Morten Olsen og resten af fodboldbanden ser rødt: 'Det er forfærdeligt'

Den nye europæiske Super League møder ikke opbakning mange steder i Danmark.

(Foto: Liselotte Sabroe / Neil Hall / Thomas Lekfeldt © Scanpix. Grafik: Maria Eriksen Volthers)

12 store europæiske fodboldklubber er gået sammen om at danne en ny europæisk superliga, hvor klubberne altid vil være selvskrevne som deltagere.

Det offentliggjorde de natten til mandag, hvor de samtidig fortalte, at den nye liga efter planen skal begynde til august næste år med i alt 20 hold på deltagerlisten.

En række tyske klubber inklusiv de forsvarende Champions League-mestre fra Bayern München og Borussia Dortmund har fortalt, at de ikke kommer til at træde ind i det nye foretagende.

Men alligevel er det ikke uproblematisk, at en række storklubber nu stikker af i deres egen liga.

Sådan lyder konklusionen fra mange afkroge af fodbolddanmark.

Blandt andet forudser den tidligere landstræner Morten Olsen, at det kan ende med at få store konsekvenser for fremtidens landsholdsfodbold, da det europæiske fodboldforbund, Uefa, allerede nu har været ude at kalde projektet for 'kynisk', mens de også har truet med at udelukke spillere i Super League-klubber fra landsholdene.

- Det ville være forfærdeligt. Det er altid mindre landes mål at få et landshold, hvor spillerne repræsenterer gode klubber. Det vil jo forsvinde. Alle landshold ville miste deres styrke. Så er det periferispillere, der kommer til at spille landsholdsfodbold, siger Morten Olsen til DR Sporten, mens han samtidig vurderer, at projektet er urealistisk.

- Jeg tror aldrig nogensinde, at det bliver gennemført.

Men skulle det alligevel blive en realitet, så kan det få konsekvenser for landsholdet.

DBU bekræfter over for DR Sporten, at de er klar til at sanktionere landsholdsspillere, der optræder for klubber i den nyopfundne liga.

Unionen er klar til at udelukke spillere og klubber, der går imod fællesskabet i Det Europæiske Fodboldforbund, Uefa, skriver næstformand Bent Clausen.

Fornuftigt, lyder det fra Claus Thomsen, der er direktør i Divisionsforeningen.

- Du vælger selvfølgelig selv, om du vil være en del af fodboldsystemet, som vi kender det i dag. Der er frit valg. Men du kan ikke få alle fordelene, hvis du stiller dig et andet sted hen, siger han.

Her kan du høre DBU's direktør Jakob Jensen sætte ord på landsholdsspillernes situation.

Det nye projekt er nemlig udelukkende drevet af pengelyst, lyder det fra DBU's adminstrerende direktør, Jakob Jensen.

- Hvis klubberne etablerer piratligaer på siden af de eksisterende turneringer undergraver det de eksisterende turneringer, hele kalenderen skal laves om, og det er ikke sikkert, at der er plads. Det, der driver det, er grådighed. Det er ikke en kærlighed til spillet, fællesskabet eller magien i spillet. Og når der ikke er andet end grådighed, der driver det, skal vi sætte ind, siger han.

Derfor håber Morten Olsen også, at fodboldspillere, fans og klubber rejser sig i protest.

- Mere vil have mere, men hvornår er nok nok? Jeg håber, at fansene vil sige, at nu er det nok. Det har ikke noget med fodboldromantik eller nostalgi at gøre. Det handler om sund fornuft.

- Både fodboldtrænere, men også fodboldfolk i al almindelighed, skal protestere. Det kan godt være, at de kan tjene endnu flere penge, men jeg tror, at de fleste tjener nok. Det handler om sportens værdi, og jeg synes, at den forsvinder med en lukket turnering

Oplevelserne forsvinder

Også landsholdets målmand Kasper Schmeichel forholdt sig kritisk til tankerne om en europæiske superliga, da han i går blev spurgt til tankerne omkring en eventuel liga.

Før planerne var endeligt bekræftet, sagde han til Talksport, at han langt fra var tilhænger af en model med en europæisk superliga for udvalgte hold.

- Det er unikt, at vi gennem de seneste ti år har haft muligheden for at gøre de ting, vi har gjort i Leicester. Derfor ville jeg hade et system, som gjorde, at de mindre klubber ikke fik de muligheder, siger han med henvisning til, at klubben både har vundet det engelske mesterskab og efterfølgende spillet med i Champions League.

Oplevelser, der ikke bliver mulige i fremtiden, hvis Super League bliver en realitet, siger den tidligere landsholdsspiller Morten Bruun, der i dag er fodboldekspert Discovery.

- En meget stor del af fodboldens sjæl og identitet ligger gemt i de her små glimt af, at noget som egentlig burde være umuligt, stadig kan lade sig gøre. Men med en lukket europæisk superliga, så kommer vi ikke til at se de her glimt af håb.

  • Først spiller 20 hold i to grupper. De tre øverste i grupperne går videre til kvartfinalen.
  • Nummer fire og fem i hver gruppe spiller playoff-kampe om at komme i kvartfinalen.
  • Kvartfinaler og semifinaler spilles over to kampe, mens finalen spilles i ét opgør på en neutral bane.
1 / 3

Vil smadre fødekæden

Uden håb kan drømme miste værdi.

Derfor bliver der også udtrykt bekymring hos Superligaens førerhold, FC Midtjylland.

Klubbens anfører, Erik Sviatchenko, siger, at nogle af hans bedste oplevelser i karrieren har været de to gange, han har spillet med i Champions Leagues gruppespil, hvor han har mødt nogle af Europas bedste fodboldspillere.

Noget, han sandsynligvis ikke vil få muligheden for i fremtiden, da tanken med den nye Super League er, at 15 ud af 20 hold har en fast plads i turneringen, mens kun fem hold udskiftes årligt.

Derfor tror Erik Sviatchenko også, at en af følgevirkningerne kan være, at vejen til Europas topklubber vil blive længere for mindre kendte spillere, da de i fremtiden kan miste muligheden for at vise sig frem mod de bedste.

- Lige nu er det et økosystem, hvor spillerne kan vise sig frem. Men fødekæden vil blive totalt smadret. Hvis det kun er de samme hold, der mødes, så vil de også kun handle spillere internt, siger han.

Samme kritik lyder også fra FC København, der på deres hjemmeside skriver:

- F.C. København tager skarp afstand fra en potentiel 'Super League' og er modstandere af en sådan ny og lukket privat liga uden om de europæiske turneringer, som er en helt afgørende brik i hele fodboldens økosystem, og finder desuden metoden og processen kritisabel og usolidarisk.

Også Brøndby IF forholder sig kritisk, ’da det vil være ødelæggende for europæisk fodbold og underminere hele grundfilosofien i fodbold, hvor alle hold kan spille og kvalificere sig til, at de bedste hold møder hinanden’, mens FC Midtjyllands kommercielle direktør, Jakob Jørgensen, kalder forslaget for 'tåbeligt'.

DR Sporten har forgæves forsøgt at få en kommentar fra landsholdsspillerne Simon Kjær, Martin Braithwaite og Yussuf Poulsen.

De to førstnævnte optræder til dagligt i klubber, der efter planen skal til at spille med i Super League efter sommerferien.

Facebook
Twitter