Neymar tvivler på sin mentale styrke og sætter udløbsdato på landsholdskarrieren

Den brasilianske fodboldstjerne siger i en ny dokumentar, at VM i 2022 vil være det sidste, han deltager i.

Neymar er den næstmest scorende spiller på Brasiliens landshold. (Foto: WALEED ALI © Ritzau Scanpix)

VM i Qatar kunne meget vel blive sidste gang, vi ser Neymar da Silva Santos Júnior i den brasilianske og ikoniske gule landsholdstrøje.

Det siger han selv i en ny dokumentar, som har premiere søndag på sportsstreamingtjenesten DAZN.

Neymar & The Line of Kings (Neymar og kongerækken, red.) hedder dokumentaren, og her afslører hovedpersonen, at han regner med, at VM i Qatar i 2022 bliver det sidste verdensmesterskab, han kommer til at spille.

Men det er hverken mangel på evner eller fysiske begrænsninger, der får ham til at melde det ud. Godt nok vil Neymar være 34 år ved det efterfølgende VM 2026 i USA, Canada og Mexico.

- Jeg ser det som mit sidste VM, fordi jeg ikke ved, om jeg har den mentale styrke til at beskæftige mig med fodbold længere.

- Jeg vil gøre alt for at dukke op i god form, gøre alt for at vinde med mit land, for at realisere min største drøm, siden jeg var barn. Jeg håber, jeg kan gøre det, siger Neymar.

I 2013 vandt Neymar Confederations Cup med Brasilien. (Foto: Kai Pfaffenbach © Scanpix Denmark)

Neymar er hovedpersonen

Neymar har eksisteret i et gigantisk forventningspres i hjemlandet Brasilien, fortæller Peter Arnholdt, der er bosat i Brasilien og arbejder som fodboldscout og -skribent, og det er måske forklaringen på, at Neymar ikke vil fortsætte på landsholdet.

- Der er et enormt pres på ham, og det har der altid været. Samtidig har der været en negativitet omkring ham. Han deler vandene. Der er nogen, der elsker ham over alt på jorden, og så er der folk, der ikke kan fordrage ham, siger Peter Arnholdt.

Neymar debuterede på Brasiliens landshold som 18-årig i 2010, og allerede der blev der forventet gigantiske ting af ham. Men da han i 2013 fik nummer 10, som tidligere er blevet båret af nogle af de allerstørste på Brasiliens landshold, tog det fart.

Pelé, Zico, Ronaldinho, Rivaldo, Rivellino. Listen af ikoniske spillere til at spille i landsholdets nummer 10 er uendelig lang, og da Neymar tog nummer 10 på i 2013, blev han kronjuvelen på Brasiliens landshold.

- Neymar er hovedpersonen på det brasilianske landshold.

- Der er et kæmpe pres, og forventningerne er, at han skal vinde VM til Brasilien. Det lykkedes ikke i Brasilien i 2014, fordi han blev skadet i kvartfinalen, og det lykkedes heller ikke i Rusland i 2018, fordi han lige var kommet tilbage fra skade. Så kommer han med meldingen om, at VM i 2022 nok er sidste chance, siger Peter Arnholdt.

  • Ved VM i Brasilien i 2014 blev Neymar skadet i kvartfinalen mod Colombia, da han fik et brud på en ryghvirvel. (Foto: Lee Smith)
  • Ved VM i 2018 i Rusland blev Brasilien slået ud i kvartfinalen af Belgien. (Foto: Wallace Woon)
1 / 2

Det er ikke fordi, at Neymar er Neymar og en af verdens største fodboldstjerner, at forventningen i Brasilien er, at han fører landet til verdensmesterskabstitlen, fortæller Peter Arnholdt. Det er bare sådan selvforståelsen er i Brasilien.

- Man siger, at de gange man ikke har vundet VM, så har man tabt VM. Sådan er forventningerne i Brasilien, siger Peter Arnholdt.

Kritiske røster i de brasilianske medier

Neymar er den spiller, der har spillet fjerdeflest kampe for Brasiliens landshold, og ingen andre end legendariske Pelé har scoret flere gange for Brasilien end Neymar, men alligevel bliver han ofte kritiseret.

- Der er rigtig meget fokus på ham, og det har der altid været. Hver eneste ting, han gør, bliver vendt og drejet og ofte med en negativ vinkel.

- Da han var med på landsholdet forrige gang, der var der nogle medier, der skrev, at han var overvægtig og virkede ude af form. Hver gang han laver et lille fejlslag, så får han på puklen. Da han så scorede i den efterfølgende kamp, så smed han trøjen, og han fejrede ’de tykkes dag’ ved at lægge et billede af sig selv på sociale medier og skrive ’tillykke til os’, siger Peter Arnholdt.

Neymar fejrede sin scoring mod Peru ved at vise, at han ikke er tyk. (Foto: Nelson Almeida © AFP or licensors)

Peter Arnholdt fortæller, at hvis man dykker ned i kommentarsporene på artiklerne om Neymars udtalelser i dokumentaren, så er det også fyldt med negative og kritiske røster, og flere kritiserer ham for, at han aldrig har påtaget sig rollen som et nationalt idol.

- Det er ved at være sidste udkald for Neymar, og der tror jeg, han appellerer til, at folk skal bakke op om ham og landsholdet, siger Peter Arnholdt.

FacebookTwitter