Mens Norge går forrest i kampen mod sportswashing, rykker landets store stjerne til udskældt klub

Erling Haaland skifter til sommer fra Borussia Dortmund til Manchester City.

'Menneskerettigheder på og uden for banen', lød budskabet på de norske spilleres trøjer sidste år, som Erling Haaland også bar. (Foto: JORGE GUERRERO © AFP or licensors)

Norge har været et at de lande, der har taget bladet fra munden og luftet kritik af det kommende fodbold-VM i Qatar.

Her har det manglende fokus på menneskerettigheder været primus motor for norske taler, bannere og T-shirts med budskabet om, at basale rettigheder bør være en selvfølge. Også i Mellemøsten.

Så hvordan reagerer vores nordiske naboer, når deres største fodboldstjerne, angriberen Erling Haaland, skifter til Manchester City? En klub, der er blevet kritiseret for at være et eksempel på sportswashing grundet deres emiratiske ejerskab. Er det bare veldig bra?

Reaktionerne er meget splittede, fortæller Thore Haugstad, der er fodboldskribent på det norske medie NRK. Han taler ud fra det billede, han har tegnet sig på baggrund af kommentarer, e-mails og tweets, siden handlen blev offentliggjort tirsdagtth.

- Mens nogen ser det som en historisk handel i norsk fodbold, har det fået andre til tasterne for at sætte fokus på sportswashing og menneskerettigheder.

- Der er mange, der er skuffede. Han er Norges ’Golden Boy’, så at se ham skifte til en klub, hvor han bliver den store stjerne og tager aktiv del i den sportswashing, har skuffet mange nordmænd, siger Haugstad.

Erling Haaland har i sine to og et halvt år i Dortmund scoret 61 mål i 66 Bundesliga-kampe. (Foto: Ina Fassbender © Ritzau Scanpix)

Læserne hos NRK holder endda øje med, om medierne husker at stille Haaland de rette, kritiske spørgsmål, som mange brænder inde med.

- Jeg har fået e-mails om, hvorvidt vi journalister kommer til at stille ham spørgsmål om menneskerettigheder, og hvorfor han valgte Manchester City og så videre. Så engagementet er helt sikkert stort, siger den norske NRK-journalist.

Fodboldskribenten selv ærgrer sig over, at den norske fodboldstjerne ikke kan undgå at blive smedet sammen med diskussionen om sporten som propagandaværktøj med sit forestående skifte.

- Det er en skam, at Norges gulddreng skal tage aktivt del i projektet. Selvom spillere virker meget intellektuelle og veltalende, virker det til, at de er helt ligeglade.

- Jeg havde ingen forhåbninger om, at menneskerettigheder ville være en faktor for ham. Vi har set over de seneste år, at dem, der har pengene, får det, som de vil have det. Næsten alt er til salg, og jeg tvivler på, at det nogensinde forandrer sig i fodboldens verden, siger Thore Haugstad.

'Er Haaland en hykler?'

Nordmændene har ad flere veje luftet kritik. For halvanden måned siden holdt præsidenten for Norges fodboldforbund, Lisa Klaveness, en tale ved en Fifa-kongres i Doha, hvor der blev stillet spørgsmål ved etikken og gennemsigtigheden i fodboldens verden.

Lise Klaveness' tale faldt ikke i god smag blandt VM-arrangørerne. (Foto: Nick Potts © PA Wire/PA Images)

Derudover har det norske herrelandshold, som Erling Haaland er en fast bestanddel af, markeret sig, da de for godt et år siden varmede op til en VM-kvalifikationskamp i speciallavede bomuldstrøjer, hvor der sort på hvidt stod "menneskerettigheder på og uden for banen".

I forbindelse med offentliggørelsen af Erling Haalands kommende skifte åbnede NRK op for en spørgerunde, hvor de norske læsere kunne stille spørgsmål til mediets fodboldskribent om skiftet.

Her lød et af spørgsmålene, om Erling Haaland med skiftet til Manchester City vil blive udstillet som hykler med tanke på hans tidligere markeringer.

- I så fald vil det ske mere i Norge end nogen andre steder. Engagementet omkring sportswashing er heldigvis stærkt her, men jeg tror, at de fleste har accepteret, at spillere kommer til at tage til klubber, som er involveret i sportswashing, lød svaret fra Thore Haugstad.

Den norske fodboldskribent lægger vægt på, at Erling Haaland markerede sig i fællesskab med landsholdet. Havde han gjort det selv, var sagen en anden.

- Jeg tvivler på, at det bliver en stor ting - i hvert fald i England, siger Thore Haugstad.

Erling Haalands skifte til Manchester-klubben går efter planen igennem den 1. juli.