Morten Olsen: Derfor stemte jeg på Messi

Morten Olsen stemte på Messi som vinder af Ballon d'Or. Han mener, at argentineren er den bedste fodboldspiller nogensinde.

Morten Olsen stemte på Barcelonas farlige angrebs-trekløver. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Morten Olsen var aldrig i tvivl. Verdens bedste fodboldspiller i 2015 var Barcelonas Lionel Messi. Og blandet andet takket været Olsens stemme vandt Messi mandag aften Ballon d'Or for femte gang.

Danmarks tidligere landstræner stemte på den argentinske playmaker som vinder af Ballon d’ Or, mens han havde to andre Barcelona-spillere, Neymar og Luis Suárez, på de efterfølgende pladser.

- Jeg har stemt på tre spillere fra Barcelona, et hold, som har vundet alt, der kan vindes inden for klubfodbold i 2015. Jeg har stemt på Messi som den bedste og på de efterfølgende pladser Neymar og Suarez, siger Morten Olsen til DR.

Simpelt, men svært

Det har været landstrænerne fra Fifas medlemslande, landsholdsanførerne og udvalgte mediepersoner – fra Danmark Tipsbladets chefredaktør Troels Bager Thøgersen - der kunne stemme om, hvem der skulle blive verdens bedste fodboldspiller 2015. Og Morten Olsen gav altså maksimum-point til Messi.

- Jeg forstår godt dem, der har stemt på Neymar, især når man kigger på det kortsigtet, og jeg synes da også, han har spillet fantastisk her i efteråret. Men Messi står for det, som fodbold egentlig er. Fodbold er et simpelt spil, og det ser simpelt ud, det han gør, men det er så fandens svært, siger Olsen og uddyber:

- Jeg synes ikke, at der er nogen i dagens fodbold, der kan, hvad han kan; jeg tænker teknisk på små områder, og jeg tænker på hans handlingshurtighed, altså hvor hurtigt han ser mulighederne. Det er en spiller – ligesom Neymar og Suarez – som både er målscorer og ser muligheder for andre, iscenesætter andre. Messi er vel den, der ser spillet hurtigst af alle, og som kan agere på et område, som ingen andre kan. Det er dét, som gør ham så unik, siger han.

Hører Messi til blandt de største fodboldspillere i verdenen historisk set?

- Fodbolden forandrer sig hele tiden, og med den øgede hastighed og den mindre plads er det ikke blevet nemmere. Så set i det perspektiv, så synes jeg, at Messi er den største, siger Morten Olsen og fortsætter:

- Det er lidt populistisk at sige, men som fodbolden har udviklet sig, hvor alle både individuelt og holdmæssigt er blevet bedre til at forsvare, så må man sige, at dét, som Messi kan udføre – at være målscorer, søge chancerne, finde chancerne, have boldbehandlingen til at spille hurtigt videre – det er fænomenalt. Det har jeg ikke set andre steder, må jeg indrømme, siger han.

Mangler VM

Og selv hvis Messi aldrig vinder et VM, hvilket er det eneste trofæ, han mangler, så er han alligevel den bedste i historien, mener Morten Olsen.

- At vinde et VM kommer ikke ud af ingenting. Der skal man være heldig, for det er en turnering over kort tid, og det handler om dig selv og medspillerne, og også hvornår i turneringen man møder de bedste hold. Jeg ved ikke, om Messi når at vinde VM, men jeg synes ikke, at det gør ham hverken bedre eller dårligere. Jeg kan ikke beskrive det bedre end at sige, at han er en unik fodboldspiller.

Det er bemærkelsesværdigt, at Morten Olsen ikke har Ronaldo, der har vundet prisen de seneste to år, med på sin top 3-liste. Portugiseren kunne godt have været på listen, men Barcelonas trekløver var ikke til at komme udenom, mener Olsen.

- Ronaldo hører altid til blandt de bedste, og det fik vi også at føle i kvalifikationen. Han er unik, og det er dejligt, at der er unikke spillere, der afgør kampe. Det er dem, der sælger billetter, og det er dem, der gør, at vi elsker fodbold. Nu synes jeg bare, at Barcelona har været fantastiske, siger Olsen.

- Messi, Neymar og Suarez er tre spillere, der forstår hinanden, er solidariske over for hinanden, og som under hinanden succes, hvilket gør, at der er kommet flere perspektiver i Barcelonas spil. Men det er jo individualister, det er assistkonger og målkonger alle sammen. Så jo, det kunne også have været Ronaldo, men Barcelona har været suveræne i 2015, siger Olsen.

Fortsat dominans

Danmarks tidligere landstræner mener, at Messi stadig har meget at byde på, og sammen med Ronaldo og Neymar vil han dominere fodboldverdenen de næste år.

- Det handler om, hvor mæt man er, hvilket vi har set med andre store spillere, som Ronaldinho eksempelvis. Han toppede i nogle år, og nu har Messi toppet i utallige år, har spillet mange kampe og har heldigvis været forskånet for de store skader, men vi har set, at de kommer nu. Som jeg ser det, vil det være Ronaldo, Messi og Neymar, som i de næste mange år vil være at finde i top 3 i kåringerne.

Nyhedsbrev Tag dr.dk Sporten med dig

Få dagligt nyt fra DR Sporten.

Vælg mailingliste:

Vis alle nyhedsbreve