'Millionærerne' mod 'hestelortsamlerne': Hadet i verdens største rivalopgør stammer fra én bydel

Voldsomme uroligheder udsatte weekendens opgør mellem argentinske River Plate og Boca Juniors.

(Foto: Jose Romero © Scanpix)

"Los Millonarios" - millionærerne - mod "Los Bosteros" - hestelortsamlerne.

River Plate mod Boca Juniors.

Argentinas to suverænt største klubber er fyldt med had til hinanden.

Et had, der tydeligt kom til udtryk i weekenden, da de to fodboldklubber skulle spille finale i den sydamerikanske udgave af Champions League, Copa Libertadores.

Her gik River Plates fans til angreb, da Boca-spillerne var på vej ind på stadion i bus før kampen. Flere spillere måtte på hospitalet, og kampen blev udsat til dagen efter, men er nu udsat på ubestemt tid.

For det rækker langt ud over fodbold, sejre og point, når de to klubber støder sammen i det såkaldte Superclásico, der populært anses som verdens største rivalopgør.

Hadet og splittelsen ligger dybt forankret mellem Boca Juniors og River Plate og har gjort det, siden klubberne blev grundlagt i det samme havnekvarter i Buenos Aires for mere end hundrede år siden.

Følelserne sidder udenpå tøjet, når Boca Juniors og River Plate mødes. Her jubler Boca-fans over et mål i den første finalekamp mellem de to hold.

Og det er langt fra første gang, at Superclásico ender i skandaler og uroligheder, og rivaliseringen handler da også om langt mere end hvilke 11 spillere, man hepper på i de 90 minutter, en kamp varer.

Det fortæller Niels Christian Frederiksen, der er kommentator på TV3 Sport, og som har fulgt argentinsk fodbold tæt i mange år.

- Det her med at være fan af en fodboldklub i Argentina er en del af din identitet. Folk vil vide, hvem du holder med, for så ved de, hvad du tænker på, hvilket område du er fra, hvem du stemmer på, og hvem dine venner er, siger han.

Mere end de rige mod de fattige

River Plate og Boca Juniors blev grundlagt med få års mellemrum i starten af 1900-tallet i havnekvarteret La Boca i Argentinas hovedstad, Buenos Aires. Senere rykkede River Plate til det nordlige middelklassekvarter Nunez.

Og kvartererne i byen, som lokalt kaldes barrios, er roden til al rivalisering i Argentina, siger Niels Christian Frederiksen.

- Fordi Boca og River udspringer fra samme barrio, er der det her had, og det har der altid været, siger han.

River Plate's fans i sammenstød med politiet, efter kampen er blevet aflyst. (Foto: Stringer . © Scanpix)

Selvom de to hold kommer fra det samme kvarter, slår River Plate sig an som de fine - som overklassens klub - og har fået tilnavnet "Los Milonrios" - millionærerne, efter de i 1930’erne købte to dyre spillere.

Boca Juniors ses derimod som de stærke og de hårde tacklere, fortæller Niels Christian Frederiksen.

Og så bliver de kaldt for "Los Bosteros" – hestelortsamlerne, da der i gamle dage var en hestestald på langsiden af Boca Juniors stadion. River Plates fans dyrker det, fordi de siger, at de stinker, og Boca Juniors' fans dyrker det med stolthed.

- Forskellen i spillestilen er meget markant, og derudover repræsenterer de hver deres politiske orientering i Argentina. Det er en klar del af din identitet at være fan af en fodboldklub i Argentina.

Og man er enten det ene eller det andet.

- Når et drengebarn i Argentina fødes, så har onklen ansvaret for, at han bliver opdraget ordentligt. Han får en klubtrøje i gave, og den tager han i overført betydning aldrig af. Det bliver banket ind i de små fra begyndelsen, siger Niels Christian Frederiksen.

De har mere på spil

Og der er ikke nogen, der er mere ekstreme end Argentina. De larmer mest, har mere på spil, og det er en identitet og en passion for dem, fortæller DR's korrespondent i Sydamerika, Kristian Almblad.

- Det er et land, der har ligget i økonomisk krise i to årtier, og så er fodbolden et sted, du kan gå ned og skrige dine frustrationer ud.

- Det er en slags 'Fight Club', og det er bare ekstra udbredt i Argentina, fordi de har lidt ekstra meget økonomisk i årtier, siger han.

En Boca Juniors' fan formåede at komme ind til spillerne under en af de sidste træningspas forud for kampen.

Og hele hadet er i høj grad båret frem af Barra Bravas – de fanatiske fans, som kontrollerer alt rundt omkring kampene, siger Niels Christian Frederiksen.

- Man kan bedste sammenligne dem med rocker-klubber. De organiserer billet-salget, narko-salget og merchandisen. Og de bestemmer, hvem der skal være præsident i klubberne.

- Man har inviteret dem inden for, og nu kan man ikke komme af med dem. De er meget magtfulde og voldsomme.

Han fortæller om en episode tilbage i 1994, hvor de to hold mødtes på Boca Juniors hjemmebane, hvor River Plate vinder med 2-0. På vej hjem fra stadionet bliver to af River Plates fans myrdet.

På en jernbanebro bliver der efterfølgende skrevet Boca Junior River Plate 2-2.

- Det kan godt være, at man har tabt, men så myrder man to af deres. Det var en udligning.

Eller dengang i 1985, hvor en spiller fra Boca Junior skiftede til River Plate. Her vælger Boca Juniors fans at brænde hans forældres hjem ned til grunden som straf for, at han skiftede.

Hvad med sikkerheden?

Selvom det er meget voldsomme eksempler, så går det ifølge Niels Christian Frederiksen meget voldsomt for sig, og det er blevet værre gennem årene.

- Det sker i takt med, at den sportslige kvalitet i fodbolden er faldende. Som om man forsøger at kompensere for det ved at måle på, hvem der har de vildeste og sejeste fans, siger han.

Her ses Boca Juniors fans uden for et hotel, hvor Boca Junior opholder sig. (Foto: Ana Mombello © Scanpix)

Ifølge Kristian Almblad er det dog stadig et mindretal, der laver ballade, og for de fleste argentinere er det en rigtig trist udvikling.

Barra Bravas er fra den lavere del af samfundet, som har udviklet sig til nærmest at være professionelle hooligans, som også hyres ind til andre arrangementer.

- De har tråde til det kriminelle miljø, og desværre er det sådan, at det kriminelle miljø har tætte tråde til magten, klubpræsidenter og politikerne, siger han.

Efter weekendens episode stiller folk spørgsmålstegn ved politiet og sikkerheden. Særligt nu, hvor hele verdens ledere er på vej til Argentina for at deltage i G20.

- Hvordan kunne der overhovedet komme folk så tæt på på Boca Juniors bus?

- Hvad så med sikkerheden, når Ruslands præsident, Vladimir Putin, og den amerikanske præsident, Donald Trump, lige om lidt kommer til byen i forbindelse med G20?

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk