Myte aflivet: 2-0 er ikke en farlig føring

Klicheen om, at en tomålsføring er farlig, har ikke hold i virkeligheden.

Amerikanerne var tæt på at hente Belgiens 2-0 føring i 1/8-finalen, men det er ndnu ikke lykkedes at gøre netop det under det her VM (© Scanpix)

2-0 er den farligste føring, lyder en af fodboldspillets mest sejlivede klicheer.

Klicheen er formentlig opstået af frygt for, at det vindende hold med den relativt sikre føring nu risikerer at slappe for meget af, mens det tabende hold ikke har noget at miste og derfor kaster al forsigtighed over bord. Og derfor er føringen ikke så sikker, som den umiddelbart ser ud til at være, lyder teorien.

Frygten for den skrøbelige tomålsføring har imidlertid ikke ret meget hold i virkeligheden. Ved VM i Brasilien har der inden kvartfinalerne været 19 kampe, hvor et hold har ført med to mål, og i samtlige tilfælde har det førende hold vundet kampen. Og det samme gør sig gældende ved VM2010.

Ubegrundet frygt

Det er ikke kun ved VM, at en 2-0 føring er en relativt sikker føring. En analyse af alle kampe i Premier League, hvor et hold har haft en 2-0 føring, viser, at blot 1,8 procent af kampene er endt med nederlag til det førende hold, mens 93 procent af føringerne har resulteret i en sejr, skriver siden 5addedminutes.com.

Tendensen er den samme i en analyse, som statistikfirmaet 21st Club har foretaget i samarbejde med DR Sporten, af samtlige kampe i de fem største europæiske ligaer i sæsonen 2013/2014.

Her var der 631 kampe, hvor hjemmeholdet havde en 2-0 føring:

På udebane ser man det samme mønster. I 2013/14 sæsonen kom udeholdet foran med to mål i 381 kampe.

Myten lever

Spørgsmålet er så, hvordan myten er opstået. Det skyldes formentlig, at de få tilfælde, hvor et hold rent faktisk har smidt en 2-0 føring væk, står så klart i erindringen blandt fodboldfans, netop fordi der er tale om unikke tilfælde.

I et VM-perspektiv er der flere eksempler på uforglemmelige comebacks, og det er måske ikke så overraskende, at tyskerne står bag et par af dem.

I semifinalen ved VM 1982 kom Tyskland bagud 1-3 i den forlængede spilletid mod Frankrig, men udlignede og sikrede sig sejren på straffespark.

Tyskerne havde gjort det før. Ved kvartfinalen ved VM i 1970 vandt de 3-2 over England efter at have været bagud med 0-2.

Ved VM i 1954 var Portugal bagud 0-3 mod Nordkorea, men vandt kampen 5-3 med Eusebio som firdobbelt målscorer.

Artiklen er skrevet i samarbejde med fodboldstatistikfirmaet 21st Club.

Facebook
Twitter