Nadia Nadim får kritik for at 'male skønmaleri' af Qatar

Den danske fodboldstjerne Nadia Nadim bliver brugt af den qatarske stat til at forbedre landets ellers blakkede ry frem mod VM-slutrunden næste år, vurderer analytiker.

Nadia Nadim optræder i en video på sociale medier, hvor hun i positive vendinger blandt andet fortæller om Qatars hjælp til afghanske flygtninge. Det har vakt en del kritik, men en forsker pointerer, at Qatar faktisk har hjulpet mennesker i nød. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

Hjælp til mennesker i nød er måske ikke lige det, de fleste forbinder Qatar med.

Ørkenstaten har været under massiv kritik de seneste mange år for at undertrykke menneskerettigheder og ikke tage ansvar for de tusindvis af migrantarbejder, der under kummerlige forhold bygger stadions til den kommende VM-slutrunde næste år.

Men alligevel er det netop statens gode gerninger, man kan se den profilerede danske landsholdsspiller Nadia Nadim fortælle om i en video, hun har delt på sociale medier.

- At hjælpe mennesker i nød. Det er det, det handler om for mig, og det gør Qatar bestemt også, siger den danske topspiller blandt andet i videoen, der er lavet i forbindelse med et besøg i landet under FIFA Arab Cup.

- At se det får en til at tro på medmenneskelighed igen, siger 33-årige Nadim, der i dag spiller for amerikanske Racing Louisville FC.

Den danske landsholdsspillers rejse til Qatar og optræden på sociale medier har vakt forargelse hos flere. Blandt andet Stanis Elsborg, som er senioranalytiker i organisationen Play the Game, der arbejder for at fremme demokrati, åbenhed og ytringsfrihed i international idræt.

- Det er uheldigt, at vi har en dansk fodboldspiller, der lader sig indhylle i den propagandamaskine, som Qatar for alvor er ved at rulle ud, siger han.

Flere tusinde døde migrantarbejdere

Siden Qatar i 2010 blev tildelt værtsskabet for VM i fodbold, har staten været genstand for heftig kritik på en række forskellige områder.

Først og fremmest for at lade migrantarbejdere bygge de nye stadions under kummerlige forhold og ekstrem varme. Mindst 6.500 af dem har mistet livet i Qatar, og menneskerettighedsorganisationen Amnesty International har kritiseret staten for ikke at undersøge årsagerne til dødsfaldene.

Senest har staten mødt massiv kritik efter at have tilbageholdt to norske journalister i over et døgn, da de var i Qatar for at afdække problemerne under tilblivelsen af slutrundens faciliteter.

I den kritiserede video med Nadia Nadim ser man blandt andet den danske fodboldstjerne besøge, hvad hun skriver på Instagram, er et evakueringscenter for afghanske flygtninge, hvor man kan se piger træne fodbold.

Nadim, der i dag spiller i den amerikanske klub Racing Louisville FC, taler om, hvordan faciliteterne for de unge spillere er "top klasse", fordi de er bygget til VM.

Generelt er den danske fodboldstjernes optræden med til at pynte Qatars blakkede ry, mener Stanis Elsborg.

- Det problematiske er, at hun ligesom de mange andre sportsstjerner, der promoverer Qatar her frem mod VM, er med til at male et skønmaleri af det qatarske samfund.

Uvurderlig promovering

Også verdensstjernen David Beckham optræder på billeder fra besøget side om side med Nadim. De to spillere har besøgt landet i forbindelse med FIFA Arab Cup, og det er en gave for Qatar at kunne promovere sig selv gennem så kendte spillere, siger Stanis Elsborg.

- At blive sat i forbindelse med Beckham, der er en del af Unicef, og Nadia Nadim, som er ambassadør for UNESCO, det giver god omtale, og Qatar kan vise, at de her store sportsstjerner faktisk anerkender landet, siger han.

Blandt andet dette post fra Nadim har fået flere brugere til at kritisere den danske fodboldspiller for at promovere Qatar. (Udklip fra Twitterprofil)

Nadims titel som UNESCO's Goodwill Ambassador bliver da også pointeret på myndighedernes hjemmeside, hvor der er en tekst om Nadims besøg.

- Det er uvurderligt for dem, at de kan få de helt store sportskoryfæer til at promovere landet her frem mod VM, siger Stanis Elsborg.

Senioranalytikeren mener dog, at stjerner som Nadim og Beckham skulle bruge deres positioner til at fortælle om de problemer, der er i fodboldverdenen generelt og i særdeleshed med den kommende slutrunde i Qatar.

Forsker: Ikke kun en "superskurk"

I videooptagelsen fra Nadims besøg hos de afghanske flygtninge i Qatar fortæller den danske fodboldstjerne, som selv flygtede fra Afghanistan som barn, hvordan hendes tante for nylig blev reddet ud af hjemlandet og til Qatar.

I forbindelse med Talibans overtagelse af Afghanistan i sommer har Qatar da også taget imod en del afghanske flygtninge som Nadims slægtning. Det pointerer forsker med speciale i politik i Mellemøsten Helle Malmvig på Twitter i forbindelse med kritik af fodboldstjernens besøg.

Derfor er landet ikke udelukkende en "superskurk", og det er "i det lys nogle af Nadia Nadims kommentarer i videoen måske også skal ses", skriver Malmvig.

Nadia Nadim har ingen kommentarer til kritikken, oplyser hendes agent Michael Kallbäck.