-præsident Aleksander Ceferin udtalte i forbindelse med pressemeddelelsen, at han havde respekt for, at klubberne indrømmede deres fejl, og at Uefa ikke vil bære nag fremtiden.

- Ved at acceptere klubbernes forpligtelse og ønske om at reparere de skader, de har forårsaget, vil Uefa lægge dette kapitel bag sig og komme videre med et positivt sind.

Uefas præsident Aleksander Ceferin talte med store bogstaver, da han i april ville have Super League afskaffet. (Foto: Antonio Bronic © Scanpix)

Trio tror stadig på projektet

I Uefas pressemeddelelse stod det også, at forbundet nu vil gå videre med sagen omkring de resterende tre klubber, Juventus, Real Madrid og FC Barcelona, som stadig ikke har lagt tankerne om en udbryderliga bag sig.

Uefa skriver, at sagerne for de tre klubbers vedkommende vil blive taget videre i fodboldforbundets disciplinære system.

De ni klubbers undskyldning og afsked med udbryderligaen er dog lørdag blev modtaget med skuffelse af de tre tilbageværende klubber, der i en fælles pressemeddelelse, delt på klubbernes hjemmesider, kommenterer på de ni klubbers exit.

- Vi er ærgerlige over, at vores venner og medstiftere af Super League-projektet nu befinder sig i den modsatte grøft og har indgået en aftale med Uefa.

- De grundlæggende problemer, som fik de 12 klubber til at annoncere Super League, er ikke forsvundet, skriver de.

Real Madrids præsident, Florentino Perez (til venstre), var udråbt som præsident for European Super League og udtalte i forbindelse med annonceringen, at ligaen kunne tiltrække et ungt publikum. (Foto: JUAN MEDINA © Scanpix)

Trioen holder samtidig stædigt fast i, at planen om en udbryderliga er en god idé, og at fordelingen af pengene til de europæiske klubber ikke er optimal.

- Det vil dog være meget uansvarligt, når vi kender til problemerne i fodboldsektoren - som i første omgang fik os til at annoncere planerne om en Super League - hvis vi ikke arbejdede videre med vores mission om at få bæredygtige og effektive løsninger på nogle af de eksistentielle udfordringer, som truer fodboldindustrien, skriver klubberne i meddelelsen.

Klubberne skriver, at de er 'fuldt ud klar over de mange forskellige reaktioner, der har været på Super League-initiativet', men at de nu har behov for at reflektere og overveje, hvad de vil med ligaen.

Ligesom Juventus, Real Madrid og Barcelona ikke har kommenteret på Uefas mulige straf, så har Uefa endnu ikke selv beskrevet, hvad straffen kan bestå af.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk