Manden bag EM-historien

Niels Christian Frederiksen har skrevet bogen "Europas bedste - historien om EM i fodbold", som netop er udkommet. Læs DR Sportens interview med forfatteren.

Niels Christian Frederiksen har skrevet bogen "Europas bedste - Historien om EM i fodbold", der udkom for få dage siden. Læs interview med ham længere nede på siden. (© Fra forlaget People's Press)

I dag begynder et nyt kapitel i historien om EM i fodbold. En historie, der indtil nu tæller 13 slutrunder og masser af små og store fortællinger.

En af dem, der kender dem allerbedst er Niels Christian Frederiksen,  som er aktuel med sin nyeste bog "Europas bedste - Historien om EM i fodbold".

Niels Christian Frederiksen har tidligere skrevet "Mesterværket", der udkom i fjor, og som er historien om Europa Cuppen for mesterhold/Champions League.

I mange år har Niels Christian Frederiksen haft status som en Danmarks mest vidende fodboldjournalister, og det beviser han igen med sit seneste værk.    

I interviewet herunder kan du blandt andet læse, hvilken EM-kamp der er den bedste, Niels Christian Frederiksen nogensinde har set, og hvad han gerne ville ændre i EM-historien - hvis han kunne!

                       *****

Hvordan fik du idéen til at skrive en bog om EM-historien?”Hvis jeg skal være helt ærlig, var det faktisk min redaktør, Rasmus Holm-Pedersen (fra People's Press), som fik idéen, efter at jeg havde skrevet min foregående bog. Selv var jeg fuldstændig pumpet, men han insisterede på, at jeg lige så godt kunne høvle en EM-bog af, mens "værkstedet" stadig var åbent. Det er jeg ham svært taknemmelig for i dag.”

Er der et enkelt højdepunkt i EM-historien, der står som noget ganskesærligt for dig?”Luis Arconadas skrækkelige drop i EM-finalen i 1984 glemmer jeg aldrig. Han var en fremragende målmand, men alligevel vil han altid blive husket for sin fadæse, der betød, at Frankrig vandt sin første store titel. At Arconada ikke desto mindre var et forbillede for mange af sine efterfølgere beviste Spaniens tredjemålmand ved EM i 2008, Andrés Palop, da spanierne vandt turneringen. Da de skulle hente pokalen, havde han Luis Arconadas gamle trøje på. Sådan noget er klasse. Stor klasse.”

Hvad er den bedste EM-kamp, du nogensinde har set?”Danmark mod Belgien ved EM i 1984. Den kamp rummede alt. Drama. Følelser. Teknik. Brutalitet og ikke mindst holdånd af en anden verden. Og så må vi heller ikke glemme Svend Gehrs’ præstation bag mikrofonen. Den mand var i særklasse, når han var i topform. Jeg får stadig gåsehud, når jeg tænker på dén kamp.”

(Se klip fra Danmark-Belgien i højre side.)

Er der et resultat, der ærgrer dig meget?”Der er masser af resultater, som ærgrer mig, blandt andet at Grækenland slog Tjekkiet i semifinalen i 2004. Jeg havde gerne set tjekkerne vinde turneringen det år. Men hvis jeg skulle ændre noget, skulle det utvivlsomt være Allan Simonsens skæbne under EM i 1984. Sammen med Preben Elkjær og Peter Schmeichel opfatter jeg ham som den bedste spiller, der nogensinde har optrådt for Danmark. At Simonsen brækkede benet i åbningskampen mod Frankrig var grusomt. Intet mindre. Det ville jeg rigtig gerne lave om.”

Du har mange små anekdoter med. Er der en enkelt, du gerne vil fremhæve”Marco van Bastens fantastiske præstation under EM i 1988, da han førte Holland til nationens første store titel, synes jeg er værd at trække frem. Tre måneder forinden var han blevet opereret for en ankelskade, og han kom egentlig kun med på et wildcard som cover for John Bosman og Wim Kieft. Alligevel greb han chancen og blev topscorer i turneringen. Van Bastens mål i finalen mod Sovjetunionen var selvfølgelig kulminationen for både ham og Holland. Jeg tvivler på, at der nogensinde bliver scoret så smukt et mål igen i en EM-finale.”

Hvad er dine forventninger til dette års EM?”Jeg forventer, at Europas førende nationer, herunder især Spanien, Tyskland og Holland, vil løbe forrest med faklen, hvad angår at angribe lige fra turneringens start. Sådan lyder meldingerne i hvert fald fra flere af lejrene. I modsætning til VM, hvor der altid er flere badebilletter med, er der ingen decideret svage hold med i EM-slutrunden, så mon ikke det tekniske niveau bliver betragteligt bedre end tilfældet var ved VM i Sydafrika.”

Hvad håber du, at dette års EM kommer til at blive husket for?”Jeg kender efterhånden ikke ret mange, der for alvor tænder på landsholdsfodbold. Det hele handler om klubfodbold, og det er en stor skam. Jeg elsker EM- og VM-slutrunder, fordi de vækker minder om de gode gamle dage. Elementet med eksempelvis 11 danskere mod 11 tyskere, synes jeg er rigtig, rigtig interessant. Med baggrund i min begejstring for de store slutrunder håber jeg, at vi ligesom i de fire seneste EM-slutrunder bliver budt på mange fremragende kampe med masser af nerve, så den yngre generation bagefter vil tænke: Hold da kæft. Landsholdsfodbold er godt nok noget spændende noget.”

                       *****

Om "Europas bedste - Historien om EM i fodbold" skrev Weekendavisens anmelder Klaus Rothstein blandt andet:

"Vi bliver guidet gennem samtlige slutrunder i overskuelige kapitler, hvor vi nyder at blive mindet om det, vi lige havde glemt, og elsker at blive oplyst om det, vi ikke vidste i forvejen.... det er nostalgisk poesi."

Kort om Niels Christian Frederiksen

Født 1969, journalist og BA i statskundskab. Er fodboldkommentator på Canal9 og Canal+. Har tidligere arbejdet for Politiken, Dagen, TV3, Kanal 5 og TV2 Sport. Har i mange år desuden skrevet for Tipsbladet.

Facebook
Twitter