Minister vil lægge større pres på VM-vært efter kritisk rapport

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) er blevet forholdt rapporten fra Amnesty International.

Ifølge en ny rapport fra Amnesty International er arbejdet for at forbedre arbejdsforholdene for migrantarbejderne i Qatar gået i stå. (Foto: Kai Pfaffenbach © Ritzau Scanpix)

Arbejdet for at forbedre arbejdsforholdene for migrantarbejderne i Qatar er gået i stå.

Det konkluderer Amnesty International i en ny rapport på udviklingen inden VM i 2022, hvor Qatar og Fifa som bekendt har lovet, at reformer ville forbedre situationen for landets migrantarbejdere.

En af de ting Qatar har gjort for at forbedre forholdene, er at ophævet det såkaldte kafala-system, der var med til at stavnsbinde migrantarbejderne til arbejdsgiverne. Men ifølge Amnesty International er myndighederne i Qatar ikke gode nok til at håndhæve loven, og de mener også, at udnyttelsen af arbejderne fortsætter.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) er af Amnesty International tirsdag blevet forholdt rapporten, og den giver anledning til at øge presset på Qatar.

- Der er rigtig meget at kæmpe for, ikke mindst når det gælder helt basale friheds- og menneskerettigheder, og det er også det, vi har drøftet i dag.

- Det vigtige er, at vi benytter fokus på Qatar som land i forbindelse med afholdelse af VM til at sætte maksimalt pres på for at forbedre migrantarbejdernes rettigheder og menneskerettighedssituationen i landet, siger Jeppe Kofod til DR Sporten.

Et øget pres på Qatar skal dog ikke kun komme fra dansk side. I stedet opfordrer udenrigsministeren til, at man fra fælles europæisk side anlægger et større pres på den mellemøstlige stat.

- Rapporten viser, at der er brug for et større og stærkere pres. Ikke kun fra Danmark, men også fra andre lande, og det arbejder vi for.

- EU har en årlig dialog med Qatar på menneskerettighedsområdet, og her er det vigtigt, at vi bruger den til at lægge pres på, at Qatar gennemfører reformer, så migranters rettigheder respekteres og reformerne også håndhæves i praksis, siger Jeppe Kofod.

Ved FN's generalforsamling, der blev afholdt i New York tilbage i september, forholdte Jeppe Fofod Qatars udenrigsminister, Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, til situationen med migrantarbejderne.

Han bekræftede overfor den danske udenrigsminister, at man i Qatar har lavet en lovgivning, der skulle sikre bedre rettigheder for migrantarbejderne, mens han også gjorde det klart, at man tog dialogen med Danmark meget alvorligt.

At lovgivningen er kommet igennem, er en god ting, men at Amnesty Internationals rapport siden har vist, at denne ikke håndhæves til fulde, er bekymrende, fortæller Jeppe Kofod.

- Det er ikke nok for mig. Det vigtigste er, at det bliver gennemført, for når vi ser, at der bliver lavet en afskaffelse af kalafa-systemet, skal vi også se beslutningerne blive ført ud i livet, og der halter det. Derfor er det vigtigt, der bliver fulgt op.

Boykot af VM?

Den nye rapport ændrer dog ikke ved, at Danmark allerede er kvalificeret til VM i Qatar, og også har været det i et stykke tid. Kvalifikationen glæder udenrigsministeren, der dog ikke vil træffe en beslutning på Dansk Boldspil Unions (DBU) vegne om, hvorvidt landsholdet skal boykotte slutrunden.

- Om man deltager er de nationale fodboldforbunds beslutning, og den beslutninger er så truffet.

- DBU har også meldt ud, at de deltager i VM, og nu har vi kvalificeret os, og regeringen bakker selvfølgelig op om deres beslutning. Det havde vi også gjort, hvis DBU havde besluttet at blive væk.

Men selvom det er DBU, der sidder med magten til at beslutte, om man skal boykotte slutrunden eller ej, har Jakob Jensen, der er adminstrerende direktør i DBU, tidligere meldt ud, at han mener, det bør være Folketingets beslutning. Men i så fald mener han, at man ikke kan nøjes med at boykotte fodbolden.

- Hvis de når frem til, at det, der foregår dernede, er så forfærdeligt, at vi ikke kan rejse derned og spille, så må det gælde hele den danske relation med Qatar og ikke kun et fodboldforbund som spydspids i en udenrigspolitik, sagde DBU-direktøren i oktober.

Tilbage i juni afholdtes et åbent samråd om afholdelse af VM i Qatar. Her deltog udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og tidligere kulturminister Joy Mogensen. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

Det danske fodboldforbund har dog tidligere meldt ud, at de mener, det var en fejl at placere VM i Qatar i første omgang, og den holdning deler regeringen.

- Jeg kan forstå, at DBU fra starten har været imod at placere VM i Qatar og også har kaldt det en klar fejl. Det er regeringen og jeg helt enige i, siger Jeppe Kofod.

'En reform er en langsigtet proces'

Qatars regering har, ifølge den engelske avis The Guardian, givet et skriftligt svar på Amnesty Internationals rapport. Her afviser den mellemøstlige stat, at reformen, der skulle give bedre forhold for migrantarbejderne, ikke har skabt den forventede udvikling.

- Amnesty formår ikke at dokumentere en eneste historie blandt de 242.870 arbejdere, der med succes har skiftet job, siden barriererne blev fjernet i september 2020, eller fra de mere end 400.000 arbejdere, der direkte har nydt godt af den nye mindsteløn skriver Qatars regering ifølge The Guardian.

Samtidig skriver de, at man ikke kan forvente, at en udvikling i retningen af bedre forhold for migrantarbejdere sker fra den ene dag til den anden.

- En reform er en langsigtet proces, og det tager tid at ændre adfærden i enhver virksomhed, skriver Qatars regering.

I menneskrettighedsorganisationen køber man dog ikke den mellemøstlige stats forklaring om, at man, fordi det tager lang tid, ikke er kommet længere i udviklingen af bedre forhold. Det fortæller Annette Rimmer Stubkjær, der er politisk rådgiver for Amnesty International Danmark.

- Vi er da med på, at det tager tid, men vi havde troet, at vi var nået længere.

- Nu har vi råbt op siden 2010, hvor de fik tildelt deres værtsskab. Vi er skuffede over, at vi ét år før VM's afholdelse kan dokumentere, at de forandringer, vi har set ske siden 2017, er gået i stå, og nogle steder endda er blevet værre, siger Annette Rimmer Stubkjær.

Amnesty Internationals rapport er desuden kommet ud samme dag, som en systemkritiker fra Qatar skulle have givet et interview til NRK. Ifølge NRK blev han dog arresteret kort før interviewets afholdelse.