OPTAKT Spænding i top og bund i 1. division

I modsætning til Superligaen er intet afgjort i landets næstbedste fodboldrække. Vi giver dig et overblik inden forårssæsonen.

Viborg lagde ud med en vigtig sejr ude over Lyngby. (© Scanpix)

Det kan godt være, at Alka Superligaen virker til at være så godt som afgjort både i top og bund, men nede i landets næstbedste række er der stadig tæt løb i kampen om oprykning til det forjættede fodboldland og for at undgå nedrykning ud i glemslen.

Torsdag aften tog Lyngby og Viborg hul på forårssæsonen i 1. division, og som en understregning af ovenstående påstand betød resultatet, at ligaen fik et nyt tophold, da Viborg på udebane i det nordsjællandske vandt 1-0 og rykkede til tops i tabellen.

Oprykningskampen

1. Viborg FF - 40 pointAuri Skarbalius' har fået 13 point i de seneste fem kampe i 1. division, og holdet har kun tabt en kamp i sæsonen. Det var på udebane til Vendsyssel.

Tilmed har de suppleret truppen med Elson Hooi fra Breda i den hollandske Æresdivision, Mathias Wichmann fra AaB og den store nigerianer Alhaji Gero, der leverede en glimrende indsats imod Lyngby. Med sejren torsdag aften i topopgøret må de regnes regnes for stærk favorit til en direkte oprykning.

2. Lyngby BK - 37 pointDet nordsjællandske mandskab har ikke været helt så stabilt, og det har kostet fire nederlag i de første 19 kampe. I de to seneste kampe har holdet tabt både ude til AGF og hjemme til Viborg, og det må skabe en smule bekymring med nederlag til de nærmeste konkurrenter. Har hentet et par spillere på fri transfer i Sverige i transfervinduet.

3. AGF - 31 pointMorten Wieghorst er seneste mand til at prøve kræfter med det berømmede galehus i Aarhus, der har kostet så mange trænere jobbet. Der hviler et tungt pres på 1. divisions suverænt største klub for at sikre direkte oprykning til Superligaen, men de hvi'e kan finde trøst i at klubben har vundet de seneste fire kampe og nu lægger pres på Lyngby på andenpladsen. Næste skridt i genrejsningen af klubben er på søndag ude mod AB. 

Morten Nordstrand er kommet til som det mest prominente navn i vinterens transfervindue. 

4. Vendsyssel - 31 pointDen nordjyske klub med stadion i Hjørring kom flyvende fra start i sæsonen og lå på et tidspunkt på førstepladsen, men har siden mistet lidt momentum. To nederlag og en uafgjort blev det til i de sidste tre kampe inden vinterpausen, men med rutinerede navne som den tidligere landsholdsmålmand Jesper Christiansen, svenskeren Ken Fagerberg, Hjalte Bo Nørregaard og Martin Bergvold og Henrik Kildentoft, der begge er kommet til i vinterpausen, burde der være rutine nok i truppen til at overkomme den resultatmæssige bølgedal og blande sig i topstriden.

Midterholdene

5. AC Horsens - 23 pointDet er ikke lykkedes for Bo Henriksen at få Horsens med i oprykningskampen, hvad de formentlig havde håbet på i klubben, hvor man indtil for bare et par sæsoner siden var en fast bestanddel af landets bedste række. Holdet kom helt skævt ind til juleferien med tre nederlag og to uafgjorte i bagagen, så den tidligere så succesfulde Brønshøjtræner skal have styr tropperne, hvis han skal overbevise ledelsen om, at han er den rette mand i sædet.

6. Skive - 23 pointSkive kan gå ind til forårssæsonen med en vis ro i sindet, for selvom der blot er seks point til nedrykningsstregen, så er der en buffer på fire hold imellem, og i en liga, der er så jævnbyrdig, skal meget dermed gå galt, før de kommer i problemer.

Bundstriden

Fem hold - syvende- til 11.-pladsen - er adskilt af bare tre point, og derfor bliver der masser af kampe i den ende af tabellen, der kommer til at handle om overlevelse.

7. AB - 20 point

Nicolai Høgh er hentet i norske Vålerenga, og med sine 170 kampe for Esbjerg bibringer han masser af rutine. Et eksotisk indslag i form af brasilianeren Thiago Pinto Borges er det også blevet til. Han er dog vant til dansk kultur, da han senest har spillet i Slagelse for FC Vestsjælland. 

8. HB Køge - 18 point

Mark Gundelach fra FC Nordsjælland er hentet til som det mest iøjnefaldende navn i vinterpausen. Har en kamp mod FC Roskilde i baghånden.

9. Vejle BK - 18 point

Klubben fra Nørreskoven har været på leje-rov i FC Midtjylland, hvor man har hentet en trio bestående af nigerianeren Paul Onuachu, Sonny Nattestad og Patrick Wolanski.

10. Fredericia - 17 point

Har hentet Sune Kiilerich i Silkeborg, der har 55 superligakampe på cv'et, og Fredericia får på den måde noget rutine til klubben, der måske kan hjælpe i de vigtige bundkampe.

11. Brønshøj - 17 point

Den københavnske klub var med i pokalturneringen til kvartfinalerne, hvor FC Vestsjælland blev endestation, så nu kan træner Carit Falch fokusere på at sikre overlevelse. Har hentet det 19-årige backtalent Svenn Crone på en lejeaftale i Brøndby.

12. FC Roskilde - 13 point

Det ser sort ud for bundproppen, der har fire point op til redning. Og så har klubben endda mistet topscorer Emil Nielsen til norske Rosenborg i løbet af vinteren. FC Roskilde har dog en kamp færre end både Brønshøj og Fredericia.

 

Facebook
Twitter