Nadia Nadim om kvindefodbold i USA: Det er som at spille med drenge

Den danske landsholdsspiller er vendt hjem efter et ophold i amerikansk kvindefodbold, hvor hun fik lov til at nyde livet som fuldtidsprofessionel og feteret stjerne.

Nadia Nadim (th.) i nærkamp med Brittany Taylor fra New York Flash i en ligakamp. (Foto: Rich Barnes © Getty Images)

Selvom Nadia Nadim er vendt hjem til Danmark efter bare et halvt år i amerikansk kvindefodbold, har hun langt fra opgivet drømmen om at fortsætte karrieren i det, hun kalder verdens bedste liga.

- Det har været helt fantastisk. Der er så meget fokus på kvindefodbold, og så er det vanvittigt at spille på et stadion med 22.000 tilskuere, fortæller den hjemvendte landsholdsspiller.

Så mange kommer der næppe for at se hende det næste stykke tid, når hun snører støvlerne og løber på banen for Fortuna Hjørring i den danske 3F Liga. Der har hun fået en kontrakt på et halvt år, ligesom hun skal begynde på et nyt semester på Aarhus Universitet, hvor hun læser medicin.

Et studie hun ikke har haft mulighed for at passe i det sidste halve år, hvor hun har spillet for New Jersey-klubben Sky Blue. Til gengæld har hun fået en oplevelse, som er de færreste kvindelige spillere i Danmark forundt; at dyrke sin sport som fuldtidsprofessionel.

- Det har været lærerigt, og jeg har udviklet mig enormt meget, så jeg har fået rykket mine grænser. Men det har også været afslappende, at jeg ikke skulle noget ved siden af og kun koncentrere mig om fodbolden.

Som at spille med drenge

Amerikansk kvindefodbold har i mange år været populært, både blandt tilskuere og medier, på en måde, som vi ikke kender herhjemme. En popularitet, der ikke blev mindre efter landsholdets triumf ved sommerens VM-slutrunde, hvor det blev til guld efter en knusende sikker 5-2-sejr over Japan i finalen.

Niveauet både på og udenfor banen er derfor også markant højere end herhjemme, forklarer Nadia Nadim.

- De to topklubber i Danmark, Fortuna Hjørring og Brøndby, kunne godt være med, hvad angår det taktiske og tekniske, men rent fysisk er der godt nok stor forskel. Det er atleter, der vanvittigt hurtige og springer sygt højt. Det var med til at gøre mig mere skarp og at jeg skulle tænke hurtigere.

- Jeg har trænet lidt med drenge, og det føltes som at spille med drenge, fordi det bare går stærkere.

- Til ligakampene er interessen simpelthen så stor, og fansene brænder virkelig for kvindefodbold. Det har været fantastisk at se, og jeg synes, at det er noget, man kunne tage ved lære af her i Danmark, siger hun.

Sky Blue har ikke haft den bedste sæson i National Women’s Soccer League, som den bedste række hedder i USA. En 8.-plads i ligaen, hvor kun de fire bedst placerede går videre til play off-kampene, der afgør mesterskabet.

Masser af interesse i USA

Nadia Nadim spillede 18 kampe og scorede seks mål, og hendes indsats har betydet, at andre klubber i USAhar fået øjnene op for danskeren med de afghanske rødder.

- Jeg har gjort mig positivt bemærket, og jeg har rigtig mange muligheder, og jeg føler mig virkelig velsignet og beæret over at være i en situation, hvor jeg kan vælge, hvad jeg vil.

- Det var fantastisk, og det er helt klart noget, som jeg vil prøve at opleve igen, siger hun om en mulig tilbagevenden til USA, når sæsonen igen går i gang til april.

I første omgang retter hun dog fokus mod de udfordringer, der venter hende og holdkammeraterne i Fortuna Hjørring i Champions League. En turnering som hun glæder sig til at prøve kræfter med igen.

- Jeg synes, at det er sjovt at være en del af Champions League-turneringen, fordi man møder nogle hold, man overhovedet ikke har noget kendskab til. Og til de kampe er der også mere fokus, end der er til ligakampene, så det er en af de vigtigste årsager til, at jeg gerne ville være en del af Fortuna Hjørring igen, forklarer Nadia Nadim.

Nadia Nadim har spillede også i 2012 for Fortuna Hjørring.