Morten Olsen om Cruyff: Han havde hele buketten

PORTRÆT Den tidligere danske landsholdsspiller- og træner er inspireret af Johan Cruyff, der døde torsdag. Og ifølge DR's fodboldkommentator Andreas Kraul har han været med til at tegne nutidens fodbold.

Johan Cruyff i aktion i Hollands VM-kvartfinale mod Argentina den 26. juni 1974. (Foto: © STF, Scanpix)

Morten Olsen har spillet mod Johan Cruyff, ladet sig imponere og inspirere af ham. Og han har næsten haft Johan Cruyff som træner.

Vi vender tilbage til det sidste senere i artiklen. Først en Olsen-hyldest af Johan Cruyff, der Skærtorsdag døde kræftsyg i en alder af 68 år.

- Han var næsten den fuldendte fodboldspiller. Han nåede jo næsten også at spille samtlige positioner. Han var både dirigent bagfra og forfra. Han var målscorer, og det var ham, der lavede den sidste aflevering. For mig at se havde han hele buketten, siger Morten Olsen.

- Samtidig var han en strateg, og han stod jo for det totalfodbold, der opstod i 1970’erne. Han var trænerens forlængede arm både i det hollandske landsholds storhedstid i 1970’erne og på Ajax-holdet, fortsætter Morten Olsen.

Opfinder af den hollandske fodboldfilosofi

Sideløbende med Johan Cruyffs storhedstid i Ajax Amsterdam i 1970'erne var Morten Olsen godt i gang med at opbygge en stærk karriere i belgisk fodbold, hvorfra han fulgte Cruyffs udvikling og dermed udviklingen af hollandsk fodbold tæt.

Johan Cruyff, Hugo Sotil og Johan Neeskens i 1974 på stadion i Barcelona inden en kamp mod Nou Camp. (Foto: © STF, Scanpix)

For selv om man måske ikke kan give en enkelt person æren for opfindelsen af 'totalfodbold', så er titlen som opfinder af den hollandske fodboldfilosofi ikke helt fejlplaceret på Johan Cruyff.

- Han inspirerede med den måde, han dirigerede spillet på banen, men også som træner udefra. Han var en inspirator for, at fodbold skal spilles med fødderne, men så sandelig også med det, der sidder mellem ørerne. Og det er jo det, som moderne fodbold også drejer sig om, at det ikke kun handler om at have energi og luft, siger Morten Olsen.

Kickstartede hollandsk fodboldæra

Johan Cruyff var med til at kickstarte den hollandske fodboldæra, der blandt andet bød på to VM-finaler for 'Oranje'. Og han har ifølge DR Sportens fodboldkommentator Andreas Kraul været med til at tegne den måde, som der spilles fodbold på i dag.

- Først som spiller og senere som træner var han med til at revolutionere eller i hvert fald tænke nogle nye måder at spille på. Det er noget, der har bredt sig og trukket tråde helt op til i dag, og der er mange, der er inspireret af den hollandske totalfodbold og de ting, han har skabt, siger Andreas Kraul.

Forud for sin tid

Både som spiller og træner var Cruyff forud for sin tid i forhold til at se, hvor fodboldspillet ville bevæge sig hen.

- For eksempel stillede han spillerne op på en anderledes måde eller gav dem flere opgaver. Han gik nogle nye veje rent taktisk og skabte en god succes med det. Blandt andet da han trænede det Barcelona-hold, som Michael Laudrup var en del af, og som han kaldte det første 'Dream Team'.

Johan Cruyff stiller op til foto sammen med hans hold som træner for FC Barcelona i 1999. (Foto: © GUSTAU NACARINO, Scanpix)

I tiden som træner for Ajax og siden Barcelona blev Johan Cruyff også kendt som en mand med mange meninger. Og han var heller ikke bange for at lufte sine holdninger, efter trænerkarrieren stoppede.

- Han har hele tiden udtalt sig om, hvordan det gik for de nye trænere i Barcelona og også det hollandske landshold. Så på den måde har han været en kontroversiel figur, der hele tiden har været en del af det offentlige omkring fodbolden, siger Andreas Kraul.

Selv om de trænere, Johan Cruyff langede ud efter, formentlig ikke var så glade for det, så blev der lyttet, mener Morten Olsen.

- Han havde stadig en hvis indflydelse på, hvordan spillet skulle spilles. Der var vægt bag hans ord, siger Olsen og understreger, at Johan Cruyff fungerede som kommentator i både Spanien og Holland indtil det sidste.

Johan Cruyffs ord vejede dog ikke tungt nok, da Morten Olsen og resten af det danske landshold vendte hjem fra et imponerende VM i Mexico i 1986. Olsen havde imponeret den daværende Ajax-træner - både før og under VM.

- Jeg har selv spillet imod ham og fik som 36-årig muligheden for at komme til Ajax, efter vi havde været i Mexico i 1986. Men jeg valgte så selv at tage til Köln i stedet for, siger Morten Olsen.

De to fodbolddirigenter fik dog rig mulighed for at tale fodboldfilosofi, da Morten Olsen blev træner i Ajax Amsterdam i 1997.

- Jeg mødtes nogle gange med ham for at tale fodbold, da jeg var træner i Ajax. Vi havde samme opfattelse, ellers var jeg heller aldrig blevet træner i Ajax, og jeg husker, at vi havde nogle fantastiske samtaler, siger Morten Olsen.

Tilbage i oktober 2015 fortalte Cruyff om sin sygdom, og måneden efter udtalte han sig i optimistiske vendinger efter at have gennemgået det første forløb med kemoterapi. Skærtorsdag døde han af sygdommen.

BLÅ BOG

Johan Cruyff - med det fulde navn Hendrik Johannes Cruijff - blev født i Amsterdam d. 25. april 1947.

Som 10-årig startede han fodboldkarrieren som offensiv midtbanespiller og angriber i Ajax.

 • 1957-1963: Spiller for Ajax' ungdomshold.

 • 1964-1973: Spiller for Ajax. 190 mål på 240 kampe.

 • 1966-1977: Spiller for Hollands landshold. 33 mål på 48 kampe.

 • 1973-1978: Spiller for Barcelona. 48 mål på 143 kampe.

 • 1979-1980: Spiller for Los Angelses Aztecs. 13 mål på 23 kampe.

 • 1980-1981: Spiller for Washington Diplomats. 12 mål på 30 kampe.

 • 1981: Spiller for Levante. 2 mål på 10 kampe.

 • 1981-1983: Spiller for Ajax. 14 mål på 36 kampe.

 • 1983-1984: Spiller for Feyenoord. 11 mål på 33 kampe.

 • 1985-1988: Træner for Ajax.

 • 1988-1996: Træner for Barcelona.

 • 2009-2013: Træner for Catalonien.