Officielt: Infantino fortsætter som Fifa-præsident til 2023

Schweizeren Gianni Infantino blev onsdag genvalgt som Fifa-præsident uden modkandidater.

Gianni Infantino umiddelbart inden onsdagens kongres, hvor han blev genvalgt som præsident for Fifa (Foto: Franck FIfe © Scanpix)

Onsdagens mest forudsigelige sejrherre var den nuværende Fifa-præsident Gianni Infantino, som blev genvalgt til den magtfulde position i toppen af det internationale fodboldforbund.

For selv om schweizeren med de italienske rødder så både glad og lettet ud ved Fifas kongres i Paris, var dagens valgsejr langt fra overraskende: Ingen modkandidater havde meldt sig på banen før deadline den 5. februar, og derfor var valghandlingen blot en formalitet.

De 211 stemmeberettigede repræsentanter for de nationale forbund slap for at udfylde stemmesedler som ved andre valg og kunne i stedet for bekræfte genvalget med moderate klapsalver.

Mindre korruption og ros til VAR

I sin officielle tale på kongressen umiddelbart før genvalget var Gianni Infantino ikke bange for at rose sin egen tid i spidsen for det internationale fodboldforbund.

Han udtrykte stor tilfedshed med de seneste års udvikling i Fifa, som ifølge ham har været positiv.

- Vi har vendt situationen. På tre år er vi gået fra en giftig og nærmest kriminel organisation til en organisation, der udvikler fodbold.

- Vi har i dag nultolerance over for korruption, lød det fra den genvalgte præsident i talen, hvor økonomisk gennemsigtighed, mindre uetisk adfærd og fortsat udvikling af kvindefodbold var gennemgående temaer.

Gianni Infantino understregede, hvad det økonomiske overskud, Fifa genererer, skal bruges til.

- Vi skal skabe overskud til at investere i fodbold. I 211 nationer overalt i verden.

I perioden 2015-2018 havde Fifa en omsætning på 6,4 milliarder dollar, og i budgettet for 2020 er der øremærket 810 millioner dollar til investering i fodbold.

Implementeringen af videodommere (VAR) i international topfodbold nåede samtidig at blive rost i Gianni Infantinos tale på kongressen.

- VAR er måske den største succeshistorie i det seneste årti. Det er blevet en integreret del af moderne fodbold i løbet af et år.

- Det ændrer ikke spillet. Det hjælper spillet og skaber større retfærdighed, sagde Gianni Infantino.

Han fremhævede VM-slutrunden i Rusland i 2018 som eksemplet på en mere fair afviklet konkurrence.

Valgt første gang i 2016

Gianni Infantino blev overraskende valgt som Fifa-præsident i 2016 på en ekstraordinær kongres foran sheik Salman Bin Ebrahim Al Khalifa fra Bahrain.

Den nu 49-årige schweizer, som kom fra en position som generalsekretær i Uefa, skulle rydde op efter en årrække præget af skandalesager med korruption og magtmisbrug under den forhenværende præsident Sepp Blatter.

  • Den tidligere Fifa-præsident Sepp Blatter under et berømt pressemøde i 2015, hvor en britisk komiker og aktivist kastede pengesedler efter præsidenten som et udtryk for de verserende korruptionssager. (Foto: Arnd Wiegmann © Scanpix)
  • Afsløringerne af korruption og magtmisbrug førte i 2015 til en række ransagninger af Fifas kontorer. Her i Miami, USA, hvor FBI bærer kasser ud. (Foto: JAVIER GALEANO © Scanpix)
1 / 2

Samtidig gjorde Gianni Infantino en VM-udvidelse til sin personlige kæphest, hvilket også træder i kraft fra 2026, hvor deltagerne skal findes fra 48 frem for 32 nationer.

Han havde dog håbet, at man allerede ville kunne udvide VM i 2022 og vedtage denne beslutning under kongressen i Paris.

Men særligt værtsnationen Qatar var meget modvillig i forhold til Gianni Infantinos ønske, og derfor måtte Fifa-præsidenten se nederlaget i øjnene og aflyse voteringen på kongressen.

- Efter en grundig og omfattende proces, hvor alle berørte blev involveret, blev konklusionen, at forslaget ikke kan gennemføres under de nuværende omstændigheder, lød det i en udtalelse fra Fifa

Gianni Infantinos præsidentembede løber nu til 2023.