Nye regler på vej: Fifa vil sikre kvindelige fodboldspillere mindst 14 ugers betalt barsel

Det Internationale Fodboldforbund vil samtidig slå hårdt ned på diskrimination på baggrund af graviditet.

Alex Morgan (i midten) fejrer VM-triumfen med USA i 2019. I maj i år blev hun mor og er først vendt tilbage næsten seks måneder senere. (Foto: Denis Balibouse © Scanpix)

Kvindelige fodboldspillere skal have ret til en barselsperiode på mindst 14 uger.

Sådan lyder det blandt andet i et nyt sæt regler fra Det Internationale Fodboldforbund (Fifa), der endnu har til gode at blive godkendt af Fifa-rådet.

Regler, der er såkaldte minimumsbetingelser, og som er sammensat af blandt andre forbundet og Den Internationale Spillerforening (Fifpro).

Fifpro skriver således på foreningens hjemmeside, at reglerne blandt andet omfatter, at:

  • Mindst otte af de som minimum 14 ugers barsel skal ligge efter barnets fødsel.

  • Spilleren skal under barslen betales mindst to tredjedele af sin løn - medmindre national lovgivning kræver, at spilleren betales mere.

  • Formodningen om, at en opsagt kontrakt under barslen skyldes graviditet eller barsel. I så fald er klubben forpligtet til at bevise, at afskedigelsen ikke er relateret til moderskabet. Ellers skal spilleren betales en ekstra kompensation svarende til seks lønninger udover den resterende kontrakts værdi.

Fifpro opfordrede sidste år Fifa til at indføre lovmæssige foranstaltninger, der skulle sikre spillernes muligheder for at stifte familie uden nødvendigvis også at skulle lægge støvlerne på hylden eller i værste fald at miste sit job.

Derfor glæder det Den Internationale Spillerforening, at der nu ser ud til at ske noget.

- Spillerne har presset på for disse forbedringer, så det er godt at se, at Fifa har lyttet til dem, siger generalsekretær hos Fifpro Jonas Baer-Hoffmann.

Ifølge Fifapros medarbejderrapport fra 2017 havde blot to procent af de kvindelige fodboldspillere børn, mens 47 procent af spillerne svarede, at de ville forlade fodbolden tidligere for at kunne stifte familie.

Fortsat bekymring

Nu er spørgsmålet så bare, om de måske kommende barselsregler er gode nok?

Watford-angriberen Helen Ward, der selv har fået to børn i løbet af sin aktive karriere, er naturligvis glad for, at Fifa har sat fokus på barselsvilkårene, men er samtidig ikke helt overbevist om modellen.

- Det er kæmpestort, at de gør den her indsats for at gøre det til en del af Fifa-protokollen. Da jeg stoppede for at få mine børn, var jeg væk fra spillet i mere end seks måneder. Nok nærmere syv, otte, ni måneder.

- Men der er for mig alt for mange ubesvarede om, hvad barslen består af. Begynder den, når man ikke længere er i fodboldmiljøet overhovedet, eller er det, når man ikke længere er i stand til at spille?

- Jeg var selv i træningslokalet indtil seks uger før fødslen – men lavede ikke meget. Om det tæller som at arbejde som fodboldspiller eller ej, ved jeg ikke, siger Helen Ward ifølge det britiske medie The Guardian.

De nye regler skal godkendes hos Fifa-rådet i december. (Foto: Arnd Wiegmann © Scanpix)

Og hvad angår de minimum otte ugers barsel efter fødslen, mener hun med reference til den amerikanske landsholdsspiller Alex Morgan, der fødte i maj, men først var tilbage på banen næsten seks måneder senere, at det formentlig ikke vil være nok.

- Vi har set, hvor lang tid det tog for Alex Morgan – en af verdens bedste og en med de formentlig bedste folk omkring sig. Så man må næsten tro, at det for alle andre vil tage lige så lang tid. Hvis ikke længere, siger hun.

Klubberne er også sikret

Ifølge Det Internationale Fodboldforbund er reglerne dog udelukkende et minimumskrav og blot begyndelsen på udviklingen af disse.

- Vi vil gerne se, hvordan de nye regler fungerer på markedet, og vi er fuldt ud engagerede i at komme videre med flere projekter, hvad angår kvindelige spilleres arbejdsvilkår, fastslår Emilio Garcia Silvero, der er juridisk chef i Fifa.

Skulle det ske, at en spiller skal på barsel midt i sæsonen – vel at mærke uden for transfervinduets åbning – vil reglerne også tilgodese klubberne.

I så fald vil det ekstraordinært være tilladt at registrere en ny spiller udenfor registreringsperioden for at kunne afløse spilleren på barsel.

De nye regler skal efter planen træde i kraft fra 1. januar 2021, men skal inden da til godkendelse hos Fifa-rådet i december.

Facebook
Twitter